Connect with us

Lifestyle

„55 планински кътчета от България” разкрива красотата на родната природа

Avatar

Публикувано

на

„55 планински кътчета от България“(изд. Софтпрес) ни развежда из живописните български планини, от които се разкриват спиращи дъха гледки и картини с несравнима красота. Познати и не толкова популярни места, които родната природа е превърнала в някои от най-забележителните си творби и е имала щедростта да ги предостави на хората, за да им се любуват. Обширни резервати, хилядолетни езера и скалисти върхове отразяват очарованието на дивия живот и се превръщат в убежище за опитни планинари и любители туристи.

Как Грънчарското езеро е получило името си? С какво се отличава връх Злия зъб? Къде през лятото гладката водна повърхност се трансформира в тучна поляна? Каква е легендата за Еленино езеро и къде се намира Торфеното бранище? Отговорите на тези въпроси откриваме на страниците на „55 планински кътчета от България“ от Радослав Донев, който познава отлично както предизвикателствата, така и удоволствието от планинарството.
Всяко от тези кътчета е било запечатано през годините на фотоапарата му, а освен колекцията си от снимки, авторът споделя любопитни факти, кратки истории за местата и конкретни GPS координати, които да са в услуга на читателя планинар. От връх Мальовица до Мермерското езеро, от Чудните мостове до резерват Старата река и връх Гурлата, „55 планински кътчета“ е вдъхновение за всеки, който копнее да се докосне до величествените български планини.

Радослав Донев се занимава с графичен дизайн, но когато не работи върху поредната красива книжна корица, той следва шепота на планината и се възползва от нейната покана. Подхожда към нея с уважение и смирение, каквито природата заслужава. Посрещал е изгрева в мразовито утро и е намирал уединение сред гъстия лес през лятото. През последните 12 години неговите над 300 пътешествия го отвеждат както при именити мраморни великани, така и до смълчани тайнствени кътчета, които предразполагат към съзерцание и медитация.

Continue Reading
Advertisement