Connect with us

Събития

5 x 5 матрица от миниатюри

Avatar

Публикувано

на

5 5 1 web poster

5-5-1_web_posterНовият авторски танцово-музикален спектакъл на хореографа Петър Илиев (София/Чикаго) с премиера на 24 майНов амбициозен танцов проект ще направи своята премиера в Деня на българската култура, на 24 май в София, на сцената на театър “Сълза и смях”, след което ще гостува в Пловдив, Бургас, Велико Търново и Габрово.

С интердисциплинарния спектакъл “5 х 5 + 1” на българската танцова сцена ще се заяви една нова независима танцова компания – тази нахореографа Петър Илиев, артистичен директор на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” и “Танцова работилница Dance It!”, преподавател в известните Pacific Northwest Ballet и Ballet Chicago в САЩ, познат на българската публика и от предаването Магаданс Предизвикателството (Шоуто на Слави, 2013 г.).

Секция Танцови миниатюри:

Пeтър Илиев (артистичен директор):

„Първоначално, когато говорих с Тереза и Крисчън им казах, че искам този спектакъл да е нещо много смело и провокативно – и като подход и изразни средства,и в начините, по които представя и говори за човешките взаимоотношения. В един момент неусетно всички започнахме да работим в тази посока…“

(+1) е артистичната изненада в спектакъла – в хода на работа той преля извън своята рамка, търсейки и искайки да среща и събира заедно различни творчески перспективи, да създава диалог между тях.

Advertisement

(+1) също така обозначава екип – екип от съмишленици в танца, музиката и по-обхватно – в изкуството, които са отворени и толерантни да преодолеят различията си, за да създават заедно.

 „Паралелни животи“ от Крисчън ван Хауърд (Ню Йорк)

„Паралелни животи“ е танцова миниатюра, създадена специално за концепцията „5х5+1“. Ансамбловата й композиция подчертава споделените очевидности, мрежата от значими връзки и добродетели, плетяща се между петимата танцьори. Това въплътено в движение познание за другия разкрива чувство на уют и сигурност, което провокират у нас познатите пространства и ситуации. „Паралелни животи“ разплита тези прагове на познатост, откривайки по този начин нови стратегически позиции в общуването.

Original: Parallel Lives by New York City based choreographer Christian von Howard

Parallel Lives, is a new work created for the 5 x 5 + 1 project by New York City based choreographer Christian von Howard. This ensemble work illuminates the common virtues and sinuous connections between these five dancers. Parallel Lives is a collection of movement stories woven together to display a heightened sense of security that can often be found in familiar places and situations. The work is designed to disentangle thresholds in order to create new vantage points.

Advertisement

 „Валс“ от Петър Илиев (Фондация „Танцово изкуство – Илиев“)

Валсът изразява един висок регистър на човешка комуникация, в който формата на общуване има голямо значение. Но човешките взаимоотношения, облечени в тази форма, често не са нито толкова възвишени нито толкова необичайни… Валсът на 5х5, между другото е доста различен дори по форма – преоблекли сме го до неузнаваемост – изненадвайки чистосърдечно дамата, отговорна за изготвянето на костюмите ни.

„Черга“, „пътека“ или „килим“ от Петър Илиев (Фондация „Танцово изкуство – Илиев“)

„Черга“, „пътека“ или „килим“ – а всъщност едно много провокативно за критиката на българския танц и любителите на българския фолклор Четворно. Това е буквално Четворно без един ръкав. В България специфични ритмики като 7/8-те на Четворното веднага повличат след себе си тежки и драматични съотнасяния с национална идентичност, фолклорни области и специфики. Четворното в 5х5, обаче, не само няма ръкав, но няма и носия – свалили сме от него всички белези на фолклорната традиция и сме го оставили абстрактно и красива по работно танцово облекло.

„Нещо трето, или +1“ от Здравко Костадинов (София, Groovez/Studio Dance Zone)

Advertisement

Имате ли приятели? Срещате ли нови ? Помагате ли им?Какво мислите за тях? Какво те мислят за вас?Асигурни ли сте, че искате да знаете абсолютно всичко, което си мислите един за друг?В сложнатаматематика на човешките взаимоотношения приятелството има своите плюсове и минуси, както и различните свои етапи – от запознанството до разочарованието и последвалото, макар и простено, безразличие.

