Connect with us

Lifestyle

10 години календари на Lavazza с ангажимент към устойчивостта

Avatar

Публикувано

на

Представиха емблематичния календар на Lavazza за 2023 г. от Алекс Прагер и книга от дизайнера Фабио Новембре, която показва
10 последователни календара с ангажимент към устойчивостта

Като място, на което световните култури и идентичности могат да се срещнат, кафенето и барът са незаменинми. Защото кафето, социална напитка по подразбиране, с природата си улеснява срещите. Баровете, както и кафенетата, в продължение на повече от два века са били естествените места за среща на различни култури по целия свят.

Те са известни приобщаващи места, където срещите намаляват различията. Със своя календар за 2023 г., създаден и тази година под творческото ръководство на агенция Армандо Теста, Lavazza възприема послание, предавано от барове и кафенета на всички географски ширини – “ДА! ОТВОРЕНИ сме“, добросъседска покана да влезете и да се насладите на изживяване на удоволствие и празничност.

След пандемията и в момент, когато комплексността на събитията създава пречки и разделения в обществото, Lavazza кани всички да бъдат отворени и да видят различията между нас като ценен ресурс, който обогатява общността. Календарът за 2023 г. на фотографа Алекс Прагер и книгата на Фабио Новембре имат едно и също заглавие „ДА! ОТВОРЕНИ сме“ и двете въплъщават основната концепция за красотата на човечеството, което преоткрива своята жизненост и любопитство, изразявайки индивидуалността и свързвайки индивидите.

Чрез изкуството, израз на индивидуален талант и креативност, които се превръщат в общо наследство, Lavazza продължава по пътя, очертан от историята на нейния календар и посланията, едновременно универсални и актуални, които се стреми да предаде. Премахването на бариерите е цел, постижима за всеки, особено когато е стимулирана от визията на артист като Алекс Прагер. Всяка малка история, като всяка чаша кафе, е потенциален източник на емоции, красота и споделяне, които са точно там, на леснодостъпно място, чакайки някой да ги грабне. Баровете ни напомнят, че човечеството не може да бъде етикетирано и категоризирано и че само чрез взаимно уважение можем да споделим радостта от неочакваната среща, усмивката на непознат, чувството да си част от световната сцена на неизчерпаемите чудеса.

Advertisement

В календара за 2023 г. барът е място едновременно реално и метафорично, атмосфера, в която Алекс Прагер изучава уникалността на индивида, за да подчертае неговата стойност, като по този начин възприема темата за нашата обща човешка природа и посреща различията ни – концепции, които оживяват визията на Lavazza и са толкова важни за света днес.

Сериите от изображения на Прагер – широки изгледи, редуващи се с близки планове, се характеризират с прецизната си конструкция и едва доловим провокативен хумор, докато нейният вкус към цитати, една от основните характеристики на фотографията й, смесва алюзии към класическия Холивуд, фрагменти от експериментално кино, фантастика и хиперреализъм, поп иконография и сценична фотография. Резултатът е композиция от наситени цветове, непредсказуеми и жизнени като живота на избраните от нея хора. Това е календар, в който изображенията говорят сами за себе си, без нужда от надписи, и достигат до наблюдателя с топлината и възстановяващия капацитет на най-доброто кафе.

„С този нов художествен проект“, споделя членът на борда на Lavazza Group Франческа Лаваца за новия календар, „Lavazza възнамерява да предаде важни послания за разнообразието и приобщаването и го прави, започвайки от собствения си произход и кафето, което винаги е било нарицателно за социалност, като безбройните места, които го сервират. През последните десет години Календарът се превърна в нещо като манифест за нас, в който използваме изкуството като средство за фокусиране върху теми, които дълбоко ни вълнуват и са в съответствие с визията и ангажиментите на компанията. 

Изданието за 2023 г. е нова глава в историята на устойчивостта, написана от Календара през последните десет години. Разказва за историята на последните две издания, а именно „Новото човечество“ (2021) от 13 световноизвестни фотографи и „Мога да променя света“ (2022) от Емануел Любецки, един от най-добрите кинематографисти в света.

„ДА! ОТВОРЕНИ сме“ е арт проект, който цели да бъде и инструмент за промяна. Обръща се към широката публика и има специален фокус към младите хора. Благодарение на визията на своите артисти и посланици, той помага за повишаване на информираността на хората, точно като една от фигурите, появяващи се в това издание, Леванте, обичана от публиката италианска певица и автор на песни. Чувствителна към различията, които ни разделят и способна да канализира отдаденост и устрем в своята поезия, тя се вписва идеално в образите и концепцията на календара за 2023 г.

Advertisement

„Барът отново е притегателният център на нашите истории. Барът като идеално място, в което всички различия се приемат без етикети и йерархии. Микроистории, пълни с човечност, разказани с безпогрешния стил на Алекс Прагер, както и с богатството на нейната сценична композиция, нейната неосъждаща позиция и способността й да разчита хармонията между линиите на истината и фантазията. Би било страхотно, ако хармонията, която намираме в снимките на Алекс, съществуваше навсякъде по света“, коментира Микеле Мариани, изпълнителен творчески директор на агенция Армандо Теста.

По време на представянето на Календара в Музей на италианския дизайн в Милано, беше публично представена и книгата на Фабио Новембре „ДА! ОТВОРЕНИ сме“. Следвайки решението на Lavazza да отпразнува последните десет години от фокуса на календара си върху околната среда и социалната устойчивост, „ДА! ОТВОРЕНИ сме“ е околосветско пътешествие под формата на книга, фокусирано върху ценностите, които винаги са ръководили компанията и цялата работа от десет години на интензивна творческа дейност и конкретни инициативи за промяна.

Произведена под художественото ръководство на Novembre Studio е хибридна публикация, която включва дизайн на корицата от художника Емилио Исгро, поръчан от Lavazza, за да даде поетична интерпретация на концепцията за пътуване, и въведение от Мухамад Юнус, световноизвестният икономист, спечелил Нобеловата награда за мир за 2006 г. за работата си по микрокредитирането. Едновременно книга със снимки, пътепис и документиране „зад кулисите“, тя посещава местата за фотосесии на календара в поредица от интервюта, в които Марио Калабрези слуша главните герои, които са работили по календара на Lavazza през последното десетилетие, включително дългогодишните сътрудници Карло Петрини, Стив МакКури, Масимо Ботура, Соня и Джефри Сакс, които споделят същата визия.

„Създаването на този том беше прекрасна възможност да преживеем отново пътуването на компанията през последните десет години с думите на хората, които ни вдъхновяваха по пътя, и да хронифицираме еволюцията на нашите въпроси и проекти за устойчивост и среща с езика на изкуството , който винаги е бил инструмент за диалог и надграждане на посланията“, коментира членът на борда на директорите на Lavazza Group Франческа Лаваца.

Започвайки от Торино, където са корените на компанията, това завладяващо визуално и вербално приключение обиколи целия свят, спирайки в Европа, Африка, Азия и Южна Америка, преди да пристигне в Лос Анджелис, където беше произведен календарът за 2023 г. Уникален призив за действие за човечество, което е многостранно, добре информирано, приобщаващо и фокусирано върху утрешния ден.

Advertisement

Lavazza, основана в Торино през 1895 г., е собственост на семейство Lavazza от четири поколения. Днес Групата е един от водещите играчи на глобалната кафе сцена с оборот от над 2,3 милиарда евро и портфолио от топ марки, които водят на съответните пазари, като Lavazza, Carte Noire, Merrild и Kicking Horse. Тя е активна във всички бизнес сектори и има операции на 140 пазара, с 9 производствени предприятия в 6 държави и над 4200 сътрудници по целия свят. Глобалното присъствие на Групата е резултат от над 125 години растеж и повече от 30 милиарда чаши кафе Lavazza, произвеждани всяка година, са свидетелство за забележителна история на успеха, с цел да продължи да предлага възможно най-доброто кафе във всички форми, като се фокусира върху всеки аспект от веригата за доставки, от избора на суровината до продукта в чашата.

