Connect with us

Музика

400 килограма жито ще бъдат използвани като част от декора на “Катерина Измайлова”

Avatar

Публикувано

на

Katerina Izmailova ruse 1965

До премиерата на операта “Катерина Измайлова” на Шостакович остават само 2 дни и вече тече усилена подготовка. Режисьорът на световния оперен шедьовър Вера Немирова се е постарала декора едновременно да е реалистичен, но не и разточителен.  В изключително динамичния сюжет на продукцията ставаме свидетели на бурна любов, изневяра, деспотизъм, сватба, затвор, насилвания и убийства. Историята за съпругата на богат търговец, Катерина Измайлова, първо разказва  Лесков в своята новела “Лейди Макбет от Мценска околия”. Бурната любовна трагедия впечатлява Шостакович и той написва едно от най-гениалните оперни произведения на века.

Младата Катя е скучаеща богаташка съпруга, жадна за любов и внимание, което получава от новия работник в имението Сергей. Нейната изневяра води до поредица от трагични събития, включително й убийства. Точно, когато мечтата на Катерина за сватба с нейния любим Сергей се сбъдва, в мелницата, където е заровено тялото на убития й съпруг, е намерена неговата обувка. Останалата част от историята ще бъде разказана на 22 октомври в Зала 1 на НДК от солистите Мария Цветкова, Петър Костов, Пламен Бейков, Александър Баранов и музиката на великия Шостакович под диригентската палка на Маестро Найден Тодоров, хора и оркестъра на Русенска опера.

За да предаде автентичност на сцената и да ни потопи изцяло в сюжета, Вера Немирова създава декор, в който е включена мелница и настоява да бъдат осигурени 400 кг жито за пресъздаването на един от най-драматичните моменти в постановката. Организаторите от Монте Мюзик и Държавна опера Русе спазват стриктно указанията на режисьора, но знаят, че хлябът, съответно житото, са част от българската трапеза и то няма да бъде разхитено. Житото ще бъде събрано, запазено и използвано отново.

Билети за „Катерина Измайлова“ все още са налични на касите на НДК, в мрежите на ивентим и тикетпортал.

 

Advertisement

[media-credit name=“Мария Цветкова“ align=“aligncenter“ width=“688″]Maria Cvetkova[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement