Connect with us

Lifestyle

68 души ще се борят в конкурса Най-изявените млади личности 2015

Avatar

Публикувано

на

jch

При изключително голям интерес преминаха първите за страната ни номинациите за наградите Най-изявените млади личности на България за 2015 г. Конкурсът The Outstanding Young Persons (TOYP), който стартира в средата на месец март, се организира от българското представителство на Junior Chamber International (JCI). За месец и половина бяха направени 76 номинации за изявени млади хора в десетте категории на наградите. Три от направените номинации са невалидни, поради несъответствие с изискванията на конкурса, а други петима души са с повече от една номинация. Така реално за престижните награди в десетте категории на конкурса ще се борят 68 души, като един от тях е номиниран в две различни категории.

Най-голям брой номинирани има в категориите „Бизнес, икономика и/или предприемачество“ и „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“, а най-малък в ‘Наука и/или технологично развитие“.

Номинациите по категории са както следва:

Бизнес, икономика и/или предприемачество – 13 души
Политика, право и/или постижения в държавната администрация – 4 души
Академични постижения или лидерство – 3 души
Постижения в областта на културата – 9 души
Морално лидерство и/или опазване на околната среда – 4 души
Заслуги към децата, световния мир и/или правата на човека – 6 души
Хуманитарно и/или доброволческо лидерство – 13 души
Научни и/или технологични разработки – 2 души
Личностно развитие и/или постижения – 10 души
Иновации в медицината – 4 души

През следващата седмица предстои оценка на направените номинации от специално 13-членно жури, което ще избере първите за България носители на наградата TOYP. Членовете на журито са: Евгени Ангелов – съветник по икономика и иновации на Президента на Републиката; д-р Мирослав Ненков – анестезиолог във ВМА, заместник-министър на здравеопазването в служебното правителство с премиер Марин Райков и служебен министър на здравеопазването в правителството на проф. Георги Близнашки;  Саша Безуханова – основател на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG; Никола Ралев – доктор по технически науки към ТУ-София, основател на високотехнологична компания и член на журито в НАСА Спейс Челъндж 2014 и 2015 г.; Сергей Пенев – управляващ съдружник и основател на Адвокатско дружество „Пенев“; Цветелина Тенева – основател и старши фасилитатор в The Business Institute; Цветелина Йосифова – основател и директор на Центъра за култура и дебат “Червената къща”; Анна Кирилова – мениджър на ЙАФ България ЕООД; Светломир Пандазиев – търговски директор в ATG България; Детелина Смилкова – вицепрезидент на ВУЗФ; Владимир Йончев – главен редактор на OFF News; Невена Мирчева – главен редактор на сп. „Икономика“; Георги Тошев – телевизионен водещ и продуцент.

Advertisement

Официалното връчване на наградите Най-изявени млади личности на България за 2015 г. ще бъде на 27.05.2015 г. Десетимата отличени ще бъдат номинирани за международното състезание TOYP, чийто финал ще се проведе по време на Световния конгрес на JCI в периода 3-8 ноември 2015 г. в Каназава, Япония.

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. като през годините преминава през редица трансформации. От 1983 г. те започват да се провеждат и в други държави, където има представителства на JCI. В България те се провеждат за първа година. С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и пр.

Проектът цели всяка година да бъдат отличавани млади хора на възраст между 18 и 40 години, които изпъкват с качествата си в избраните от тях области на развитие и които могат да послужат за пример и вдъхновение на младите хора по света.

Повече подробности за TOYP може да намерите на официални сайт на програмата в България:  http://toypbulgaria.jci.bg/

Advertisement
Continue Reading
Advertisement