Lavazza Group прави революция в културата на кафето, като инвестира непрекъснато в научноизследователска и развойна дейност: от интуицията, белязала най-ранния успех на компанията – сместа кафе – до разработването на иновативни решения за опаковане; от първото еспресо, отпито в космоса, до десетките индустриални патенти. Способността да изпреварваме времето се отразява и във фокуса върху устойчивостта – икономическа, социална и екологична – която винаги е била еталон за насочване на корпоративните стратегии. „Събуждане за по-добър свят всяка сутрин“ е корпоративната цел на Lavazza Group с цел създаване на устойчива стойност за акционерите, сътрудниците, потребителите и общностите, в които работи, съчетавайки конкурентоспособност със социална и екологична отговорност.

Фотографът Алекс Прагер създава новия календар на Lavazza 2023, увенчавайки бара като символичен дом на едно ново човечество

От самото начало Lavazza поверява създаването на своя календар на изключителни международно признати фотографи. През годините различните издания са носили имената на велики майстори на изкуството от калибъра на Хелмут Нютон, Стив МакКъри, Дейвид ЛаШапел, Ани Лейбовиц и Еманюел Любецки, всеки от които предава щафетата за тази страхотна среща между изкуството и комуникацията. Календарът винаги е отичтал вибрациите на момента, но освен това, благодарение на визията на творците и решимостта на марката, календарът успява постепенно да се превърне в истински културен обект, от произведение на изкуството в посланик на социалните и корпоративни ценности на Lavazza.

Advertisement

Новото издание „ДА! ОТВОРЕНИ сме“ е замислен и реализиран под творческото ръководство на агенция Армандо Теста и е най-новата плочка в мозайката от календари, посветени на устойчивостта, започнала преди десет години и която сега е продължена от таланта на фотографа и режисьор Алекс Прагер. „ДА! ОТВОРЕНИ сме“ е третата вариация на темата за новото човечество (лансирана през 2020 г.), видяна през очите на художник, способен да разкрие емоциите и тревогите, таени във всеки индивид. 12-те снимки на Прагер, изключителни във вниманието си към детайла, представят силно емоционални сцени, на които умишлено липсват точни времеви препратки. Нейното изкусно смесване на различни облекла, стилове, детайли на декора и настройки създава ефект на двусмислие, който засилва вътрешното напрежение на изображенията. Светът от барове и кафенета на Прагер се движи по средата между пост-попа и сюрреализма, където измислицата и истината са неразривно преплетени и така въплъщават реалността, в която живеем. Реалност, която изглежда, особено през последните две години, все повече излиза извън нашия контрол, но където отвореният ум, добротата към другите, любопитството и осъзнаването на това, което споделяме, могат да ни обединят и укрепят. Както казва Прагер: „Мисля, че най-важното нещо за това да сме живи, са общите преживявания, емоциите, които споделяме, хората, които се свързват помежду си и по този начин задълбочават разбирането си за себе си и за живота“.

Споделяме едни и същи емоции, но всички сме дълбоко различни, макар и взаимосвързани. Едно познато и специално място като бар ни напомня всеки ден с ритуала на кафето какво означава да си жив, какво означава да си човек.

И човечеството всъщност е най-неотложният фокус, върху който Lavazza се концентрира от 2021 г. със своя проект „Новото човечество“. За Lavazza 2021 г. беше важна година на размисъл след пандемията и концентрация върху нашия вид в една зряла неохуманистична визия в рамките на екологизма.

През 2022 г. календарът „Мога да променя света“ на световноизвестният оператор Емануел Любецки, описва шест фигури – четири жени и двама мъже, включително, американския певец и текстописец Бен Харпър, които са активно ангажирани с околната среда и социална промяна чрез изкуството си.

„ДА! ОТВОРЕНИ сме“ вече завърши една идеална трилогия за новото човечество, благодарение на работата на художник с изключително личен, наистина безпогрешен визуален стил. Време е да „разкажете нови истории“, точно като тези в новия календар на Lavazza.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement