Connect with us

Музика

Японските барабанисти Ямато ще взривят отново зала 1 на НДК на 28 октомври!

Avatar

Публикувано

на

10550895_10152568810295540_2481101282229792077_nВ рамките на световното си турне 2013-14 YAMATO 20th Anniversary Tour невероятните Ямато ще представят юбилейната си програма “На път”
Ямато вече 20 години радват хората по света и ги заразяват със своята вдъхновяваща енергия и силен дух. Ритъмът на тайко барабаните е ритъмът на нашето сърце – в това дълбоко вярват барабанистите от Ямато и всеки човек, посетил техен концерт е усетил сетивно това твърдение. Тези завладяващи барабанисти са изнесли над 2400 представления в 55 страни от целия свят. Всичко започва като на шега – първите им изяви са в Китай през 1994 г. пред 20 000 души в рамките на четири представления. Последващите им спектакли са в други азиатски страни, включително в Индонезия, Южна Корея и Сингапур. През 1997-99 г. стъпват и в Южна Америка, като всяко отделно тяхно турне покрива поне 10 000 км. В 1999 г. за първи път участват на Фестивала в Единбург и са наречени ласкаво в пресата “музиката на душата”. С това се слага началото на световните им турнета. Днес те са известни и обичани в целия свят и са гостували в над 55 държави на всички континети.

В променящия се и крехък свят, в който живеем, японските барабанисти Ямато призовават да потърсим и набележим целта си и да я отстояваме достойно, докато вървим напред по отредения ни път. Думите на артистичния директор и създател на Ямато Маса Огава дават поетично обяснение на всичко, което стои зад тези 20 години по пътя:

„На път

Като стигнем до някое място, като спрем внезапно някъде, чуваме зад себе си стъпките на отминалите дни. Студеният вятър брули ушите ни и сме обвити в дълбока тишина. Поглеждаме към краката си и после отправяме поглед напред към излегналото се пред нас бъдеще, там някъде в далечината. Започваме бавно да въвим нататък. Чуваме звука на отекващите ни стъпки по твърдата земя. Усещаме се потопени в този миг. Чувстваме сърцето си да бие в ритъма на стъпките ни. Реверберациите, които бавно отекват у нас, се пренасят у хората, с които вървим редом и започват да звучат по-гръмко.

Това е ритъмът на Ямато.

Ямато е звукът на планетата Земя. Това е доказателството, че сме живи и трябва да бъдем обичани. Тази звукова експлозия е понякога шок за системата! Като въодушевлението и глъчката на един истински фестивал.

Ние обикаляме глобуса като стъпките ни отекват силно навсякъде. Това е мигът, в който нашето барабанене съвпада с вашето сърцебиене.

Advertisement

В този момент ние създаваме енергия и продължаваме да вървим напред в бъдещето!

****

Всичко започна на един фестивал в Тойчи, Кашихара-ши в областта Нара. Изпълнихме една моя композиция, която се казваше “Huyga”, а после един журналист ме попита как се казва състава, за да го упомене в статията си и аз казах онова, което ме хрумна спонтанно – “Ямато” – оказа се, че името ни подхожда, независимо, че някои ми казваха, че звучи като наименовиние на крайпътно кафене. Това участие отключи вратата към бъдещите ни представления, които днес наброяват 200 на година из целия свят, а броят на барабанистите нарастна от четирима на петнадесет души.“

Нова програма – стари цени! Билети от 30 до 80 лв!

Advertisement
Continue Reading
Advertisement