Connect with us

Култура

23 мита за Втората световна война или какво се заблуждаваме, че знаем за нея?

Avatar

Публикувано

на

Изданието „Големите митове на Втората световна война“ обединява екип от учени, които правят нов прочит на митове от най-мащабния конфликт в историята.

Въпреки че Втората световна война става все по-позната с всеки изминал ден благодарение на неуморните изследвания на историците, все още съществуват много погрешни схващания, придобили статут на „канон“ и  оформящи коренно различен портрет на най-мащабния и жесток конфликт в историята.

В приносното издание „Големите митове на Втората световна война“ Жан Лопес и Оливие Виевиорка (познати у нас с друг знаков сборник: „Големите грешки на Втората световна война“) се заемат именно с развенчането на 23 мита от най-катастрофалния период на миналия век.

Слаба ли е била наистина италианската армия? Подкрепяли ли са всички британци политиката на Чърчил? Можеха ли наистина секретните германските оръжия да променят развръзката на войната и Пърл Харбър ли е вододелът на хода на конфликта? Какво е истинското значение на  Ялтенската конференция и взетите там решения?

Отговорите на всички тези въпроси – често съвсем неочаквани – опонират на повтаряните десетилетия наред пропагандни послания. Послания, които безсъмнено все още влияят на света толкова десетилетия след пълния разгром на силите на Оста.

Advertisement

Такива например са образът на „пустинната лисица“ Ромел  или например мита за нацистката икономика, съчетаваща мощ и ефективност, измислена от германската пропаганда до голяма степен.

Жан Лопес и Оливие Виевиорка събират екип от изтъкнати изследователи, които правят методичен и точен преглед на всяка една от разгледаните 23 теми, като на притегателната и омайна сила на митовете и спекулациите противопоставят факти и доказателства, издържали проверката на времето.

На достъпен и разбираем език, без да изпадат в детайлни описания, те полагат усилия да изчистят историята от измислици и подвеждащи схващания и да посочат източниците, от които читателят сам може да се убеди в думите им.

Без да се стреми да бъде изчерпателно, изданието „Големите митове на Втората световна война“ осветява детайлите и оголва фактите за читателите и бъдещите поколения, от които единствено зависи грешките на миналото да не бъдат повтаряни.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement