Connect with us

Музика

1 година ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс с концерт на Nasekomix и Popara

Avatar

Публикувано

на

Nasekomix 1

Nasekomix, снимка: ПР

Точно преди година, на 11 ноември, врати отвори мултидисциплинарното пространство с фокус съвременен танц и пърформанс – ДНК в Националния дворец на културата. Това е поводът отново на същата дата, заедно с едно от най-важните събития на независимата сцена –  АСТ Фестивал за свободен театър, да отпразнуваме началото на втората ни година.

С други думи: датата е 11 ноември, часът – 22:00 ч., входът е свободен, а на сцената на ДНК ще излязат Popara и Nasekomix (в пълен състав)! Подаръците са от нас!

Освен че отбелязваме първата година на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, АСТивният концерт на групите от лейбъла  BigBanda е и официалното парти на шестото издание на АСТ Фестивал.

Звукотърсачите от Popara ще открият ударно парти вечерта в 22:00 часа. Формацията е една от първите импровизиращи групи в страната, като всеки техен концерт се превръща в наелектризиращ джем сешън.

Advertisement

На 11 ноември, Popara ще свирят в състав: Александър Евтимов – Шаманчето – вокал и смисли; Павел Терзийски – мулти вокалист; Росен Захариев – Роко – духови и какво ли още не; Георги Дончев – ниски честоти; Александър Деянов – Скилър – бийт.

Придобилите абсолютно култов статут за българската ъндърграунд сцена Nasekomix ще започнат концерта с парчета от втория си албум „Великани и джуджета“, но и с обещанието, че ще направят завой и към Adam’s Bushes, Eva’s Deep.

На сцената на ДНК Nasekomix ще излязат в пълен състав: Андрония Попова – вокал, акордеон; Александър Даниел – барабани; Георги Дончев – контрабас; Михаил Йосифов – китара.

Кратка годишна равносметка

В идейната платформа на ДНК е заложено представянето на различни съвременни форми на изпълнителските и визуални изкуства, спектакли, дискусионни модули, уъркшопове, четения, концерти. Работейки основно с артисти от независимата сцена, само за година ДНК е съпродуцент на 8 премиерни представления, които се играят регулярно в програмата на пространството; представи над 15 чуждестранни спектакъла; сцена е за повече от 60 събития; домакин е на програмите на 6 фестивала като ACT Фестивал за свободен театър, Антистатик, Мини арт фест, Софийски международен литературен фестивал и други интердисциплинарни платформи. През 2016 г. ДНК постави началото и на първото издание на Международната програма „Мигриращото тяло“ с  10 спектакъла,  6 уъркшопове и множество срещи, разговори, дискусии и презентации.

Advertisement

АCT Фестивал за свободен театър в ДНК

През ноември ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще е домакин на съществена част от програмата на АСТ Фестивал за свободен театър, който тази година ще се проведе под мотото „Бал с каски“. Първото международното издание на събитието ще се случи между 11 и 17.11.2016 г.

В ДНК то ще започне с „Добре дошли в България“ (11 ноември, 20:00 ч.). Пиесата на Здрава Каменова и Гергана Димитрова (със съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева) ще се случи съвместно с друга значима платформа в областта на независимите сценични изкуства – пърформанс-четенията ProText ∞.

Добре дошли в България“ изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес. Спектакълът е резултат от съвместната работа продължила два месеца и половина, през които се събирал и обработвал документален материал и са се проучвали набелязаните теми.

На 12 ноември от 20:00 ч. ни очаква лекцията-пърформанс на Иля Папатеодору и Лиса Лукасен „Аз“ на сцената, които ще говорят за акта на говорене на сцената. Те ще покажат как в работите на She She Pop връзката с публиката се трансформира. Изпълнителите използват автобиографични материали и лични истории, за да илюстрират своя метод, като също така влизат и в ролята на наместници на публиката.

Advertisement

popara

Popara, снимка: PR

Движенческият пърформанс „Голем“, най-новата работа на режисьорката Анна Данкова, част от репертоара на ДНК, е селектиран в българската програма на АСТ Фестивал за свободен театър. Неговото представяне ще бъде на 13 ноември от 18:00 ч. Работата изследва консумацията като глобална епидемия, като безумна цeнтрофуга от ресурс – продукт – боклук, като емоционална, сексуална, пазарна, информационна конституция на живота.

На 14 ноември от 18:00 ч. (вход свободен) ще ни очаква Пърформативната Автоматична Система (ПАС) Rotor на известния български сценограф Венелин Шурелов.

Самият той разполага своята акция в граничното поле между пърформанс и инсталация.

Част от международната селекция на Фестивала, Известие за прослушване, заявление на ре|акцията няма да е нищо, което очаквате да видите. На 14 ноември от 19:00 ч. в ДНК ще се проведе програмирано прослушване, което се предрешва като представление. На сцената се представя реален кастинг, който се предлага на публиката като „сценичен етюд“ и така показва всекидневната действителност на танцьорите. Артистите, които са избрани, ще се присъединят към компанията les gens d’Uterpan.

Advertisement

16 ноември от 20:00 ч. е запазеното време за Неонпроект, под чиято шапка се генерират няколко различни продукта – лекция-пърформанс, танцови тренинги с различни социални групи и бурлеск спектакъл. Александар Георгиев–Аце, Ирена Цветанова и Жана Пенчева създават и артикулират хореографска материя около темата на протеста, Бурлеска и техните функции в обществото.

Пълната програма на АСТ Фестивал за свободен театър и графикът на всички уъркшопове и професионални срещи можете да видите тук.

Continue Reading
Advertisement