Открийте ни и в

Gaming

9 нови идеи за уеб бизнес, които можем да стартираме

MIKA

публикувано

на

9 нови идеи за уеб бизнес, които можем да стартираме 26

снимка: ПР

В Интернет непрекъснато се появяват нови и нови възможности за стартиране на бизнес, със или без сериозен първоначален капитал. Отворените платформи за изработка на уебсайтове като WordPress дават възможност на всеки желаещ да си създаде сайт, а платформи за електронна търговия като Shopiko позволяват лесно стартиране и на онлайн магазин. Сайтовете за публикуване на видео, платформите за самиздат, социалните мрежи – това са само част от множеството нови инструменти, позволяващи на всеки предприемчив онлайн потребител да започне да печели по интернет. По-долу ще откриете подборка на най-актуалните нови идеи за стартиране на онлайн бизнес през тази година, събрани от българската хостинг компания СуперХостинг.БГ.

Електронен магазин

Създаването на онлайн магазин не е новост, но продължава да е една от най-добрите опции да започнем онлайн бизнес. Сегментът на електронната търговия продължава да нараства в целия Европейски съюз и България не прави изключение. Вече дори и в нишови сектори като пътната помощ или ремонтът на покриви фирмите продават услугите си онлайн, а множество търговци търсят нови партньори в онлайн пространството и са готови да предоставят изгодни условия, ако решите да препродавате стоките им. Сред най-бързо развиващите се подсегменти при онлайн продажбите са търговията с дрехи, компютри и смартфони, автомобили и стоки за дома.

С дигитални платформи като Shopiko вече всеки желаещ може да се сдобие с онлайн магазин без първоначална инвестиция – заплащайки единствено малка месечна такса. Това обаче не означава, че този бизнес може да се развива без усилия и инвестиции. От ключово значение си остават добрата поддръжка седем дена в седмицата, качественото обслужване на клиентите, логистиката, както и ефективният маркетинг, включително оптимизация за търсачки, присъствие в социалните мрежи и др.

Дропшипинг продажби

Този модел е разновидност на електронната търговия, при която вие само препродавате във вашия сайт стоките на друг доставчик, без да се налага да ги държите на склад и да ги изпращате на клиента. Когато вашият онлайн магазин регистрира поръчка, просто препредавате данните за нея на доставчика, който изпраща стоката на клиента. След това той ви отчислява вашия процент от сделката. Този модел е особено подходящ за начинаещи онлайн предприемачи, които не могат да си позволят да закупят стока, да наемат склад и да изпращат стоките до клиентите.

Самоиздаване на книга

Редица онлайн платформи вече предлагат възможност на начинаещите писатели да си самоиздадат електронна книга (т.нар. self-publishing). Истината е обаче, че за това не ви трябва специална платформа, защото можете да го направите и сами на собствен уебсайт или под формата на мобилно приложение. Всичко, от което имате нужда, е един WordPress сайт и разбира се – да сте написали книгата си. Не е зле също да помислите за другите важни елементи от издателския процес – корекция и редакция на книгата, визуализация и т.н. След това вместо да търсите издателство или сами да печатате някакви бройки от изданието, можете да го пуснете онлайн в собствен сайт или в някоя популярна платформа за самиздат. А може и да инициирате процес по т.нар. „споделено финансиране“ (crowdfunding) на книгата си, за да сте сигурни, че ще съберете купувачи, преди да я издадете.

Станете влогър

Видео – блогърите (или влогъри) са новите звезди и напоследък дори в България някои от тях се радват на по-голям брой фенове от артистите, изявяващи се в традиционните медии. Работата на влогъра е да създава интересно, полезно или забавно съдържание под формата на клипове в YouTube или други онлайн видео платформи, както и да общува със своите фенове на различни събития. Ако е достатъчно популярен, той може да привлича спонсори и да печели сериозни суми от реклама.

