Открийте ни и в

Галерия

24 изложби в рамките на ONE DESIGN WEEK 2016

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Осмото издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура започва на 10-ти юни в Пловдив

През 2016 г. изложбите в рамките на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK, който се провежда в Пловдив между 10 и 19 юни, ще представят работата на 195 чуждестранни и 132 български артисти. Гости ще бъдат някои от най-известните имена в съвременния дизайн, а българският дизайн ще бъде достойно представен както от нови, така и от вече утвърдили се имена.

Експозициите включват многообразие от теми и техники, подбрани така, че да приближат аудиторията към съвременния дизайн (графичен, технологичен, изложбен, гейм, продуктов, социален, политически, текстилен, плакатен, принт, дизайн на храна и т.н.), давайки  възможност за нов и свеж поглед към световните тенденции в сектора.

Фестивалът, който се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства“, с подкрепата на Община Пловдив, Фондация Америка за България, Programista; и в подкрепа на Пловдив 2019 – Европейска столица на култура, ще представи работата на дизайнери и артисти от четири континента и 22 държави в рамките на 24 експозиции, разположени в различни пространства в Пловдив – Капана – квартал на творческите индустрии, пространства, базирани на главната пешеходна улица на Пловдив, арт-галерии и кафенета, Градската художествена галерия,  ГХГ – Мексиканско изкуство,  Площад Централен, Кино „Космос“ и мн. др. В програмата на фестивала са включени следните изложби: “- Can I help you?” – изложба, интерпретираща централната тема на фестивала; „Попълнения. Нов български дизайн на витрина“ – проектът представя български дизайн, направен през последната година по селекция на Студио Комплект; HELP US TO HELP YOU BY DESIGN на Училище за дизайн и визуална комуникация Тилтан, Израел; Изложба „Юбилеен плакат: 50 години от създаването на Бомбичката“, която ще представи наградените 12 плакати в съвместния дизайн конкурс на Шуменско Хората Сбира и ONE DESIGN WEEK 2016; Чергодейки – нов поглед върху застрашения от изчезване традиционен занаят – тъкачеството; Селекция на български ETSY автори дело на ARTery – агенция за дигитален маркетинг; Постери ВТУ: С усмивка – авторски разработки от плакати на студенти; „Черни мечки за бели дни / Бели мечки за черни дни“ – дипломен проект на младия графичен дизайнер Мария Налбантова; Small Change, Big Difference – посветена на работата на холандския дизайнер Дейв Хакенс; Shuffle (Разместване) – експеримент, в който се забъркват калиграфски букви и печатни техники; Young Package 2016  – резултатите от ежегоден международен конкурс за дизайн на опаковки, който е насочен към млади дизайнери до 30-годишна възраст; My City, My Vibe: Stickers Trip Around The World – на Viber; Mixed Identities – представяща работата на петима дизайнери от вишеградските страни; Materiality Brutality – представяща четирима дизайнери от нордическите страни; Lost in Translation – съвместна работа на студентите от Werkplaats Typografie в Арнлем с техни колеги от Националната художествена академия в София; Live a Little Kinder: Демократичен дизайн от ИКЕА за по-устойчив дизайн; Everyday 3D Print“Enabled For the Disabled” – 60 избрани плаката от последното издание на международния студентски конкурс за плакат в Скопие; Connections, a Capsule Exhibition of Irish Design; Bulgarian ordinarities | Dutch oddities; Bloctown: Интерактивно пространство от Revolution Tables; Almost – нова марка български мебели на архитектурния колектив dontDIY; 100 Days of Need and Greed – последният проект на шведския дизайнер Кристина Шулц; Design Bookery by Lidl.

Сред акцентите на осмото издание на дизайн седмицата са:

ONE DESIGN WEEK повдига въпроса “Мога ли да помогна?” – който може да бъде зададен както на дизайнери, така и на хората, на които служат. Въпросът е непретенциозно и искрено намерение да започне по-задълбочен диалог. “– Мога ли да помогна?” е изложба, курирана от Рая Стефанова, с цел да служи като преход между темата на фестивала с неговото съдържание. Адрес: Ул. „Христо Дюкмеджиев“10, Пловдив.

Изложба, резултат от проекта МATERIALITY BRUTALITY, финансиран от Nordic Culture Fund, в която четирима дизайнери от северните страни – Исландия, Финландия, Норвегия, Швеция, експериментират по нетрадиционни начини с добре познатия на всички ни материал – цимента. Адрес: Кино Космос, Пловдив.

Изложба, резултат от проекта MIXED IDENTITIES, който се осъществява с любезното съдействие на International Vesegrad Fund, представя работата на шестима дизайнери от вишеградските страни, които експериментираха с традиционна българска текстилна техника в колаборация с местна фабрика – Предима Експрес. Адрес: ГХГ – Временна експозиция, ул. “Княз Александър I” 15.

Друг акцент е „Попълнения. Нов български дизайн на витрина” – проектът представя български дизайн, създаден през последната година по селекция на Студио Комплект. Необичайното е, че 13-те произведения са изложени във витрини на магазини по главната улица на Пловдив.

