Открийте ни и в

Култура

7 дни повече с онлайн изданието на MASTER OF ART

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Фестивалът ще продължи до 7 март на Neterra.TV+

На изключителен зрителски интерес се радва шестото издание на фестивала за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството, MASTER OF ART. Ето защо, за радост на почитателите, достъпът до всички 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия от актуалната селекция ще бъде удължен с още една пълна седмица. Продукциите ще могат да се гледат онлайн до 7 март включително на платформата Neterra.TV+, като зрителите могат да им се насладят от всяка точка на страната и от всякакво устройство. Броени дни след началото си MASTER OF ART, на който НДК е традиционен партньор, отбелязва рекорден брой гледания както на новите филми, така и на секцията със специално подбрани фаворити от предишни издания.

Почитателите на изкуството и документалното кино могат да избират между два вида пакетни билети: всички филми от фестивала срещу 25 лв. или 15 заглавия по избор срещу 15 лв. В пакета от 15 заглавия всички късометражни филми се равняват на един пълнометражен. Двата варианта са достъпни тук: https://neterra.tv/festival/master-of-art.

Всички зрители, които вече имат закупени пакети, получават допълнителни 7 дни за още повече интригуващи продукции от богатата програма.

Сред предпочитаните до момента заглавия се открояват такива от най-разнообразни сфери на изкуството. На особен интерес се радват: филмът за знаменитата Клаудия Кардинале „Клаудия, мистериозната“, историята за ски пистата в центъра на Копенхаген „Да си направиш планина“, биографичният поглед над живота на художника и бохем „Тайните на Модиляни“, документалното изследване на титаните на италианския неореализъм „Фелини срещу Висконти: Дуел по италиански“ и още „Бернини разказва Бернини“, „Ботеро“, „Мис ван дер Рое – Павилион Барселона в две действия“, „Монреал – в светлината на спомените“, Марсел Дюшан: Изкуството на възможното“ и други.

Тазгодишната селекция ни запознава с редица любопитни личности и техните истории. Българският „Човекът с лулата“ ни среща с изключителния художник и аниматор Иван Веселинов, един филм направен с много любов от друг аниматор, режисьора Андрей Кулев. „Кимоната на Кубота. История върху коприна“ е за японския майстор, прекарал десетилетия в експерименти, пресъздаващи традиционна техника за декориране на тъкани, която по-късно служи за мост между Япония и света на висшата мода. Филмът „Станислав Немчик – последният бунтар на архитектурата“ пък ни среща с подценявания архитект от Силезия, виртуоз на тухлените сгради, известен още като „полския Гауди“. В „Хлябът наш насъщен“ се разкрива интересна гледна точка към един от неотменните елементи от живота на всевъзможни култури – хлябът. Филмът е заснет на няколко континента, а следата му минава дори и през България.

Почитателите на танцовото изкуство могат да открият нещо интересно и от тази сфера – филмът „Изтръгнати: Пътуването на танца“ проследява историята на джаз танца и неговият триумф над потисничеството и привилегиите. За любителите на литературата селекцията съдържа заглавия като „Етгар Керет“ или „Чудото на малкия принц“ – изключително човечен филм за страстните преводачи на книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери, намерила живот на повече от 375 езика, поглед над личните им истории и мотивации.

Разнообразието от сюжети за изкуство, представени в зимното онлайн издание на MASTER OF ART, е впечатляващо, а пътешествието минава през близки и далечни дестинации като Япония, Камерун, Лесото, Мароко, Русия, Канада, Израел, Италия и други.

Пълната селекция от 30 пълнометражни и 17 късометражни филма от онлайн изданието на MASTER OF ART ще бъде достъпна до 7 март включително на Neterra.TV+. Пакетите са достъпни тук: https://neterra.tv/festival/master-of-art

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Концентричните окръжности на живота в “Правек и други времена” от нобелистката Олга Токарчук

MIKA

публикувано

на

от

Най-завладяващият роман на носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук – “Правек и други времена” – излиза на български език в преработения и обновен превод на Георги Кръстев и с впечатляваща корица на Таня Минчева/Kontur Creative. Това е четвъртата книга на полската писателка в каталога на издателство ICU след “Бегуни”, “Карай плуга си през костите на мъртвите” и полиграфическото бижу “Изгубената душа” (с илюстрации от Йоанна Консехо).