Фирмен каталог

Онлайн каталози с фирми има много, но и много дружества продължават да си плащат на този тип сайтове за присъствие на техните страници. Предимството на подобни фирмени каталози е, че обикновено са по-добре индексирани в интернет търсачките от собствените сайтове на фирмите и включват разнообразни инструменти за представяне на тяхната дейност. Освен това когато веднъж дадена фирма се регистрира в каталога, през следващата година не е трудно тя да бъде убедена да си поднови абонамента. Което прави онлайн каталозите източник на постоянни приходи.

Виртуален асистент

Дори и да нямате познания в специфична сфера като дизайн или програмиране, вие можете да стартирате малък бизнес, предлагайки на практика всяка неквалифицирана дейност. Винаги можете да откриете заети хора, които търсят някой да им подготви и принтира документи, да преведе текстове, да закупи офис консумативи или да занесе важен договор на клиентите им. Създайте си уебсайт, който ви представя като виртуален асистент, опишете услугите, които предлагате и цените за тях, след това разпространете информация за вас във форумите и социалните мрежи. Можете да добавите също услуги като търсене на информация в интернет, плащане на сметки към ютилити компании и т.н.

Продажба на дигитални продукти

Да имаш интернет бизнес не означава непременно да продаваш физически продукти. Всъщност търговията с дигитални стоки може да се окаже много по-лесна за стартиране и по-достъпна като начална инвестиция. Независимо дали става въпрос за софтуерни програми, видеоигри, електронни и аудио книги, обучения или лекции – продажбата на дигитално съдържание може да ви донесе сериозни приходи, без да се налага да комуникирате с куриери и да поддържате склад.

Сайт за коментари

Всички сме свикнали с коментарите под статиите в онлайн медии, които позволяват на всеки читател да даде мигновена обратна връзка на автора и на практика разширяват, а понякога и обогатяват медийното съдържание. Колко пъти обаче ни се е случвало да искаме да изкоментираме и статия, публикувана в хартиен вестник или списание? Една оригинална бизнес идея е създаването на сайт, в който всеки желаещ би могъл да коментира статия, която е прочел в печатните медии. За целта е достатъчно просто даден читател да сподели заглавие от печатно издание и да напише коментар под него, а останалите – да продължат дискусията със собствени мнения по темата.

Сайт за архивиране на линкове

Интернет е необятно пространство и всички ние ежедневно откриваме всевъзможни статии, страници и други връзки, които нямаме време да прочетем веднага, а искаме да си запазим за по-късно. Този проблем може да бъде решен чрез създаването на уебсайт, който позволява на потребителите да си съхраняват и подреждат хиперлинковете, които ги интересуват. И когато имат свободно време, просто да отворят своя профил в сайта и да получат лесен достъп до всичките си линкове.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Tехнологии

Българският Гейминг Маратон се завръща на 4 май

MIKA

публикувано

на

от

Българският Гейминг Маратон се завръща на 4 май 27

В навечерието на първото за годината издание на онлайн фестивала Българския Гейминг Маратон, който ще се проведе на 4 май, организаторите – TDB Play, обръщат поглед към световната стрийминг сцена, фокусирана върху видео игри.

По време на виртуална пресконференция, излъчена във Facebook канала на TDB Play във Facebook, Мартин Кадинов, съосновател и управляващ партньор на TDB Play, посочи, че през последните две години има трикратен ръст на гледаемостта на гейминг стрийминг съдържание в интернет и наблегна на факта, че най-популярната категория видеа в YouTube са именно видеоигрите.

“Геймингът присъства във всички възрастови категории на обществото и във всяко следващо поколение нараства процентът хора, които имат афинитет към този поп културен феномен. Само за 2020 г. приходите, генерирани от индустрията на видеоигрите, са близо 180 милиарда щ.д., което е три пъти повече от приходите, генерирани от Холивуд. А по време на пандемията геймингът се превърна в още по-важно средство за забавление и комуникация, като затвърди ролята си на инструмент за личностно развитие и придобиване на различни компетенции.” – коментира Мартин Кадинов – “С Българския Гейминг Маратон искаме да покажем различни аспекти на гейминга и каним всички, независимо дали играят видео игри или са скептици по темата, да се потопят в необятния свят на видео игрите.”

