Открийте ни и в

Култура

100 велики лица на театъра, представени в 500 снимки и роли

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Съюзът на артистите почита творците, оставили  ярки следи през годините

Седмица преди Националните награди „Икар 2020“ и в навечерието на 100-годишнината на Съюза на артистите в България бе отбелязана премиерата на луксозното издание „Сто лица на театъра“ в Сатиричния театър. Проекта се реализира с подкрепата на Националния дарителски фонд „13 века България“ и Министерството на културата на Република България.

Събитието уважиха близки приятели, колеги и роднини на емблематичните български лица от театралната сцена. Сред гостите бяха Христо Мутафчиев, синът му Асен, Дора Кънева, Даниела Мирчева, Алекс Сърчаджиева, Мария Касимова-Моасе, Алекс Раева. Специален гост бе и Наско от група БТР, който изпълни песента „Равносметка” посветена на Христо Мутафичев. Преди изпълнението му бе излъчено откъс от интервю с актьора Андрей Баташов, което завърши с думите:„- Ако не беше актьор, с какво щеше да се занимаваш? – С музика….”

Развълнувана от сцената, Мария Касимова- Моасе сподели: „ Смисълът от такава книга е огромен – дори в театралната академия учат хора, които често не знаят кои са дори Леда Тасева, Велко Кънев, Антон Горчев, Пепа Николова, камо ли пък Адриана Будевска, Лео Конфорти или Кръстю Сарафов… Без памет няма бъдеще. Театралното изкуство е мимолетно – то се случва пред очите на зрителите и не може да се възпроизведе никога по същия начин. Подобни албуми обаче могат да запечатат моментите и така да запазят спомена за нечии талант, присъствие и превъплъщение някога, някъде… “ И още:

„Когато разбрах за албума, второто нещо, което попитах (след кога ще е на пазара) беше татко има ли го вътре. Благодарна съм, че да, има го. Заедно с още прекрасни актьори, които полека изтриваме от паметта си. Или сме ги превърнали само в устойчиви изрази – като Идеал Петров, например. Сигурна съм, че много хора именно сега ще разберат, че такъв човек е съществувал и че е бил чудесен актьор.“

Ролята на водещ на събитието бе поверена на Боян Арсов, носител на наградата ИКАР 2019 – за водеща мъжка роля.

Фотоалбумът отдава почит към паметта на онези български творци, които са утвърждавали необходимостта от високи художествени цели и идеали в историята на българския театър. Всички те, проправяли пътя на съвременната ни сцена, вълнували и очаровали поколения българи, оставяли ярки следи с години.

В това първо по рода, обема и задълбочеността си издание тези сто именити наши артисти са представени чрез над 500 фотографии, уловили мигове от вечността на творческия им полет, артисти, посели „смелите мечти и светли вдъхновения“ в театралния ни живот, артисти-величия в нашата история. Идеята е отпреди две години. През това време са се издирвали фотодокументи в различни театри в цялата страна, както и в държавната агенция „Архиви”, поясни проф. Николай Йорданов, консултант на изданието. Подборът на имената и снимките са съобразени с досегашните тематични издания.

Някои от фотографиите за първи път биват показвани публично, по-голямата част са от архива на Съюза на артистите. Използвани са и материали от архивите на Народния театър „Иван Вазов“, Театър „Българска армия“, Сатиричния театър „Алеко Константинов“, Младежкия театър „Николай Бинев“, Театър „София“, Малък градски театър „Зад канала“, Театралната работилница „Сфумато“, Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, Драматичния театър „Стефан Киров“ – Сливен, Драматично-кукления театър „Иван Димов“ – Хасково, Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ – Шумен, както и от личните архиви на Росен Идеалов, Виолета Славова, Елена Русалиева, Спас Спасов и Емилия Драганова.

Първоначалната идея е изданието да побере точно 100 именити актьори, с някои от най-интересните им сценични превъплъщения. Началото е от края на XIX век, откогато са намерени снимки с Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов и др. Малко след като готовият проект влиза в печат си отиват легендарните актьори Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Васил Димитров, Виолета Гиндева, Йосиф Шамли. Екипът решава да извади проекта от печатницата и допълват изданието с фотографии на наскоро напусналите ни актьори.