Изложбата “Small Change, Big Difference” показва резултатите от съвместната работа на учениците от клуб “Млад конструктор” към Професионална гимназия “Иван Хаджиенов” в град Казанлък и включва демонстрации на създадените машини. Изложбата ще представи и най-новият проект на холандският дизайнер Дейв Хакенс – “Story Hopper”. В него, чрез поредица от видео материали, авторът представя своите редовни начинания, пътешествия и опити да превърне боклука в смислени нови предмети за ежедневието. Целта му е все повече хора да се вдъхновят от идеята, че дизайнът е силно средство за промяна на начините, чрез които си взаимодействаме със света. Адрес: Адрес: ГХГ – Временна експозиция, ул. “Княз Александър I” 15.

Изложбата Live a Little Kinder: Демократичен дизайн от ИКЕА за по-устойчив живот представя новата колекция на ИКЕА за по-зелен живот вкъщи, която носи мотото Live a Little Kinder. С нея шведската компания ни насърчава да възприемем природосъобразния начин на живот като израз на нашия личен принос към спасяването на планетата. Адрес: ул. Кожухарска 1, ъгъла на ул. Златарска и Куртевич.

Lidl представя Design Bookery by Lidl, библиотеката за съвременен дизайн, която става вдъхновяваща част от ONE DESIGN WEEK 2016. Тя включва повече от 100 съвременни книги и списания в областта на илюстрацията, графичния, продуктовия, интериорния и уеб дизайн. Адрес: пл. Централен 1.

Изложбата My City, My Vibe: Stickers Trip Around the World –  представя стикери от  топ финалистите в конкурса My City, My Vibe на Viber, както и най-отличителните стикера от българските участници. Експозицията ще е своеобразна разходка из световните градове, вдъхновили всеки един от създателите на стикери. Ще има и изненада за няколко късметлии от посетителите – възможност да спечелят безплатни и неограничени стикери на Viber.

За събитието идва специално и Ейнав Рошу, Lead UI designer at Viber, която ще бъде почетен гост и ще участва с презентация и работилница. На презентацията тя ще говори за добрите и лошите практики при дизайна на интерфейси и ще сподели вътрешна информация за процесите в компанията. Адрес: Trap Gallery, ул. Братя Пулиеви.

Изложбата IRISH DESIGN 2015 е съзнателен опит на Ирландия да увеличи познанието сред по-широката публика относно стойността, която има дизайнът за обществото, икономиката и културата. Изложбата, подкрепена от правителството на Ирландия, изследва, промотира и отдава почит на дисциплината за първи път в историята на страната в продължение на цяла година. Ежемесечни събития под формата на изложби, представящи 32 обекта, подбрани от различни сфери на дизайна; разговори, работилници и представяния дават повече информация за ирландския дизайн, неговото наследство, настояще и бъдеще. Адрес: Our House Studio, ул. „Хр. Дюкмеджиев“ 6.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Гьоте-институт открива обновената си галерия с първа изложба за 2021 г

MIKA

публикувано

на

от

Първата изложба на Гьоте-институт за 2021 г. ще бъде открита през март с кураторски проект на Виктория Драганова, обхващащ пространствата на Гьоте-институт България и Swimming Pool. Сборната изложба събира творби на четирима млади артисти от Франкфурт, като се вслушва във всичко онова, което довя световната пандемия през изминалата една година.

Сигурно е просто вятърът // Pretty sure it’s just the wind
Млади автори от Франкфурт

с: Минхьок Ан, Со Йеон Ким, Кристина Ловаас и Руди Нинов

Куратор: Виктория Драганова

Асистент-куратор: Галена Сърдъмова 

12.03.–10.04.2021

Дълго откриване: 10.03.–11.03.2021, 17:00-20:00, Гьоте-институт България
Гьоте-институт България, ул. “Будапеща” 1, пон-пт, 14:00-19:00 ч.

Swimming Pool, бул. “Цар Освоботител” 10, ет. 5, чт-сб, 16:00-19:00 ч.

Свеж полъх от Германия и съвременната арт сцена носи месец март и пролетта на 2021-ва с изложбата „Сигурно е просто вятърът“ с куратор Виктория Драганова. Изложбата, разделена в две части – в пространствата на Гьоте-институт България и Swimming Pool – е и откриващото събитие за годината в обновената галерия на института.

„Сигурно е просто вятърът“ представлява логично продължение на дългогодишната работа на Гьоте-институт България за представяне и подкрепа на млади български художници с поредицата „Арт старт”. През 2021 г. инициативата се разраства с първата от серия изложби, предлагащи поглед върху младата сцена за съвременно изкуство в определен град или провинция в Германия. След Франкфурт фокусът ще бъде поставен и върху Дюселдорф, Мюнхен, Хамбург и др.

