Открийте ни и в

Музика

1 година ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс с концерт на Nasekomix и Popara

MIKA

публикувано

на

1 година ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс с концерт на Nasekomix и Popara 26

Nasekomix, снимка: ПР

Точно преди година, на 11 ноември, врати отвори мултидисциплинарното пространство с фокус съвременен танц и пърформанс – ДНК в Националния дворец на културата. Това е поводът отново на същата дата, заедно с едно от най-важните събития на независимата сцена –  АСТ Фестивал за свободен театър, да отпразнуваме началото на втората ни година.

С други думи: датата е 11 ноември, часът – 22:00 ч., входът е свободен, а на сцената на ДНК ще излязат Popara и Nasekomix (в пълен състав)! Подаръците са от нас!

Освен че отбелязваме първата година на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, АСТивният концерт на групите от лейбъла  BigBanda е и официалното парти на шестото издание на АСТ Фестивал.

Звукотърсачите от Popara ще открият ударно парти вечерта в 22:00 часа. Формацията е една от първите импровизиращи групи в страната, като всеки техен концерт се превръща в наелектризиращ джем сешън.

На 11 ноември, Popara ще свирят в състав: Александър Евтимов – Шаманчето – вокал и смисли; Павел Терзийски – мулти вокалист; Росен Захариев – Роко – духови и какво ли още не; Георги Дончев – ниски честоти; Александър Деянов – Скилър – бийт.

Придобилите абсолютно култов статут за българската ъндърграунд сцена Nasekomix ще започнат концерта с парчета от втория си албум „Великани и джуджета“, но и с обещанието, че ще направят завой и към Adam’s Bushes, Eva’s Deep.

На сцената на ДНК Nasekomix ще излязат в пълен състав: Андрония Попова – вокал, акордеон; Александър Даниел – барабани; Георги Дончев – контрабас; Михаил Йосифов – китара.

Кратка годишна равносметка

В идейната платформа на ДНК е заложено представянето на различни съвременни форми на изпълнителските и визуални изкуства, спектакли, дискусионни модули, уъркшопове, четения, концерти. Работейки основно с артисти от независимата сцена, само за година ДНК е съпродуцент на 8 премиерни представления, които се играят регулярно в програмата на пространството; представи над 15 чуждестранни спектакъла; сцена е за повече от 60 събития; домакин е на програмите на 6 фестивала като ACT Фестивал за свободен театър, Антистатик, Мини арт фест, Софийски международен литературен фестивал и други интердисциплинарни платформи. През 2016 г. ДНК постави началото и на първото издание на Международната програма „Мигриращото тяло“ с  10 спектакъла,  6 уъркшопове и множество срещи, разговори, дискусии и презентации.

АCT Фестивал за свободен театър в ДНК

През ноември ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще е домакин на съществена част от програмата на АСТ Фестивал за свободен театър, който тази година ще се проведе под мотото „Бал с каски“. Първото международното издание на събитието ще се случи между 11 и 17.11.2016 г.

В ДНК то ще започне с „Добре дошли в България“ (11 ноември, 20:00 ч.). Пиесата на Здрава Каменова и Гергана Димитрова (със съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева) ще се случи съвместно с друга значима платформа в областта на независимите сценични изкуства – пърформанс-четенията ProText ∞.

Добре дошли в България“ изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес. Спектакълът е резултат от съвместната работа продължила два месеца и половина, през които се събирал и обработвал документален материал и са се проучвали набелязаните теми.

На 12 ноември от 20:00 ч. ни очаква лекцията-пърформанс на Иля Папатеодору и Лиса Лукасен „Аз“ на сцената, които ще говорят за акта на говорене на сцената. Те ще покажат как в работите на She She Pop връзката с публиката се трансформира. Изпълнителите използват автобиографични материали и лични истории, за да илюстрират своя метод, като също така влизат и в ролята на наместници на публиката.

popara

Popara, снимка: PR

Движенческият пърформанс „Голем“, най-новата работа на режисьорката Анна Данкова, част от репертоара на ДНК, е селектиран в българската програма на АСТ Фестивал за свободен театър. Неговото представяне ще бъде на 13 ноември от 18:00 ч. Работата изследва консумацията като глобална епидемия, като безумна цeнтрофуга от ресурс – продукт – боклук, като емоционална, сексуална, пазарна, информационна конституция на живота.

