Открийте ни и в

Общество

15 общини се включват в национална спортна кампания за инвалиди

публикувано

на

15 общини се включват в национална спортна кампания за инвалиди 137

15 общини от цяла България ще вземат участие в Националната кампания за инвалидите “Воля за спорт”, която стартира през септември. Известни спортисти ще плуват, играят волейбол, народна топка, тенис на маса и др., заедно с хората в неравностойно положение. Спортната кампания е инициирана от Балканска медийна онлайн асоциация и ще се осъществи с помощта на Агенцията за хората с увреждания, Съюза на инвалидите, Съюза на глухите, Съюза на слепите, Съюза на диабетиците.

Министерството на младежта и спорта също морално подкрепят националната кампания. “Спорният министър Красен Кралев много се зарадва, че започва такава хубава инициатива и с удоволствие изяви желание да присъства, където му позволява програмата, а там където не може – ще изпраща негови заместници”, разкри юристката г-жа Хамилтън, по повод разговора й с министър Кралев.

По официални данни инвалидите в България са над 1 200 000 души, от които работещи са само 1%. 30% от инвалидите в България въобще не излизат от домовете си. Инициатива цели, те да бъдат изведем навън, да се приобщят към различни спортни състезания, пригодени за хора в неравностойно положение и да се почувстват равностойни и побеждаващи хора. Предвидени са и специални състезания за дечицата. За всички ще има купи, медали и грамоти.

С помощта на спонсори и средствата от общините (отделят между 3 и 5000 лева от бюджета си), организаторите са си дали нелеката задача освен да подготвят спортни състезания и развлекателни дни за хората с увреждания, да закупят различни съоръжения за инвалидите, с които да улеснят тяхната двигателна способност, воля и желание за спорт. Оказа, че най-необходим е уреда за спускане на трудноподвижни хора в басейните. Обещано е до края на кампанията да осигурят такъв уред за всички общини, които имат нужда. Освен това ще бъдат закупени и различни спортни съоръжения по места.

Кампанията ще е с продължителност една година и се осъществява с медийната подкрепа на Нова телевизия.

Реклама