Фотоалбумът „Сто лица на театъра“ е издание на Съюза на артистите в България и Фондация „Хомо Луденс“. То е дело на екип в състав Тинка Николова, Елена Ангелова, Велислава Смилянова, Илко Ганев и Румяна Николова с консултант проф. д. изк. Николай Йорданов, като изданието съществува на български и английски език в превод на Сава Драгунчев.

„Сто от най-изявените, сто незабравими и непрежалими творци, които продължават да вдъхновяват чрез своите майсторски постижения на сцената. Сто лица, които ще останат непроменени от времето.“ – проф. д. изк. Николай Йорданов

На 31 октомври предстои и едно дългоочаквано събитие –церемония по връчването на Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2020. За първи път в своята история 46-тите награди на Съюза на артистите ще се проведат без публика. В залата на Народния театър „Иван Вазов” ще присъстват само номинирани и партньори на събитието. Изненадата в тазгодишната церемония ще бъде новата гледна точка. Как гледаме на “празните зали”…по сценарий публиката и телевизионните зрители ще гледат церемонията от гледната точка на актьора, който играе в празни зали, заради извънредната ситуация.

Луксозното издание може да намерите на български и английски език в книжарници Книгомания на бул. Васил Левски 28 и бул. Прага 17, както и в книжен център Гринуич, книжарница Сиела в Mall Sofia и Mall Paradise.

За онлайн поръчки: https://knigomania.bg/100-lica-na-teat-ra.html

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

Добре дошли в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс

MIKA

публикувано

на

от

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Продължете понататък

Lifestyle

Практическа детска психология за модерни родители от издателство Книгомания

MIKA

публикувано

на

от

Да бъдеш родител е едно от най-предизвикателните, приятни, трудни, забавни и невероятни изживявания, които разделят живота на преди детето и след като се появи. Никой не знае как да бъде родител преди да стане такъв и даже не подозира колко малко се опознава и колко много има да се учи на търпение, приемственост, отговорност, всеотдайност, емпатия. Докато отглежда детето си, родителят има и шанса отново да изживее детството си: да прочете любимите си детски книги, да скача в локви с гумени ботуши, да прави ангели в снега… Но и да се справя с гневните изблици и страхове на малкия човек; да му е опора, когато плаче и е тъжно; да го забавлява, разбира, изслушва; да преоткрива света, защото „родителите са цялата му вселена и начинът, по който те се отнасят към него, се отразява на себеоценката му“. Да, от родителя се очаква да бъде и приятел. Балансът е труден. Затова наръчникът„Как мисли детето?“ предлага 100 от най-често срещаните сценарии през първите седем години на детето и какво се крие зад поведението му. Тя превежда неговите реакции на езика на възрастния, учейки го да ги тълкува по-добре. Изданието е цветно, с много илюстрации и инфографики, и с подходящо оформление на разиграните сценарии, а това ви помага асоциативно да запомните предложените решения. Друго удобство е, че наръчникът „Как мисли детето?“ може да се чете избирателно, по теми, или да потърсите решение на конкретна възникнала ситуация.

Целта на „Как мисли детето?“ е да усъвършенства общуването между родител и дете. Благодарение на развитието на невропсихологията, никога не се е знаело толкова за детското развитие колкото днес. Дадените препоръки са в реален контекст и макар събраните съвети да не обхващат всички възможни ситуации, двамата съавтори (които общо имат пет деца) подсказват на съвременните родители „правилните“ думи и действия в определени ситуации, за да се открие най-полезната стратегия. Изданието се позовава на задълбочени изследвания по детска психология и невропсихология и ни припомня как да види света през очите на детето.

Авторите, Танит Керет и д-р Ангард Ръдкин, правят паралел между преживяванията на всеки родител като дете, изискванията и отговорностите му, доколко се е привързвал към другите, как е изразявал чувствата си. Според тях това е път към откриването на собствен родителски модел. „Как мисли детето?“(от издателство Книгомания) изследва и ценностите на всеки родител, за да е наясно какви принципи ще следва при възпитанието на детето – как  и кога да отговаря на нуждите му, защо емпатията е толкова важна за развитието на малкия човек.

Продължете понататък

Горещо