Открийте ни и в

Lifestyle

3 съвета за намаляване на стреса и увеличаване на продуктивността на работното място

MIKA

публикувано

на

3 съвета за намаляване на стреса и увеличаване на продуктивността на работното място 26

Най-сетне пролетта е тук, дните стават по-дълги и по-топли! Повечето хора нямат търпение да се разходят навън и да прекарат вечерта на открито. Плановете за приятни мигове на свеж въздух могат да бъдат помрачени от постоянно пристигащите нови имейли, ангажиментът да се обадите на колегата, който чака важна информация или недовършените документи.

В тези моменти на повечето ни се струва, че са нужни 30 часа в денонощие, за да се справим с работата. Наличието на повече време обаче не винаги е най-логичното решение. Често малките неща помагат за намаляване на стреса на работа и повишаване на ефективността. MMD, водеща технологична компания и лицензен партньор за мониторите Philips, предлага няколко съвета за това как да направите деня си по-продуктивен и да използвате по-ефективно наличното време:

Съвет 1: Освободете си място и го организирайте

За да получите по-адекватна представа за работата, която ви очаква и това, което ще ви е необходимо, за да я свършите, е силно препоръчително да разчистите работното си място, включително десктопа на работното PC. Очевидно е, че трябва да преместите или изтриете файловете, който са се натрупали на екрана, но за това се нуждаете и от подходящо оборудване. Когато използвате монитор с голям екран, организирането на множество прозорци е много по-лесно. Това ви позволява да следите по-голямо количество данни с един поглед, както и да оценявате по-добре сложна информация, комбинирана от няколко източника, и да завършвате по-бързо задачите. Моделът Philips BDM4065UC например, предлага обширна екранна площ с диагонал 40 инча, така че имате предостатъчно място да разположите всичките работни приложения.

Друга интересна възможност е замяната на конфигурациите с два монитора, каквито често се срещат например във финансовите среди, с един по-голям. Екран с диагонал от 34 инча и съотношение на страните 21:9 е еквивалентен на два 24-инчови екрана по отношение на представянето на информация, но заема по-малко място на бюрото, консумира по-малко енергия и напълно премахва разсейващата рамка между двата монитора. Налични са модели, които позволяват едновременното гледане на два видео потока от различни източници, като например Philips BDM3470UP.

Съвет 2: Създайте обособена работна зона

Големият екран дава възможност пространството да бъде разделено на множество зони. Един добър подход е да определите работна зона в центъра, в която е насочен основният фокус на вашето внимание: там разположете текущата и най-важна задача и посветете останалата част от пространството на организирането на задачи, които ви осигуряват спомагателна информация, като например приложения за чете на имейли или размяна на мигновени съобщения. По този начин по-добре ще се справяте с разсейването като мигането на екрана при получаване на нов имейл или изскачането на прозорци за напомняне. Тази прекъсвания отвличат съзнанието ни от текущата задача, често изисквайки да отворим нов документ, да проверим пощата или да поискаме информация от колега. На един по-малък дисплей тези непрекъснати появяващи се нужди от странични действия могат да отнемат твърде много от времето за изпълнение на основната задача, защото тя вече не е пред погледа ни и често можем дори да забравим с какво сме се занимавали първоначално. С по-големите дисплеи хората могат доста по-бързо и лесно да се върнат към важната задача, която изпълняват.

Съвет 3: Осигурете си повече детайли

Увеличаването на размера на дисплея осигурява по-голяма физическа работна площ. Това обаче не би било ефективно без увеличаване на екранната резолюция. Запазването на стандартна резолюция ще доведе до ниско качество на изображението, което предизвиква умора в очите, прави текстовете трудни за разчитане и на практика прави невъзможна работата с ориентирани към детайлите приложения като тези за графичен дизайн. В тази връзка все повече се търсят технологии, които осигуряват супер фини резолюции, с плътност на пикселите, превъзхождаща HD.

QHD (Quad High Definition) предлага резолюция от 2,560 x 1,440 пиксела на инч. Много нови преносими компютри вече предлагат QHD резолюция, а добавянето на външен QHD дисплей дава възможност на потребителите на преносими компютри да използват същата резолюция на външния екран, както на основния екрана на ноутбука. Още по-фина е UHD (Ultra High Definition) резолюцията, която е обозначавана и като 4K. Тя предлага четири пъти повече пиксели на инч в сравнение с Full HD и постига четири пъти по-добра яснота на изображенията. Това предлага например моделът Philips 288P6LJEB. Тези високи резолюции са изключително подходящи за редактиране на елементи на екрана с прецизност на ниво пиксел. Нещо повече, нуждата от постоянно увеличение и скролиране е чувствително намалена, което води до по-малко движения с мишката и намалява умората в ръцете и китките.

