Connect with us

Театър и постановки

11-тата Нощ на театрите ще е на 18 ноември

Avatar

Публикувано

на

Theatres night visual 1

Единадесетата Нощ на театрите в България ще е на 18 ноември

За единадесета поредна година Европейската инициатива Нощ на театрите ще превърне градовете в България в големи театрални сцени и ще събере в рамките на няколко часа стотици културни събития. По традиция във всяка трета събота от ноември в десетки държави в Европа „властва“ театралното изкуство, а през 2023 година датата на Нощта е 18 ноември„В театъра сме разделени на играещи и гледащи, на зрители и роли, на актьори, автори и режисьори… Но тази Нощ ние сме и спектакълът, и публиката. Завладени от театъра, ние слагаме театралната корона и разбираме, че всяка роля е различно царство“ – споделят организаторите на Нощта на театрите в България. Тийзър кампанията на инициативата вече представи в онлайн пространството поредица от визуални интерпретации с корони в различни тематични и жанрови прочити, в чийто замисъл стои основният слоган на Нощ 11 – Под властта на театъра всяка роля е различно царство.

Едни от най-любимите български творци стават посланици на инициативата и тази година– режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматурзите Александър Секулов и Яна Борисова, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те освен като гости в 6-часовия Live Cam, ще се включат и в емблематичния фотографски проект „Нощни персонажи“.

Повече от половин милион е броят на зрителите, които преживяваха театралното изкуство в изминалите 10 издания в България. Нощта на театрите е един от най-мащабните театрални проекти и е част от Календара на културните събития за 2023 г. на Столична Община.

Зад идеята за Нощ на театрите стои Елеонора Роси (театрален режисьор, актриса и преподавател по Драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция). Нейният концептуален план „LA NUITÉE – THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER“ поставя началото на Европейската нощ на театъра. „LA NUITÉE“ е специално събитие, което празнува Европейския театър.

Advertisement

„Европейска нощ на театъра“ е международна инициатива, обединяваща театрални компании от цяла Европа. Нощта е иновативна интерпретация на театралното изкуство, която е насочена към развитие на публиките и пълноценното им участие в културния контекст на всяка от държавите-участнички в проекта. Нейната мисия е да показва театралната креативност във всички форми, обединявайки творческите индустрии, разширявайки театралната мрежа чрез обмен на идеи и опит и привличайки публики от всички възрасти.

Всичко актуално за 11-тата Нощ на театрите в България следете в официалния сайт, Facebook, Instagram  и Viber Community-то на инициативата.

Continue Reading
Advertisement