Изложбата в две части ще покаже работи на четирима млади автори, които живеят и работят във Франкфурт на Майн и са студенти в легендарната немска академия за изкуства „Щедел“. Това са Минхьок Ан, Со Йеон Ким, Кристина Ловаас и българският художник Радослав Нинов-Руди, добре познат на местната сцена като носител на наградата за живопис „Едмонд Демирджиян“. Планирането на проекта започва непосредствено преди началото на пандемията през 2020 г., а последвалата съвместна работа е обусловена от социалната изолация и тишината, обзела всяко оф- и онлайн пространство. Кураторката Виктория Драганова допълва: „Този проект е за възможното присъствие и вслушването в него. Той е и за режимите на внимание в обсега на инфраструктури, които всички ние споделяме, като тези на града, на академията, на арт институциите. В какво ни убеждават срещите, които постепенно започват да се явяват? “.

Изложбата ще се открие на 10 и 11 март с дълго откриване от 17:00 до 20:00 ч. в галерията на Гьоте-институт при спазване на всички противоепидемични мерки. Тя ще може да бъде видяна до 10 април. В откриващите дни публиката ще има възможност да се срещне с авторите – програмата и регистрация за събитията ще бъдат обявени скоро. За подробности и актуална информация можете да следите тук.

Продължете понататък

Lifestyle

Истерика & Be Duende Pop-Up Market в КО-ОП

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

На 20 и 21 февруари КО-ОП става домакин напървия колаборативен поп-ъп базар междуИСТЕРИКА и Be DuendeМултидисциплинарните платформи ​

Истерика​ и ​Be Duende​ обединяват сили и виканят на първото си събитие, посветено на дизайн, илюстрация, керамика, мода,бижута музика, книги, което ще се случи на символичните дати 20 и 21 февруари2021 в пространството на КО-ОП (ул. Янко Сакъзов 17).Сред участниците в ​Истерика & Be Duende Pop Up Market​​ще видим ​SubculturaStudio, LILE, 45 Str., Atelier Couchette, Freshape, Shulka, Pottery & Poetry, LaternaRecords, Handmaid Artisan Skincare, Glim & Glam​, както и няколко щендера, къдетоще можете да откриете новата си любима “винтидж” находка.По време на събитието ще бъде представен и проекта ”В като Вагина” -илюстрирана книга за сексуално образование за момичета и жени, издадена отFine Acts и Swimming Pool, ​които ще представят и селектирани четива от”Библиотека на нашите срещи”.

Онлайн платформата за дизайн ​Be Duende​ ще представи селекция от бижута,предмети за дома и принтове от​ Николай Сърдъмов, ТЕЗГЯХ, tochka&tochka,Силвия Чанева, Вера Гезенко, Били Матеева, Алина Папазова, sa6ettu​ и други.За меломаните ще бъде на разположение щандът на ​Laterna Records​, които щегостуват с повече от 250 плочи и безкомпромисно добра селекция.​​За храната икоктейлите ще се погрижи страхотния екип на ​Спутник​, които ще ни изненадат соригинален и грижовно забъркан вкус.Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.За допълнителна информация следете събитието във Facebook ​тук​.

Продължете понататък
Tехнологиипреди 7 часа

Световният ресторантьорски и хотелиерски бизнес отваря врати като разчита на софтуер, създаден в България

Tехнологиипреди 9 часа

Новата серия монитори AOC V4 е вече тук

Кинопреди 9 часа

“За душата” отличен със “Златен глобус” за най-добър анимационен филм

Tехнологиипреди 10 часа

Стрийминг платформите са още една врата за изкуството

Lifestyleпреди 10 часа

Безплатен транспорт за Нестле за Живей Активно! на 6 март към Витоша

Tехнологиипреди 10 часа

Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година

Културапреди 12 часа

Митични същества и приказни светове оживяват на страниците на „Предсказанието“

Културапреди 13 часа

Astra е новият 15-и герой във VALORANT

Музикапреди 14 часа

Българската песен на Евровизия 2021 ще бъде представена на 10 март с концерт на Виктория

Lifestyleпреди 14 часа

FOREO с кампания за Международния ден на жената: Търсят се 1000 уникални жени

Музикапреди 4 седмици

Sia и David Guetta с още една песен към филма “Music”

Обществопреди 4 седмици

Стефан Николов: Кризата, предизвикана от COVID-19 може да бъде двигател за бизнеса

Tехнологиипреди 3 седмици

Стартира Национално проучване “Заплатите в Софтуерния Бранш” 2021

Музикапреди 3 седмици

Слушаме най-доброто от P.I.F. в двоен албум от Слънчеви и Облачни песни

Културапреди 4 седмици

„Глина“, дебютният роман на Виктория Бешлийска, с втори тираж!

Културапреди 4 седмици

БГ автори търсят пресечната точка между съвременната и изкуството с изложба в галерия “УниАрт”

Културапреди 4 седмици

Даян Чембърлейн излиза на български

Културапреди 2 седмици

Български научен труд в сферата на образованието оспори политиките на ООН

Литературапреди 4 седмици

Тийнейджърка търси „21 начина да умреш“, за да намери силата да живее

Културапреди 2 седмици

Исабел Алиенде: „На жените с обич“

Горещо