Connect with us

Общество

Японско изкуство под повърхността на реалността

Avatar

Публикувано

на

Temari 1

снимка: PR

След успеха на първата Кири-е и Темари изложба в България през 2014 г., тази година почитателите на японските приложни изкуства отново могат да се насладят на картините от ръчно изрязана хартия кири-е и декоративните топки темари на изложбата „Катагами и Темари – под повърхността на реалността“. Изложбата ще се състои в Пловдив между 16 и 23 октомври в Градската художествена галерия, а официалното ѝ откриване ще бъде на 16 октомври от 18:00 ч. Входът за изложбата в деня на откриването ще бъде свободен, а през останалите дни ще се заплаща входна такса за галерията.

Двете изкуства са обединени не само от жанра си, но и от факта, че се популяризират от две българки – Рина Пападопулу-Узунова (кири-е) и Ралица Донева-Коева (темари, кумихимо), които са водени от искрения си интерес към японската култура.

Традицията на кири-е съществува от 1400 години, когато е заимствана от Китай, но веднъж внесена в Япония, е усъвършенствана до ранг на изкуство. Първоначално кири-е се използва за украса на храмове, а след това намира фундаментално приложение в създаването на шаблони за изработката, багренето и рисуването на кимона, за илюстрации на класически японски книги и пиеси, за специални картички и календари, както и за творенето на аниме и манга. Днес майсторите на това изкуство са провъзгласени за живо национално богатство, а самото то е под егидата на Негово Величество императора на Япония.

Декоративните топки темари са фолклорно изкуство, произлизащо от Китай и пренесено в Япония преди 500 – 600 години. Те се изработват на ръка от памучни или копринени парчета плат, оформени като топки и обвити с памучни конци, след което се декорират с бродерии от цветни нишки. Заредени с положителната енергия на майстора, който ги изработва, те са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение.

Advertisement

[media-credit name=“снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]Kiri-e_2[/media-credit]

На 17 и 18 октомври /събота и неделя/ ще се проведат атрактивни демонстрации и уъркшопи, като входът е свободен, а заниманията имат следното разпределение:

Кири-е – уъркшопи на всеки два часа с начален час 10:30 ч. (през двата дни)

Темари 10:30 ч. на 17.10. и 14:30 ч. на 18.10.

Кумихимо14:30 ч. на 17.10. и 10:30 ч. на 18.10. – традиционна японска техника, с която от векове се оплитат шнурове и ширити, използвани в самурайските униформи, чаените церемонии и в съвременните аксесоари към кимоната.

 Специални гости на изложбата и уъркшопите тази година ще бъдат Мегуми Мочидзуки, кири-е майстор от Киото, и Елоиза Мирена Маркети-Масса от Италия, чийто творчески път също е тясно свързан с това изкуство.

Advertisement

Събитията са част от 26-ите Дни на японската култура и се организират от Посолството на Япония в България, Асоциация „Кири-е Интернешънъл – България“ и Японски клуб „Кидзуна“ – Варна.

Continue Reading
Advertisement