Правек е място в центъра на Вселената…

В Правек са събрани множество съдби, усукани във времето и затръшнати в себе си. Четири архангела пазят границите на полското селце, в което любов, страх и страст бушуват между две реки. Тук историята среща религията, ангелите – обърканите човеци, магията – реалността. На това място, изтъкано от символи, живее, диша и обича плеяда от незабравими герои.

Погледът, който пресечната точка между реалност и магия позволява, е фрагментарен. Шейсет парченца живот, побрани в кратки разкази, пренареждат традиционните представи за епически герои. В тях говорят и предметите, и природата в нейната цялост, одушевена и неодушевена, реална и въображаема. Това превръща романа в стилизирана притча, в алегория за неумолимия ход на времето и сблъсъка между всички негови проявления.

„Правек и други времена“ е роман за раждането, живота и смъртта; за вечността и предизвикателствата на времето, което тече по различен начин за всеки герой, но наред с това е и обобщено до мащаба на историчността, побрало в себе си целия неспокоен 20. век. Тази книга предлага подслон на истории, окъпани в блясъка на магически реализъм, но и ужасяващи в своята близост до реалността. Нужна глътка въздух за всеки, който е готов да се остави на пречистващата сила на литературата.

“Правек и други времена” е съвременна класика, роман от световна класа, ключов за удостояването на Олга Токарчук с Нобеловата награда за литература и превръщането ѝ в един от най-важните европейски писатели на 20-и век.

Продължете понататък

Култура

Представяне на „Интегрирано управление в туристическите комплекси“ от Теодора Ризова

MIKA

публикувано

на

от

Център за книгата отправя покана за участие в онлайн представянето на „Интегрирано управление в туристическите комплекси“ от Теодора Ризова на 1. март 2021 г. от 14.30 ч. в Zoom и Facebook Live. Модератор на събитието е доц. д-р Ангел Георгиев с дискутанти проф. д-р Николина Попова и доц. д-р Минчо Полименов, ръководител на катедрата „Туризъм“ на Бургаски университет „Асен Златаров“.

Монографията „Интегрирано управление в туристическите комплекси“ e научно издание, което третира изключително актуална тема за управлението на съвременния туризъм в туристическите комплекси в България – териториално- туристически структури на регионално ниво. Туристическите комплекси изпълняват ролята на опорни точки за постигане на устойчивост на туризма в регионален и национален план. Системният им характер, отличаващ се с наличието на определен тип прави и обратни връзки между подсистемите им придава характеристики на устойчивост, способност за еволюция, самоорганизация и „надеждност“.

Монографичният труд е оригинален научен принос с теоретико-методологически характер като в дълбочина е систематизираният концептуален модел за изследване на ефективността на управлението в туристическите комплекси. Представеният интегриран модел на управление на туристическите комплекси създава условия и възможност за развитието на регионалната икономика.

Връзка към събитието:
Zoom: https://us02web.zoom.us/j/86293108772?pwd=VVJxclk5cHlDK2Q3RWFxYUNXWWlRZz09, Meeting ID: 862 9310 8772, Passcode: 865588
Facebook Live: https://www.facebook.com/NBUCenterForTheBook/

 

Продължете понататък

No Banner to display

Културапреди 8 часа

Концентричните окръжности на живота в “Правек и други времена” от нобелистката Олга Токарчук

Културапреди 8 часа

Представяне на „Интегрирано управление в туристическите комплекси“ от Теодора Ризова

Lifestyleпреди един ден

Приключенският филм „Робин Худ: Принцът на разбойниците” – тази събота по FilmBox Stars

Tехнологиипреди един ден

Fitify и Mood Messenger са сред първите независими за смарт часовника Huawei Watch GT 2 Pro

Lifestyleпреди един ден

Средно по 23 минути на ден отделя всяка жена за грижа за кожата

Музикапреди 2 дни

Nessa Barrett & jxdn представят “la di die”

Lifestyleпреди 2 дни

Банкоматите могат да ускорят икономическото възстановяване след COVID-19

Културапреди 2 дни

Eдинствената автобиография на Мохамед Али излиза в луксозно издание с твърди корици

Музикапреди 2 дни

Петър Байков в „Музика, музика“ по БНТ 1

Lifestyleпреди 2 дни

Университетският театър на НБУ с кампания срещу насилието в училище

Горещо