Connect with us

Lifestyle

6Fest с първи у нас фестивал за улични огнени спектакли

Avatar

Публикувано

на

S883072 scaled

снимка: ПР

Шестият фестивал за улични изкуства 6Fest ще представи специално тематично издание – за първи път у нас фестивалната програма ще включва само улични огнени спектакли на театрални и огнени групи от България, повечето от които ще бъдат премиерни. 6Fest ще се проведе от 28 до 31 октомври 2020 г. в Пловдив с финансовата подкрепа на Министерство на културата и партньорството на Община Пловдив. Входът ще бъде свободен.

Сред акцентите в програмата ще бъде премиерният спектакъл на Театър на огъня и сенките “Fireter” „Легенда за нощта и деня – Балис и Ейрене“, който ще се играе за първи път именно на 6Fest на едно от знаковите места в Пловдив – Римски стадион. Премиерен за Пловдив ще бъде и новият спектакъл на Мим Формация “Жар Театър” – “Метаморфози”, създаден по откъси от поемата на Овидий.

Пътуващ театър “Скрин” ще гостува със спектакъла си “Мегале теа” – първи от поредицата “Мъдрият огън”, която е базирана на тракийската митология от Граовския регион.

На 6Fest очакваме и две местни формации от Пловдив – цирково-музикалният “Combino Project” с моноспектакъл на артиста Дарио Българио и Формация за огнено изкуство “Firestep” със спектакъла “Самодива”, отново премиерен за фестивала.

Advertisement

S893875

снимка: ПР

За да подкрепи развитието на този вид изкуство, 6Fest кани в програмата си и две младежки огнени групи – “Феникс” от Козлодуй и “Black Fire” от Габрово. Спектакълът на “Феникс” “Корени” е базиран върху българския фолклор и мита за Героя. “Black Fire” ще гостуват на 6Fest с премиерния си спектакъл “Четири стихии”.

6Fest е отправил покана и към арт формацията “Палячи” (Варна), специализирала се в огненото и светлинното изкуство на културно-историческа тематика.

Участието на част от тези формации на 6Fest обаче не може да бъде покрито от проекта пред Министерство на културата заради драстично намаление на бюджета. Затова 6Fest стартира и кампания за дарения за независимите артисти от фестивала в платформата HelpKarma на адрес https://bg.helpkarma.com/campaign/podkrepa-za-nezavisimite-artisti-na-6fest-2513/ . С кампанията си 6Fest цели да запази всички спектакли от първоначално планираната си програма и да подкрепи независимите артисти в трудната за изкуството 2020 г.

Фестивалът за улични изкуства 6Fest е създаден през 2017 г. През миналата година беше селектиран в официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата, а на 25 юли 2020 г. 6Fest направи танцово-музикално издание като част от културния календар на Община Пловдив. Създателят на 6Fest Момчил Цонев беше обявен за една от 10-те “Най-изявени млади личности на България” за 2019 г. от Международната младежка камара, а през септември беше номиниран в кампанията “Будител на годината 2020”.

Advertisement

Детайли и програма за предстоящия 6Fest са достъпни във Фейсбук събитието 6Fest Plovdiv 2020 | Фестивал за улични огнени спектакли https://www.facebook.com/events/2685183218415072/ .