На 14 ноември от 18:00 ч. (вход свободен) ще ни очаква Пърформативната Автоматична Система (ПАС) Rotor на известния български сценограф Венелин Шурелов.

Самият той разполага своята акция в граничното поле между пърформанс и инсталация.

Част от международната селекция на Фестивала, Известие за прослушване, заявление на ре|акцията няма да е нищо, което очаквате да видите. На 14 ноември от 19:00 ч. в ДНК ще се проведе програмирано прослушване, което се предрешва като представление. На сцената се представя реален кастинг, който се предлага на публиката като „сценичен етюд“ и така показва всекидневната действителност на танцьорите. Артистите, които са избрани, ще се присъединят към компанията les gens d’Uterpan.

16 ноември от 20:00 ч. е запазеното време за Неонпроект, под чиято шапка се генерират няколко различни продукта – лекция-пърформанс, танцови тренинги с различни социални групи и бурлеск спектакъл. Александар Георгиев–Аце, Ирена Цветанова и Жана Пенчева създават и артикулират хореографска материя около темата на протеста, Бурлеска и техните функции в обществото.

Пълната програма на АСТ Фестивал за свободен театър и графикът на всички уъркшопове и професионални срещи можете да видите тук.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Музика

Композиторът Петър Дундаков с мащабен музикален проект

MIKA

публикувано

на

от

Композиторът Петър Дундаков с мащабен музикален проект 27

снимка: ПР

„Песента на ветровете” е уникален по рода си мултимедиен спектакъл, който стартира диалог за синкретичността в музиката.

Композиторът Петър Дундаков, познат с работата си с „Мистерията на българските гласове” и по музиката на редица филми като „Голата истина за група „Жигули” и „Възвишение”), постави през 2019 г. уникалния мултимедиен спектакъл  „Песента на ветровете”, носител на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на музиката 2019 г.

На 28 април 2021 г. от 19:00 ч. проектът, обединяващ различни музикални стилове, отново ще огласи Театър „Азарян”. Цикълът от авторски пиеси за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма ще събере на една сцена обновен състав, включващ някой от най-великолепните интерпретатори на класическата музика. Това са камерен ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров, познатият от джаз сцената тромпетист Росен Захариев, сопраното Гергана Димитрова (солист на „Мистерия  на българските гласове” и „Ева квартет”)  и сопраното Пламена Гиргинова.

Визуалната идентичност на проекта е дело на българския аниматор и мултимедиен артист Иван Богданов (@finfilm),  участвал в редица международни проекти и носител на няколко награди от престижни  форуми.

Спектакълът обединява съвременна класическа музика, джаз, фолклор, „narrative music” – театрална и филмова музика, представени като различни състояния и картини, обединени в една музикална цялост. С него талантливият композитор цели да стартира диалог между различните музикални жанрове и да провокира зрителите да преминат отвъд познатите музикални граници.

Проектът „Песента на ветровете” от Петър Дундаков предлага цялостна нова концепция, която представя съвременната  класическа и арт музика като актуален културен феномен и я „превежда” на познат и близък език на слушателя.

Концертът на 28 април е първият от поредица от такива, които ще се различават един от друг и ще са с участието на различни гост изпълнители. Защото съществуват безброй начини да чуеш красотата в музиката. А огромна част от привидно противоречиви стилове и фрагменти са неделими един от друг и свързани с невидими връзки.

Спектакълът се провежда с подкрепата на Министерството на културата. Билети се продават в Билетния център на НДК в сградата и онлайн.

