Connect with us

Култура

„8 перфектни убийства“ от книгите…в реалността!

Avatar

Публикувано

на

Може ли да се измъкнеш безнаказано от убийство? А от 8?

Представете си най-брилянтните убийства, познати от света на литературата – жестоки престъпления, планирани до най-дребния детайл, така че полицията да не успее да разкрие мистерията. Какво би се случило, ако някой реши да се възползва от идеите и ги превърне в реалност?

Преди 10 години Малкълм Кършоу публикува първата си статия в блога на книжарница „Старите дяволи“, където работи. Темата е „8 перфектни убийства“ и отразява личните му фаворити сред криминалните романи в световната литература. Осем истории, в които убиецът има всички шансове да се измъкне безнаказано благодарение на хитрост, съобразителност и съвършена режисура на местопрестъплението. В класацията на Малкълм попадат книги като „Азбучни убийства“ от Агата Кристи, „Тайната история“ от Дона Тарт и „Непознати във влака“ от Патриша Хайсмит.

Днес страстта на Малкълм към криминалната литература не е толкова силна, но работата в книжарницата продължава да е негово призвание. Животът му е доста обикновен, докато един ден от ФБР не почукват на вратата му. Оказва се, че няколко неразрешени убийства от последните месеци притеснително напомнят на тези от списъка на Малкълм. Дали наистина полицията го търси за сътрудничество, или някой е подбрал правилните улики, за да постави книжаря в ролята на заподозрян?
Едно е сигурно – който и да е убиецът, той отлично познава най-мрачните тайни на Малкълм и е готов да ги използва срещу него. За да се предпази, книжарят започва свое разследване, но заподозрените, към които се насочва, стават следващите жертви от дяволския списък, а той самият също се превръща в мишена.

„Оригинална“, „завладяваща“, „непредсказуема“ – така медии като Wall Street Journal, New York Times и USA Today описват „Осем перфектни убийства“ от Питър Суонсън, а популярният автор Антъни Хоровиц я определя като „дяволски добра“. Роман, който е базиран на най-отличителните примери в криминалната литература, но ги разгръща в нова светлина и дава възможност на читателя да надникне отвъд пределите на въображаемия свят. Завист, отмъщение, предателства и тайни редят парченцата на този сложен пъзел и колкото по-ясна става картината, толкова по-шокираща и кошмарна изглежда. Книга, в която престъпник, заподозрян и жертва са в опасна надпревара, а авторовите решения са винаги на крачка пред всяко читателско предположение.
С литературните си препратки към най-популярните романи от жанра „Осем перфектни убийства“ е реверанс към майсторите на криминалния трилър и към таланта им да изграждат съвършена фабула. А с всяка следваща своя книга Питър Суонсън се доказва като един от тях.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement