Connect with us

Lifestyle

3 съвета за подобряване на финансите ви по време на пандемия от коронавирус, ако работите в чужбина

Avatar

Публикувано

на

3 съвета за подобряване на финансите ви по време на пандемия от коронавирус, ако работите в чужбина

Следващите месеци ще бъдат тежки за всички, особено за българите, работещи в чужбина. При това без значение дали са решили да се върнат в страната ни или да останат на чужда земя. Много от работниците са принудени да вземат неплатен отпуск или са уволнени, защото фирмите затварят за неопределено време и не могат да си позволят да плащат заплати на неработещ персонал.

Ако и вие сте в подобна ситуация и се чудите как ще се грижите за себе си и семейството си, вижте тези 3 съвета за подобряване на финансите ви по време на пандемията. Има идеи, които със сигурност ще ви изненадат, но са достъпни и могат да ви осигурят поне месец – два спокойствие по отношение на парите.

1. Вземете това, което си е ваше от държавата

Ако през миналата година (или до 4 години назад) сте работили в чужбина,

Advertisement

сега е време да получите надвнесените си данъци. За почти всички страни, заедно с новата календарна, започна и новата данъчна година. Това значи, че от 1 януари 2020 можете да подадете данъчна декларация за предходната година и след това да си искате надвнесените суми.

Можете да възстановите цялата сума, която сте внесли, ако тя е под минималния облагаем доход. Може да ви се възстанови и само част от сумата. Средно, на човек, се връщат около 804 евро надплатени данъци.

Кандидатствайте сами за възстановяване на сумата, ако не се боите от бюрокрация и събиране на документи. Ако не искате да губите време, поверете задачата на фирма за възстановяване на данъци от чужбина. Тя ще ви помогне да подготвите документите и ще мине вместо вас през целия процес. Вие трябва просто да изчакате, за да получите парите си.

2. Планирайте разходите си и спестявайте, възможно е и по време на такава криза

Вярно, че при обявеното извънредно положение няма къде и какво толкова да се харчи, но все пак – направете си бюджет. Отделете парите за наем и сметки. Оставете си сума за храна. Парите, които обикновено давате за забавления и ресторанти, или поне част от тях, можете да заделите настрани – за всеки случай.

Advertisement

Ако ги оставите на леснодостъпно място, няма да се усетите за какво ще ги изхарчите, дори в тази ситуация. Затова се постарайте да ги скриете от себе си – прехвърлете ги в друга сметка например.

3. Пазарувайте по-малко и по-разумно

Онлайн магазините в момента изкушават с намаления, безплатни доставки и какво ли още не. Сигурни ли сте, че ви трябват всички тези дрехи, техника, книги и музика, филми, обувки и чанти, които сте накликали? Имайте предвид, че когато пазарувате онлайн, харчите повече отколкото във физически магазин, просто защото не виждате парите, не ги държите в ръка и сте склонни да ги дадете по-лесно. Освен това обикновено в кредитната/дебитната ви карта има повече пари, отколкото в портмонето ви.

Обмисляйте внимателно всяка покупка. Най-добре е да си набелязвате желаните неща, но да не ги поръчвате веднага. Ако на следващия ден се сетите за тях, купете ги. Ако не, значи не са ви трябвали наистина.

Не пазарувайте само, защото сте видели изгодно предложение за нещо, което реално не ви е нужно и няма да ползвате. 

Advertisement

Да обобщим: вземете парите, за които сте работили и които ви се полагат по закон, планирайте разходите си и спестявайте, пазарувайте разумно и не попадайте в капаните на онлайн магазините.

Успех и бъдете здрави!

Continue Reading
Advertisement