Connect with us

Култура

„Япония, любов моя!“ разкрива изяществото на японската класическа поезия

Avatar

Публикувано

на

Поетична вечер под надслов „Япония, любов моя!“, посветена на красотата на емблематичните класически японски жанрове хайку и танка, ще се проведе на 26 октомври от 18:00 до 20:00 часа в Американския център на Столична библиотека. Входът е свободен.

„Япония, любов моя!“ ще даде на присъстващите възможността да се насладят на рецитал на хайку и танка от съвременни японски и български поети на фона на музикален съпровод на флейта, в изпълнение на Кристиян Симеонов. Хайку поезията – стихотворна миниатюра от три стиха с определена ритмика, без рими, е изключително популярна в България. Танка е другият традиционен японски поетичен жанр, от който всъщност произлиза хайку. Танка е петостишие с 31 срички.

По време на поетичната вечер ще бъдат представени 3-ти и 4-ти брой на списание „Хайку свят“. То е единственото специализирано издание в България за японска поезия, традиционни японски изкуства и източна философия и се издава съвместно от издателство „Изток – Запад“ и Български хайку съюз.

Самостоятелна изложба на хайга, включваща тематични композиции на художничката и поетесата Александра Ивойлова, ще бъде открита във вечерта на събитието в Американския център на Столична библиотека. Хайга е визуално изображение, породено от конкретно хайку. Изложбата акцентира върху светлината и сянката и контраста между тях, представени през призмата на автора.

Поетичната вечер „Япония, любов моя!“ ще бъде съпътствана и от изложба-базар на хайку стихосбирки и книги на издателство „Изток – Запад“, посветени на японската класическа поезия и култура.

Advertisement

Събитието е част от 28-ите Дни на японската култура в България и се организира от Българския хайку съюз и с подкрепата на Посолството на Япония в България.

Continue Reading
Advertisement