Петър Дундаков е едно от най-талантливите имена на съвременната музикална сцена. Завършва консерваторията в Ротердам в класа по композиция на Пол ван Брюхе,  а преди това през 1997 г. се дипломира като философ в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Носител е на награда „Маестро Димитър Вълчев”, награди „ИКАР” и номинации за награди „АСКЕЕР” за театрална музика.  Композитор и музикален продуцент е  на „БууЧииМиш” (2018) – последния албум на „Мистерия на българските гласове” с участието на австралийската певица Лиза Джерард. Музикален директор е на концертните изяви на проекта „БууЧииМиш” в София, Пловдив, Брюксел, Париж, Берлин, Рим и др. Работил е по музиката на редица филми, сред които „Възвишение” и „Голата истина за група „Жигули”.

„Песента на ветровете” е неговият първи изцяло авторски спектакъл.

Продължете понататък

Музика

TRIGAIDA представя новото мултижанрово съкровище на музикалния пазар – албумът ELATE

MIKA

публикувано

на

от

TRIGAIDA представя новото мултижанрово съкровище на музикалния пазар – албумът ELATE 28

снимка: Енчо Найденов

 Иван Шопов (Cooh), Георги Маринов-Хорхе и Ася Пинчева (Оратница) обединяват сили с куп международни музикални артисти и художника Nasimo в албума ELATE 

Всички родни и чуждестранни фенове на феноменалната българска фолклорна музика и модерния й прочит имат повод за радост, защото на пазара вече може да се открие „ELATE” – дългоочакваният и изключително любопитен като звучене албум на колаборативната формация TRIGAIDA.

TRIGAIDA е един от най-новите музикални проекти в малката, но пъстра българска електронна сцена, в чието ядро е многоликият електронен артист и продуцент Иван Шопов (Cooh), не само преобърнал с главата надолу европейския дръм-енд-бейс, но и търсещ диалога между фолклора и съвременната музика в редица свои начинания. В настоящото трио му партнират мултиинструменталистът Георги Маринов – Хорхе (гайда и диджериду) и Ася Пинчева (вокали) – добре познати на меломаните от формацията „Оратница“, която също изследва фюжъна между българския фолклор и клубния звук.

„ELATE”, дебютният дългосвирещ албум на TRIGAIDA, смесва традиционен български фолклор със съвременна електронна музика, откъдето идва и оригиналното жанрово определение фолктроника. Той е щедро подплатен с вдъхновения от други музикални направления, сред които джаз, уърлд мюзик и неокласика. Впечатляващата музикална продукция в ELATE, е резултат  от неуморната работа както на самите TRIGAIDA, така и на невероятните гост-музиканти, поканени да се включат в албума, за да изявят собствения си  творчески почерк. Сред тях откриваме имената на истински музикални майстори като Теодосий Спасов (кавал), Димитър Бодуров (пиано), Акира Ушида (клавикорд, саксофон), Максим Анокин (електроника), Бурак Малчок (ней), Асен Вапцаров (китара, струнен аранжимент), Мария Димитрова (бек вокали), Нейко Бодуров (тромпет), Тайфун Атеш (перкусии) и Гюлдесте Мамац (цигулка).

Изданието е на българския пазар с подкрепата на Национален фонд “Култура”. Налично е както в дигитален формат на официалния сайт на Иван Шопов и в Bandcamp, така и на CD от Дюкян Меломан, Laika.bg и Giftedsofia.com. През май най-запалените меломани ще могат да се сдобият с копие от лимитираната серия на винил, за което вече могат да направят своята предварителна заявка тук.

Любопитен факт е и обложката на „ELATE”, базирана на маслено платно на българския художник Nasimo, чието име и творчество се разпознава по цял свят. Активен от 90-те години насам, той е смятан за един от най-значимите стрийт арт артисти на Балканите и в Европа. Nasimo често работи с Иван Шопов, а в настоящите му произведения срещаме едновременно любовта му към стенописа, графитите и  живописта. Творците са подготвили още един  страхотен колекционерски артикул за феновете – висококачествени принтове на обложката с автографи и от двамата, които могат да бъдат поръчани тук

Първият сингъл от албума, „Слънцето трепти“, вече звучи по радиостанциите в САЩ и се представя блестящо в американските уърлд и чилаут чартове . “Слънцето трепти”  излезе заедно с ремикс от двукратно номинирания за „Грами“ електронен уърлд мюзик продуцент Кармен Ризо, работил с артисти като Coldplay, Рюичи Сакамото, Пол Оукънфолд и много други. Обложката на самия сингъл пък е илюстрация на Иван Шопов, който освен мултипродуктивен музикант е и забележителен художник.

На 8 април TRIGAIDA представиха дебютно “ELATE” под формата на онлайн концерт, който се зарадва на завиден успех и изключително позитивна обратна връзка от страна на публиката. Това мотивира музикантите да организират и официална премиера на “ELATE”на живо, на открито през лятото с участието на част от гост-музикантите. Следете официалните канали на артистите за допълнителна информация за дата и място.

Видео от концерта на TRIGAIDA, част от платформата Music Elevator на Koncerti.bg може да гледате тук: https://bit.ly/2OKpgOj

Официална Facebook страница на TRIGAIDA

https://www.facebook.com/trigaidamusic

Албумът ELATE на TRIGAIDA онлайн:

 

Продължете понататък
Композиторът Петър Дундаков с мащабен музикален проект 29
Музикапреди 25 минути

Композиторът Петър Дундаков с мащабен музикален проект

"Wasteland" - млади художници представят загадъчни персонажи в галери УниАрт на НБУ 30
Културапреди 32 минути

“Wasteland” – млади художници представят загадъчни персонажи в галери УниАрт на НБУ

„Най-странните предмети“ по Viasat History - поглед към живота и умовете на нашите предци 31
Събитияпреди 53 минути

„Най-странните предмети“ по Viasat History – поглед към живота и умовете на нашите предци

Една жена минава през ада, за да спаси децата си в „Когато Луната снизхожда“ от Надя Хашими 32
Културапреди един час

Една жена минава през ада, за да спаси децата си в „Когато Луната снизхожда“ от Надя Хашими

Тревожни данни за организацията на болничния престой при майките, родили преждевременно 33
Обществопреди 2 часа

Тревожни данни за организацията на болничния престой при майките, родили преждевременно

СОНИК СТАРТ засади над 200 дръвчета в Седмицата на гората  34
Събитияпреди 2 часа

СОНИК СТАРТ засади над 200 дръвчета в Седмицата на гората 

TRIGAIDA представя новото мултижанрово съкровище на музикалния пазар – албумът ELATE 35
Музикапреди 3 часа

TRIGAIDA представя новото мултижанрово съкровище на музикалния пазар – албумът ELATE

„Архив на изгубените деца“ от мексиканската писателка Валерия Луисели 36
Културапреди 3 часа

„Архив на изгубените деца“ от мексиканската писателка Валерия Луисели

Viasat Explore: Как се строи новата суперканализация на Лондон за 5 милиарда паунда 37
Обществопреди 4 часа

Viasat Explore: Как се строи новата суперканализация на Лондон за 5 милиарда паунда

Завръщаме се в кината с нещо „За душата“ 38
Кинопреди 4 часа

Завръщаме се в кината с нещо „За душата“

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 39
Културапреди 1 седмица

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 40
Културапреди 1 седмица

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Скандал, който свали правителство 41
Кинопреди 1 седмица

Скандал, който свали правителство

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 42
Lifestyleпреди 1 седмица

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 43
Културапреди 1 седмица

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 44
Lifestyleпреди 1 седмица

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 45
Обществопреди 1 седмица

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ по Epic Drama 46
Кинопреди 4 седмици

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ по Epic Drama

CMTEN разкри "Music Box" 47
Премиерапреди 1 седмица

CMTEN разкри “Music Box”

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров 48
Литературапреди 1 седмица

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров

Горещо