Следването на тези съвети ще позволи на служителите в офиси да увеличат продуктивността и същевременно да работят по-комфортно. Те ще им дадат възможност също да се възползват пълноценно от своето време за почивка, а това увеличава мотивацията и подобрява работния климат. Сега остава само времето да е приятно.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Полезно

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

MIKA

публикувано

на

от

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 27

NIVEA стартира световната си кампания „Care For Human Touch: грижа за близост между хората” с документалния филм „Twins“. Филмът разказва историята на две преждевременно родени близначки от Хамбург и как животът на едната бива спасен от прегръдката и близостта на сестра й по време на престоя им в кувьоз. С техния разказ NIVEA цели да насочи вниманието на хората към ролята на обикновеното човешкото докосване, което в даден момент може дори да спаси живот.

Кампанията „Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е отговор на мащабно проучване, което световният лидер в грижа за кожата провежда в два етапа – преди и по време на пандемията от COVID-19. В него на дневен ред излиза връзката между емоционалното състояние на хората, липсата на докосване и по-малкото моменти на близост , както и необходимостта от повече информация за техните ползи. С тази инициатива NIVEA цели да насочи вниманието към влиянието на допира и близостта върху човешкото здраве. В рамките на кампанията, в световен мащаб,  брандът ще окаже подкрепа на различни проекти, насочени към ползите на човешкото докосване и подобряването на качеството на живот. Сред най-рисковите групи и фокус на подкрепата се очертават преждевременно родени бебета, хора с увредено зрение и възрастни хора с деменция.

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 28

В проучването на NIVEA участват близо 25 хил. души от 23 страни. 9 от 10 души посочват близостта от човешкото докосване като ключов елемент за щастлив и пълноценен живот. Над половината от запитаните твърдят, че времето на изолация ги е накарало да се чувстват по-самотни от всякога. 4 от 5 души, живеещи сами, споделят, че не изпитват човешки допир на ежедневна база. 23% от самотните родители и 24% тийнейджърите твърдят, че изпитват самота, а две трети от всички участници заявяват, че биха искали да получават повече прегръдки. И основна причина за тези усещания е именно липсата на докосване.

Физическите и психологически предимства на човешкия допир и близостта между хората, която поражда, са доказани научно. Въпреки това те се оказват непознати за по-голямата част от участниците в изследването, а 86% от запитаните твърдят, че по-доброто познаване на ползите които носи обикновеното докосван би ги вдъхновило за повече близост с хората около тях.

Повече информация за изследването може да намерите тук. Историята на близначките Лили и Мадлен може да гледате тук.

Продължете понататък

Lifestyle

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

MIKA

публикувано

на

от

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 29

Фестивалът „Вино и гурме“ се утвърди като гербова марка на нашия град не само за пловдивчани, но и за гостите от страната и чужбина, заяви на официалното откриване на седмото издание проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии /УХТ/, съорганизатор на събитието. Той изрази увереност, че и тази година дефилето ще донесе много радост на посетителите и успехи на изложителите.

Това е първата туристическа проява в града за тази година с богата съпътстваща програма и се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки, гарантираха от Съвета по туризъм. Броят на участниците е рекордно висок – 39 винопроизводители и гурме майстори от 27 изби и храни от 12 производители, за първи път има и чуждестранен участник – от Венеция. Гостите на дефилето ще могат да дегустират 200 български и 10 италиански вина.

След като дадоха старт на фестивала, проф. Моллов и инж. Фратев направиха обиколка в ресторанти, музейни къщи и галерии в Стария град, опитаха част от вината и разговаряха с винопроизводителите за проблемите в сектора. Майсторите от винарските изби с нетърпение очакваха експертната оценка на професора, а за повечето проби тя беше отлична. На много места ректорът беше посрещнат от студенти на висшето училище, които помагаха в провеждането на дефилето.

Ден преди официалния старт на дегустациите учебният ресторант на УХТ беше домакин на конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“, където петчленно жури отличи най-добрите участници. Днес тримата победители в надпреварата ще получат на официална церемония плакети от председателя на комисията доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на университета.

Продължете понататък
„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 30
Полезнопреди един час

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke 31
Tехнологиипреди един час

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота 32
Културапреди 2 часа

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“. 33
Музикапреди 2 часа

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“.

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 34
Lifestyleпреди 2 часа

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB 35
Lifestyleпреди 2 часа

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата 36
Lifestyleпреди 2 часа

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“ 37
Lifestyleпреди 3 часа

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“

Започва Фестивалът за нова драматургия 38
Културапреди 3 часа

Започва Фестивалът за нова драматургия

Wings for Life World Run 2021 завърши с рекорден брой участници 39
Събитияпреди 3 часа

Wings for Life World Run 2021 завърши с рекорден брой участници

Горещо