Connect with us

Музика

41 държави ще участват на Евровизия 2021

Avatar

Публикувано

на

Eurovision Team Social Distancing

снимка: ПР

41 държави потвърдиха участието си на конкурса за песен Евровизия 2021. Събитието ще се проведе на 18, 20 и 22 май в Ротердам, а трите конкурсни вечери ще бъдат излъчени на живо по БНТ 1 от 22 часа. До момента 20 артисти са получили втори шанс да представят страната си на най-голямата музикална надпревара в света. Сред тях е и артистът на България Виктория Георгиева.

Още през май месец Българската национална телевизия потвърди участието на Виктория, която трябваше да пее за България на Евровизия 2020. Тя ще получи втора възможността да се качи на сцената на конкурса и да представи страната ни пред близо 200 милиона зрители. Според анализатори и букмейкъри, песента ѝ Tears Getting Sober беше големият фаворит за победа на отмененото 65-о издание на конкурса. Премиерата на песента, с която Виктория ще представи България догодина, е планирана за месец март 2021 година.

Част от изпълнителите, които ще получат втора възможност да се включат в конкурса са белгийската група Hooverphonic, младата певица Roxen от Румъния, поп звездата Блас Канто от Испания и Дестини Чукуниере от Малта, която беше големият победител в Детската Евровизия 2015 в София. Последният потвърден участник е групата Daði og Gagnamagnið от Ислания, чиято песен за Евровизия 2020 “Think About Things” се превърна в хит в социалните мрежи.

Пълен списък с потвърдените участници до момента:

Advertisement
 1. Австралия: Montaigne
 2. Австрия: Vincent Bueno
 3. Азербайджан: Efendi
 4. Белгия: Hooverphonic
 5. България: VICTORIA
 6. Чехия: Benny Cristo
 7. Грузия: Tornike Kipiani
 8. Гърция: Stefania
 9. Израел: Eden Alene
 10. Латвия: Samanta Tīna
 11. Малта: Destiny Chukunyere
 12. Молдова: Natalia Gordienko
 13. Нидерландия: Jeangu Macrooy
 14. Румъния: Roxen
 15. Сан Марино: Senhit
 16. Словения: Ana Soklič
 17. Испания: Blas Cantó
 18. Исландия: Daði og Gagnamagnið
 19. Швейцария: Gjon’s Tears
 20. Украйна: Група Go_A

В средата на септември Европейският съюз за радио и телевизия и трите национални телевизии на Нидерландия обявиха 4 възможни сценария, чрез които гарантират провеждането на конкурса през 2021. При влошена епидемиологична обстановка, организаторите планират провеждане на конкурса чрез въвеждане на специални мерки, сред които са социална дистанция в залата и дистанционни изпълнения на живо от специално изградени студиа. Окончателният избор за това как точно ще се проведе конкурса предстои да бъде взет в началото на следващата година.