Открийте ни и в

Култура

Силен старт за 33-тото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“!

Avatar

публикувано

на

Силен старт за 33-тото издание на Празниците на изкуствата "Аполония"! 145

снимка: Д.Симонски, МИКА

На 26 август стартира тазгодишното издание на празници на изкуствата Аполония 2017. 33-тото издание на Празниците на изкуствата предоставя възможност на посетителите да се насладят на събитието не десет, както обикновено, а цели единайсет дни. От мястото на събитието разказва нашия специален кореспондент Дамян Симонски.

Както всеки път, „Аполония“ събира на едно място най-големите имена в българското и чуждестранното изкуство, за да представят най-актуалните си творчески проекти. Музика, кино, литература, фотография, балет са само част от наситената програма. Тазгодишното издание предвижда безброй изненади за посетителите си.

Фестивалът бе тържествено открит с концерт-премиера на „Мистерията на българските гласове“ под диригентството на Дора Христова.  Следващите вечери на сцената на Амфитеатъра ще излязат любими изпълнители като Лили Иванова, Камелия Тодорова, Орлин Павлов, Люси Дяковска. Премиерен концерт за България и Европа ще изнесе и камерният ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солисти Георги Василев и Красимир Щерев.

Театралните постановки и кино прожекциите, които са част от фестивалната селекция, се провеждат на сцената на читалище „Отец Паисий“. Специално внимание привлича премиерата за Европа на „Class“ с продуцент самия Фестивал.

На сцената на Археологическия музей акцентът пада върху класическата музика, с множество български изпълнители, връщащи се в родината специално за арт Фестивала. На голям интерес се радват картините на КИРИЛ БОЖКОВ и ЛЮБОМИР КАРАЛЕЕВ.

Силен старт за 33-тото издание на Празниците на изкуствата "Аполония"! 146

снимка: Д.Симонски, МИКА

В Художествената галерия творци откриваме също и имена като Захари Карабашлиев, Милен Русков, Александър Секулов и други, които ще представят най-новите си произведения в рамките на фестивалната програма.  Отново там, но на 28 август жителите и гостите на Созопол, ще могат да се срещат с трима талантливи български автори – Владимир Полеганов, Петър Крумов и Мария Касимова-Моасе, които дебютираха на литературната сцена през последната година.

Нека не забравяме и любителите на джаза, които ще имат удоволствието да се насладят на изпълнения на живо на известни изпълнители като Живко Петров, Ангел Заберски, братя Владигерови и много други. Първата джаз вечер на Аполония 2017 бе  с най-новата формация на емблематичния композитор и пианист Антони Дончев – Антони Дончев Трио. Тази вечер Клуб Аполония/Сцена ОББ ще посрещне друга българска джаз формация – „Джазаница“. Талантливите музиканти създават термина български джаз груув, който се характеризира с отличителния неравноделен ритъм на българската народна музика, вплетен в класическия джаз.

Билетите за фестивала са в продажба и могат да бъдат закупени на място или от касите на Eventim.bg в цялата страна. Фестивалът продължава до 5 септември включително. Златният билет, който осигурява достъп до всички събития, остава на същата стойност, както досега, въпреки по-дългата продължителност на Фестивала тази година.

Реклама