Connect with us

Култура

6 дни, 16 български и международни представления:  НА ЖИВО с „Антистатик“  

Avatar

Публикувано

на

bdp horizontal 02 1

13-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, което тази година се провежда под мотото „Животът е НА ЖИВО“, продължава до 08 ноември с наситен календар от събития. Международната артистична програма на фестивала води за пръв път в България представления на известните хореографи Акеми Такея (Австрия/Япония), Джереми Уейд (САЩ/Германия) и Вили Дорнер (Австрия). От 06 до 08 ноември се организира и втората „Българска танцова платформа“ на „Антистатик“, която в течение на малко над 50 часа ще представи на 3 софийски сцени 13 представления на артистите: Александар Георгиев, Анна Данкова, Вили Прагер, Галина Борисова, Дарио Барето Дамас, Жана Пенчева, Живко Желязков, Ива Свещарова, Иво Димчев, Марион Дърова, Мила Искренова, Росен Михайлов, Стефан А. Щерев и Стефани Ханджийска.

На 02 ноември от 19:30 часа на Сцена „Дерида“ Акеми Такея представя пърформанса си „Лимонизъм x Акционизъм“. С него тя отправя предизвикателство към разбиранията на „Виенските акционисти“, провокирайки ги със своята идея за „лимонизма“. В нейния артистичен космос, разположен между азиатската и европейската култура, „лимонизмът“ гледа на тялото като материал на Аза, съставен от 72 части, всяка от които е символизирана от един лимон на сцената. Качвайки се на нея, Такея организира „двубой“ между двете концепции, по време на който възстановява стратегиите на акционистите и ги прилага.

04 ноември, отново в 19:30 часа на Сцена „Дерида“, е време за среща с неуморимия провокатор, чиято работа неизменно предизвиква размисъл, Джереми Уейд. „Слава“ е първото представление, което той създава като млад хореограф през 2003 г. в Ню Йорк и продължава да преработва в следващите десетилетия. Този път Уейд се връща към представлението, партнирайки си на сцената с шведския изпълнител и хореограф Синдри Рунуде, за да създаде своя „разголен, световъртежен хибрид от емоции, физически и поведенчески шумове, сред които морфинът, тиктакането и блъскането се превръщат в техническо ръководство за това как да се отървем от срама, угризенията и подчинението.“

На 05 ноември от 19:00 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс гостува известният австрийски хореограф Вили Дорнер със своето представление за сцена и двама танцьори „едно“. Негова отправна точка са стиховете от една дума на австрийския визуален артист и поет Хайнц Гапмайер, а с помощта на камера и черна дъска, изпълнителите в залата си играят с думите, за да разберат как изглеждат мислите.

06 ноември е първия ден от програмата на „Българска танцова платформа“, в който зрителите са поканени да изгледат представленията: „Corpus Meum“ (идея и хореография Марион Дърова), „Съвършено розово“ (идея и реализация Ива Свещарова), „Синтетики“ (концепция и хореография Живко Желязков) и „Как бързо тече животът от януари до декември“ (идея, хореография и изпълнение Галина Борисова).

Advertisement

Вторият ден от платформата, 07 ноември,  започва с  прожекция на филма, създаден по време на първото представяне на пърформанса „Нонумент“ на връх „Бузлуджа“ (автори и концепция Стефан А. Щерев и ЛИГНА-Германия), последвана от представленията „Ада Лавлейс“ (режисьор Анна Данкова), „Следобедът на един фавн“ (хореография Мила Искренова), „Закуска на тревата с един Фавн“ (идея и хореография Росен Михайлов) и „Произведени за щастие“ (идея, реализация и изпълнение Ива Свещарова и Вили Прагер).

13-то издание на „Антистатик“ приключва на 08 ноември с финална доза от четири събития: представленията “Moonlight” (хореография и изпълнение Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас), “Soft Questions” (идея и реализация Стефани Ханджийска),  “Six Love Songs” (хореография и изпълнение Жана Пенчева) и концерт на Иво Димчев.

Билетите за международната програма са на преференциална цена, ако бъдат закупени преди деня на представлението, а за „Българска танцова платформа“ организаторите на събитието предлагат общ билет за всички събития (без концерта на Иво Димчев) на промоционална стойност от 50 лева, и могат да бъдат закупени в мрежата на EPAYGO.Билетите за отделните представления за „Българска танцова платформа“ са в продажба на касите на НДК и Сцена “Дерида”.

Фестивалът се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки.

Повече подробности за програмата на „Антистатик” можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала.

Advertisement

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2020 се организира от: Фондация „Брейн Стор Проджект”, Асоциация „Информбюро” и „Номад Денс Академи България”, с финансовата подкрепа на Министерство на културата; Календар на културните събития на Столична община за 2020; Гьоте-институт България; Австрийско посолство в София; DANCE ON TOUR Австрия – проект на „Танцквартир” Виена в сътрудничество с Федерално министерство за европейски и международни въпроси на Австрия; в партньорство с Национален дворец на културата; ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс; Театър Азарян”; Сцена „Дерида” и Black Flamingo Bar

Международна хореографска среща „Изследване на движението“/Choreographic Convention V, Sofia и платформа „Без дистанция” са част от проекта “Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа“, с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, Програма „Култура” на Столична община и Министерство на културата, в партньорство с Гьоте-институт България.

„Българска танцова платформа“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община и Министерство на културата.

Медийни партньори на 13-то издание на „Антистатик“ са:  Българска телеграфна агенция, bTV Radio, Българска национална телевизия, Дневник, Портал за  култура, изкуство и общество „Култура”, дигитално списание за изкуства Jasmin.bg, независимо печатно издание за култура Виж!, онлайн медията „Успелите“, електронно списание за изкуство, култура и свободно време Kafene.bg, дигитална платформа Seen.bg, уеб платформа Atrakcia.bg, сайтът за култура и изкуство на Dir.bg Impressio.bg, сайтът за култура Въпреки.com, сайтът за градска култура Лицата на града, уеб платформата за театър Lovetheater.bg, уеб платформа Dancing opportunities, уеб списанието за България Madame Bulgaria, градският гид Sofia in your pocket.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement