Connect with us

Tехнологии

15% от българските компании използват ERP системи

Avatar

Публикувано

на

ERP Academy

ERP системите са ключовия елемент от всяка модерна корпоративна инфраструктура. Те са възникнали с фокус върху производствените предприятия, но днес се използват също и в търговските и дистрибуторски фирми, банките и финансовите организации, телекомуникациите и много други икономически сектори. Най-често представляват мащабни решения, чиято цена може да варира от трицифрена сума месечно (при SaaS модела), до стотици хиляди и дори милиони лева.

ERP системата обединява всички останали ИТ компоненти в една компания, включително телекомуникационното решения, CRM (Customer Relationship Management) системата, онлайн магазина и други. ERP заема централно място при дефинирането и управлението на бизнес процесите, управлението на корпоративните ресурси, доставките, продажбите, маркетинговите кампании, финансите и счетоводството, както и човешките ресурси. Тя е своеобразен връх на пирамидата и няма нужда от ъпгрейдване до по-висок клас софтуер.

ERP системата често е най-мащабното софтуерно решение, работещо в една компания и управлява в цялост всички процеси и ресурси в нея. Тя позволява случващото се във всеки един отдел да генерира автоматично различни събития в останалите подразделения. Този централизиран подход променя изцяло функционирането на една компания, повишавайки нейната ефективност и спестявайки значителни средства и ресурси.

През 2015 година в България се появи първата магистратура, която изучава задълбочено ERP системите. Тя е създадена от Висше училище по застраховане и финанси в партньорство с ERP Academy – обединение на различни фирми от сектора. Завършилите „Бизнес анализ и ERP решения“ са подготвени да работят както в компании за разработка и внедряване на такива решения, така и в предприятия, на които предстои внедряването на ERP или вече има такова. Курсът е подходящ също за мениджъри и собственици на предприятия, които искат да се запознаят по-добре с този ключов компонент от фирмената информационна инфраструктура.

В България системи от клас ERP използват едва 5-15% от фирмите, което показва, че секторът тепърва ще се развива още по-динамично и наученото в този курс ще бъде от полза на курсистите дълги години. В световен мащаб браншът също се развива с бързи темпове, което означава, че студентите ще могат да се реализират и в чужбина.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement