Открийте ни и в

Lifestyle

44% от българите не са доволни от качеството на съня си

MIKA

публикувано

на

Данните са от проучване на Huawei по повод премиерата на смарт часовника Watch GT 2 Pro, който отчита трите фази на съня и прави анализ с цел подобряването му.

Сънят, стресът и животът

Наскоро анонсираното проучване, проведено за Huawei от агенцията за социологически проучвания IPSOS в 11 държави, след които и България, се фокусира върху промяната на нивото на стреса на хората през 2020 година и разкрива повече детайли и за качеството на техния сън. 44% от анкетираните 400 души на възраст между 18 и 55 години, декларират, че не са доволни от качеството на съня си. Нещо повече, 85% от тях правят връзка между качеството на съня и нивото на стрес, което изпитват, а цели 96% смятат, че влошеното качество на съня намалява цялостното качество на живота им.

Защо нощта ни не е лека

Много фактори влияят върху продължителността и качеството на съня ни и стресът е един от тях. Кръгът се затваря, когато неуспехът да се наспим през нощта снижава възможностите да постигнем успехите, за които се борим през деня. По-задълбоченото познаване на проблема е стъпка към решаването му.

И така, какви по-точно са преобладаващите проблеми със съня на българите? На първо място те посочват именно чувството на умора през деня, в резултат на некачествения сън през нощта. Този проблем е споделен от 57% от участниците в проучването, които са определили съня си като некачествен. 54% пък посочват, че се събуждат изморени. Въпреки че сутрин сме по-свежи от турците, при които цели 71% споделят, че се събуждат изморени, е притеснително, че повече от половината хора, които смятат, че спят лошо, започват и прекарват деня си вече изморени. Навлизайки в повече детайли, виждаме, че 44% от хората изпитват сериозни трудности да заспят повторно, ако са се събудили през нощта, а 40% – още с първоначалното заспиване. Макар при нас да заема четвърто място, трудността да заспиш води като проблем номер 1 при северни нации като финландците, където тя се споделя от 61% от хората с некачествен сън. Преждевременното събуждане, трудното разсънване, прекалено лекият сън, в

който всичко може да ни събуди, и дори кошмарите се споделят като проблеми от значителни групи от българите.

Как се справяме?

Разбира се, всеки има своето „хапче за сън“, от традиционната чаша топло мляко и любима книга, до по-технологични решения като приложения за заспиване и дори машини за бял шум. Широкото разпространение на работата от вкъщи през тази година вероятно е една от причините на второ място, след очевидния първенец – избягвам кафето преди лягане, да се посочва избягването на дрямката през деня. Цели 76% казват, че „редовно или често я избягват“, което значи, че дори по-голям брой хора се изкушават от нея. Въпреки че при някои хора тя действа много добре, специалистите предупреждават, че ако не е типична за вас, има голям шанс да наруши циркадния ви ритъм, да затрудни заспиването за през нощта, да се събудите изморени и отново да я търсите през деня.

Науката и технологиите по темата за съня

Още предишното поколение Watch GT 2 поставя фокус върху съня, измерва и анализира неговите фази. Кои са те и каква е тяхната роля според науката?

Точно преди да заспим, и по време на кратките събуждания, ние сме в будна фаза.

След това идва т. нар. NREM фаза (Non-rapid eye movement sleep), която от своя страна се състои от 3 фази – от лек сън (по време на която може да имате усещане, че пропадате), до дълбок сън (по време на която е трудно да бъдете събудени. Ходенето на сън например се случва в тази трета фаза на NREM съня).

REM сън (от Rapid eye movement sleep). Тя няма подфази, но е много важна, защото точно по време на нея сънуваме.

Според специалистите всички фази на съня са еднакво важни и ние се нуждаем от няколко цикъла на минаване през тях, за да се почувстваме отпочинали. Необходими са ни фазите, през които се подготвяме да сънуваме, както и самата REM фаза на сънищата, която е фазата на активна релаксация на мозъка. По време на нея ние запомняме какво сме научили през деня и се освобождаваме от напрежението на това, което се е случило.

Huawei Watch GT 2 Pro и Watch Fit идват с технология от ново поколение TruSleep™2.0, чиято задача е да проследява фазите на съня, да измерва пулса в реално време, дишането по време на сън, както и цялостно да анализира качеството на съня. Ергономичният им дизайн и материали благоприятстват носенето им и по време на сън, за да могат да проследят целия цикъл, от заспиването до събуждането, и да ви покажат продължителността и съотношението на вашия лек, дълбок и REM сън.

Моето здраве в Huawei Health

Watch GT 2 Pro и Watch Fit са оборудвани с ново поколение супер прецизни сензори и усъвършенствани алгоритми за обработка на натрупаните данни, които можете да разгледате в приложението Huawei Health (налично в Huawei AppGallery, PlayStore и AppStore). В него можете да видите статистика по дни, седмици и месеци, да получите релевантна информация и за здравословния сън, базирана на реномирани, цитирани източници, както и около 200 идеи и насоки как да промените начина си на живот, за да подобрите съня си. За целта дори не е необходимо смартфонът да е същата стая с часовника, т.е. тази, в която спите.