Здравко Костадинов:„За първи път ще поставям нещо подобно на сцена – по-дълго, с авторска музика, на която да представям себе си като хореограф. Надявам се да се сработим с танцьорите – разбрах че всички ще бъдат балетисти… Това също ще е нещо ново. Ще вложа доста, за да ги накарам да се движат като мен и заедно да сътворим нещо трето – техния стил, моя стил, за да се получи нещо по-добро от две разделени страни.“

Остава да видим дали тази среща ще има щастлив край…

„И те се оттеглиха зад стена от безстрастно безразличие“  от Тереза Рут Хауърд (Ню Йорк)

„И те се оттеглиха зад стена от безстрастно безразличие“  е екзотичен танцов разказ за власт, контрол, подчинение, страст и за безразличието, което запълва вакуума помежду им. Пренесени в света на сънищата, партньорите се сблъскват и разминават един с друг, изследвайки емоционалните пейзажи на различни връзки, преувеличени и изкривени през индивидуалните подсъзнания, сърца и умове.

Advertisement

Original: “And they retired to the sanctuary of impassionate indifference…” by New York based choreographer, writer and blogger Theresa Ruth Howard.

This work explores the various elements in relationships: power, control, submission and dominance, sensuality, lust, and, the indifference that can lie between. Set in a Dream scape where partners intermingle exploring the emotional landscape of relationships when they are magnified by the heart, mind and the subconscious.

йКратко от Петър Илиев (Фондация „Танцово изкуство – Илиев“)

йКратко е много специфична буква от българската кирилица, вдъхновила Петър Илиев за тази характерна миниатюра. Всъщност иКратко е вдъхновението на едно малко любознателно дете – синът на Петър – Роби. Далеч от тежките философски рефлексии, той търси радостта от познанието на всеки нов  любопитен факт.

иКратко е динамичната игра на буквите на кирилицата, търсещи да оформят ново изречение, което да заинтригува и запали въображението на публиката, така както детското въображение се пали и задава хиляди въпроси – защо пък йКратко, какво е йКратко, колко е кратко… ха, йКратко!

Advertisement

Секция Музика:

Петър Ралчев е една от най-ярките звезди на съвременната българска музикална сцена. Създател на уникален стил, който той описва като “виртуозност, мелодичност, богата хармония и импровизация”, той е източник на вдъхновение за много млади акордеонисти по света днес. Дълбокото познаване на народната музика, съчетано със солидно класическо образование от „Националното училище за музикално изкуство“ в Пловдив, му позволяват да се развие неимоверно и да надхвърли традицията.

Петър Ралчев и Петър Илиев се познават от дълги години и са си сътрудничили в много посоки. Музикалното творчеството на Ралчев е вдъхновявало артистичния директор на „5х5+1“ не еднократно, но в настоящия проект за първи път той облича в плътен и завършен танцов текст музикалните му композиции.

„За мен Петър Ралчев стъпва на една много строга традиция, вкоренена в българския фолклор, като я развива и й придава нов живот, прави я по-добра. До голяма степен това е моята цел що се отнася до българското танцово изкуство.“П. Илиев

Пейо Пеев е възпитаник на Средното музикално училище „Филип Кутев“ в Котел и „Академията за музикално и танцово изкуство“ в Пловдив. Професионалната си реализация започва в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“. След това продължава в световноизвестното танцово шоу „Riverdance“, а от 2000 г. е солист в Оркестъра за народна музика при БНР.

Advertisement

Пейо Пеев е изключително интересен като автор, защото представлява едно ново поколение български музиканти – неговото творчество се полага, но и излиза далеч извън рамката на фолклорната и етно-джаз традицията ни, в посока от една стана класически, а от друга електронен синтетичен звук, сплитайки ги в негов особен собствен стил.

Неповторимия саундтрак на 5х5+1 е резултатът от съвместната работа на тези две имена в съвременната българска музика. Зад живото му претворяване, от своя страна, стои музикантски екип, който включва едни от най-значимите изпълнители на българския джаз в момента:

  • Стоян Янкулов – Стунджи (ударни)
  • Ангел Димитров (китара и тамбура)
  • Борис Таслев (бас)