Connect with us

Lifestyle

3 съвета за намаляване на стреса и увеличаване на продуктивността на работното място

Avatar

Публикувано

на

stylish car

Най-сетне пролетта е тук, дните стават по-дълги и по-топли! Повечето хора нямат търпение да се разходят навън и да прекарат вечерта на открито. Плановете за приятни мигове на свеж въздух могат да бъдат помрачени от постоянно пристигащите нови имейли, ангажиментът да се обадите на колегата, който чака важна информация или недовършените документи.

В тези моменти на повечето ни се струва, че са нужни 30 часа в денонощие, за да се справим с работата. Наличието на повече време обаче не винаги е най-логичното решение. Често малките неща помагат за намаляване на стреса на работа и повишаване на ефективността. MMD, водеща технологична компания и лицензен партньор за мониторите Philips, предлага няколко съвета за това как да направите деня си по-продуктивен и да използвате по-ефективно наличното време:

Съвет 1: Освободете си място и го организирайте

За да получите по-адекватна представа за работата, която ви очаква и това, което ще ви е необходимо, за да я свършите, е силно препоръчително да разчистите работното си място, включително десктопа на работното PC. Очевидно е, че трябва да преместите или изтриете файловете, който са се натрупали на екрана, но за това се нуждаете и от подходящо оборудване. Когато използвате монитор с голям екран, организирането на множество прозорци е много по-лесно. Това ви позволява да следите по-голямо количество данни с един поглед, както и да оценявате по-добре сложна информация, комбинирана от няколко източника, и да завършвате по-бързо задачите. Моделът Philips BDM4065UC например, предлага обширна екранна площ с диагонал 40 инча, така че имате предостатъчно място да разположите всичките работни приложения.

Друга интересна възможност е замяната на конфигурациите с два монитора, каквито често се срещат например във финансовите среди, с един по-голям. Екран с диагонал от 34 инча и съотношение на страните 21:9 е еквивалентен на два 24-инчови екрана по отношение на представянето на информация, но заема по-малко място на бюрото, консумира по-малко енергия и напълно премахва разсейващата рамка между двата монитора. Налични са модели, които позволяват едновременното гледане на два видео потока от различни източници, като например Philips BDM3470UP.

Advertisement

Съвет 2: Създайте обособена работна зона

Големият екран дава възможност пространството да бъде разделено на множество зони. Един добър подход е да определите работна зона в центъра, в която е насочен основният фокус на вашето внимание: там разположете текущата и най-важна задача и посветете останалата част от пространството на организирането на задачи, които ви осигуряват спомагателна информация, като например приложения за чете на имейли или размяна на мигновени съобщения. По този начин по-добре ще се справяте с разсейването като мигането на екрана при получаване на нов имейл или изскачането на прозорци за напомняне. Тази прекъсвания отвличат съзнанието ни от текущата задача, често изисквайки да отворим нов документ, да проверим пощата или да поискаме информация от колега. На един по-малък дисплей тези непрекъснати появяващи се нужди от странични действия могат да отнемат твърде много от времето за изпълнение на основната задача, защото тя вече не е пред погледа ни и често можем дори да забравим с какво сме се занимавали първоначално. С по-големите дисплеи хората могат доста по-бързо и лесно да се върнат към важната задача, която изпълняват.

Съвет 3: Осигурете си повече детайли

Увеличаването на размера на дисплея осигурява по-голяма физическа работна площ. Това обаче не би било ефективно без увеличаване на екранната резолюция. Запазването на стандартна резолюция ще доведе до ниско качество на изображението, което предизвиква умора в очите, прави текстовете трудни за разчитане и на практика прави невъзможна работата с ориентирани към детайлите приложения като тези за графичен дизайн. В тази връзка все повече се търсят технологии, които осигуряват супер фини резолюции, с плътност на пикселите, превъзхождаща HD.

QHD (Quad High Definition) предлага резолюция от 2,560 x 1,440 пиксела на инч. Много нови преносими компютри вече предлагат QHD резолюция, а добавянето на външен QHD дисплей дава възможност на потребителите на преносими компютри да използват същата резолюция на външния екран, както на основния екрана на ноутбука. Още по-фина е UHD (Ultra High Definition) резолюцията, която е обозначавана и като 4K. Тя предлага четири пъти повече пиксели на инч в сравнение с Full HD и постига четири пъти по-добра яснота на изображенията. Това предлага например моделът Philips 288P6LJEB. Тези високи резолюции са изключително подходящи за редактиране на елементи на екрана с прецизност на ниво пиксел. Нещо повече, нуждата от постоянно увеличение и скролиране е чувствително намалена, което води до по-малко движения с мишката и намалява умората в ръцете и китките.

Advertisement

Следването на тези съвети ще позволи на служителите в офиси да увеличат продуктивността и същевременно да работят по-комфортно. Те ще им дадат възможност също да се възползват пълноценно от своето време за почивка, а това увеличава мотивацията и подобрява работния климат. Сега остава само времето да е приятно.

Continue Reading
Advertisement