Цитираните от много хора проблеми със събуждане изморени или трудно разсънване, се повлияват много положително, ако използвате Watch GT 2 Pro за аларма и му зададете диапазон, в който искате да ви събуди, така че да го направи нежно, без стрес, в най-подходящата фаза на съня в указания от вас интервал.

В България серията Watch GT вече е добре позната на пазара и както се вижда на инфографиката, 56% вярват, че новите технологии и устройства могат да повлияят позитивно на качеството им на живот, а цели 70% проявяват интерес към закупуване на смарт часовник, ако той може да им помогне да подобрят качеството на съня си.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

Поли Генова и Александър Сано се включиха в благотворителното lip sync предизвикателство на Kaufland 

MIKA

публикувано

на

от

Инициативата се осъществява в партньорство с Българската хранителна банка, а събраните средства ще подпомогнат дейността на неправителствената организация в подкрепа на хиляди нуждаещи се българи

Популярните български артисти Поли Генова и Александър Сано се включиха в благотворителното lip sync предизвикателство на Kaufland в партньорство с Българската хранителна банка. Двамата публикуваха своите lip sync версии на добре познатата коледна песен „It’s the most wonderful time of the year”, част от коледното видео на Kaufland, в своите канали в социалните мрежи.

„Най-хубавото време на годината е – Коледа! Радвам се, че мога да се включа в инициативата на Kaufland, защото вярвам, че е важно всички заедно да помогнем на хиляди хора в нужда чрез Българската хранителна банка“, споделя Поли Генова.

„С голямо удоволствие се включвам в предизвикателството! Колкото повече хора се изявяват, толкова по-добро дело правим!“, коментира Александър Сано.

Всеки, който желае, може да стане част от предизвикателството с кауза до 23.12.2020 г., като следва няколко лесни стъпки. Да снима свое lip sync видео в изпълнение на „It’s the most wonderful time of the year”, която е и част от коледното видео на Kaufland, което компанията разпространи онлайн. За да участва в инициативата, всеки трябва да публикува своето видео в собствения си канал във Facebook, Instagram или TikTok, като в описанието на публикацията задължително включи и #KauflandKoleda.

В lip sync предизвикателството може да се включи всеки, който желае, независимо дали има певчески талант. За целите на участието песента трябва да се изпълни само и единствено с помощта на движението на устните, без да се издава звук. Повече информация как става това може да бъде намерена тук.

За всяко публикувано lip sync видео с хаштаг #KauflandKoleda в периода на кампанията търговската верига ще дарява по 10 лв.* на Българската хранителна банка. Неправителствената организация е първата в страната, която събира, складира и раздава дарени хранителни продукти с кратък срок на годност, в съответствие с всички стандарти за безопасност на храните. Чрез мрежа от партньорски организации в цялата страна храната достига до десетки хиляди нуждаещо се българи.

До 2020 г. дейността на Българската хранителна банка е спасила от унищожаване над 2 000 тона храна на стойност над 5,3 милиона лева. В същото време хранително подпомагане е предоставяно на средно 20 000 нуждаещи се българи всяка година.

Всеки желаещ може да направи и индивидуално дарение в полза на Българската хранителна банка чрез SMS с текст DMS HRANA на кратък номер 17 777.

*Максималната сума, която Kaufland България ще дари, е в размер на 10 000 лв.

Продължете понататък

Lifestyle

Топла дрешка и писмо от Дядо Коледа за вашето дете

MIKA

публикувано

на

от

Тази Коледа едва ли ще има порицани непослушковци и едва ли има някой, който да не заслужава подарък. Но освен него те заслужават и личното послание на Добрия Старец с топли думи на похвала и благодарност за проявения детски героизъм, разбиране и търпение. Защото той винаги вижда всичко и знае кога може да прости дребните детски пакости в името на по-голямото и на по-ценното.

Да, наистина, парченце от магията тази година се отчупи, но пък ние от Pink and Blue решихме, че можем да го запълним с любов към децата. Ето защо всяка поръчка на дрешка от нашия сайт, направена през декември, ще бъде съпроводена с вълшебен подарък – писмо от самия Дядо Коледа, написано лично и специално за вашето дете.

Разбира се, ще имаме нужда и от вашето съдействие, защото вие сте неговите уши и очи 365 дни в годината. Когато финализирате поръчката си, в коментар може да отбележите името и възрастта на вашето дете, както и най-голямата пакост и добрина, която е направило през годината, а ние ще се погрижим Дядо Коледа да му напише специално послание.

Така сутринта на 25 декември вашето малко или пък пораснало дете ще бъде не само облечено с любов в новата си рокличка, пухкав суичър или топло пуловерче, но и ще държи в ръката си късче магия – посланието на Дядо Коледа единствено и само до него.

Разгледайте нашите предложения тук.

Продължете понататък

Горещо