Connect with us

Култура

13-ите национални отличия „За жените в науката“ ще бъдат връчени на 28 ноември

Avatar

Публикувано

на

1 1

На официалното събитие ще присъстват Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, и Васил Терзиев, кмет на Столична община  

Три талантливи български жени учени ще бъдат отличени с наградата „За жените в науката“ за 2023 г. на официално събитие утре, 28 ноември. То ще се проведе в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ със специалното участие на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, която за седма поредна година ще подкрепи каузата на L’Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката.

Сред официалните гости на церемонията и в качеството си на говорители ще са още Васил Терзиев, кмет на Столична община, Елена Шекерлетова, зам.-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО, проф. Генка Петрова, зам.-министър на образованието и науката Амелия Гешева, зам.-министър на културата, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, акад. Николай Витанов, зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, и Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal за България и региона Адриатика-Балкани.

Революционните изследователски идеи и научни постижения на три вдъхновяващи родни таланта ще бъдат отличени по програмата за 2023 г. Отличието „За жените в науката“ се равнява на 5000 евро и всяка година се предоставя на три дами учени като признание на таланта им и в подкрепа на научните им амбиции да променят света към по-добро. В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки (едва 33.3%* от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

Събитието и програмата тази година се провеждат с медийната подкрепа на БТА, Стандарт, Мениджър, Телеграф, БНР, Информационна агенция „Фокус“, Dir.bg, сп. Cosmopolitan, сп. GRAZIA, сп. Glamour, сп. Жената днес, Novinite.bg, Jenite.bg, Mika Magazine, сп. Наука, View Sofia, Momichetata.com, Bela.bg.

Advertisement

„За жените в науката“ е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас и се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България от 2010 г. насам. Към момента по програмата са отличени 36 великолепни дами с общ награден фонд от 180 000 евро (вкл. трите победителки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност.

Подробна информация за „За жените в науката“ е налична на официалния уебсайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.

Continue Reading
Advertisement