В рамките на пресконференцията стана ясно, че за България до момента не са провеждани официални проучвания, но тенденцията е за покачване на интереса към иновативните медийни формати.

Тази година програмата на Маратона, изцяло онлайн фестивал с фокус гейминг съдържание на живо, ще предостави над 200 часа уникално гейминг съдържание. В програмата влизат над 40 участници, сред които както утвърдени, така и стартиращи стриймъри и създатели на съдържание. Всички те имат общо над 3 500 000 последователи само в YouTube, над 890 000 във Facebook, над 850 000 в Instagram и над 1 500 000 в TikTok. Сред тях се открояват имената на Aethelthryth, Китодар Тодоров, Gothika_47, Gabinka, Dido_D, Pavel Kolev & Icaka и др., като пълният списък на участниците и програма можете да видите на gamingmarathon.bg.

В рамките на пресконференцията бяха представени и четирите турнира – част от акцентите на Гейминг Маратона, от своите организатори, чиито финали ще се състоят на 4 май. За три от турнирите – по GTA 5, StarCraft II и iRacing, регистрацията все още е отворена. Квалификациите на турнира по Brawl Stars вече преминаха и за тях са се записали 121 отбора с общо над 400 участника в тях, сподели Димо от Dimo Academy, съорганизатор на турнира.

Беше обявен и началният час на старта на т.нар. “лов на великденски яйца*” – игра с награди, чиито правила ще бъдат обявени на 30 април на сайта на Маратона.

Днес беше повдигната завесата и над предстоящото основно събитие в програмата на Маратона, което ще изправи в челен сблъсък на сили и познания 16 от участниците в онлайн фестивала. В тривия куиз шоу, вдъхновено от креативния подход на Mr. Beast и гейминг куизовете на ForPlay.bg, ще бъдат проверени знанията на стриймърите с въпроси в 5 категории. Куизът ще се състои на 4 май в 20:00 и ще може да бъде гледан на живо във Facebook канала на TDB Play. Победителят ще си тръгне с награда акробатичен тандемен полет с Веселин Овчаров – един от най-опитните акро-парапланеристи в България, както и с персонализирано бюро с повдигащ механизъм от HealthyDesk.

Продължете понататък

Tехнологии

Подготви се за дълги часове игрови екшън на Българския Гейминг Маратон

MIKA

публикувано

на

от

Подготви се за дълги часове игрови екшън на Българския Гейминг Маратон 28

Турнири по Brawl Stars, iRacing, Starcraft II и GTA 5 са малка част от предизвикателствата, които очакват публиката в рамките на онлайн фестивала за видеоигри, който ще се проведе на 4 май

И второто издание на Българския Гейминг Маратон – най-мащабният онлайн фестивал за видеоигри, който ще се проведе на 4 май (вторник), ще зарадва феновете със солидна доза състезателни предизвикателства. Серия от гейм турнири, включително по основополагащата игра в света на електронните спортове – StarCraft II, Brawl Stars – една от най-популярните игри сред подрастващото поколение, и турнир по виртуални мото-спортове с водещи рали пилоти, очакват феновете във второто издание на Маратона. За първи път през 2021-ва ще се проведе и турнир по GTA 5 на паркур трасета, организиран със съдействието на Philips OneBlade, в койcто ще премерят сили посланиците на бранда Dido_D и Mr_Jackp0t. Турнирите във фестивалната програма са отворени за участие, а желаещите да се запишат ще могат да открият повече информация как да го направят през следващите дни на http://gamingmarathon.bg/. Организатор на Българския Гейминг Маратон е TDB Play – компания с фокус във видеоигрите, електронните спортове и дигиталното съдържание, в партньорство със световния лидер при гейминг мониторите – AOC.

Второто издание на Маратонът ще събере повече от 40 водещи български стриймъри, ютюбъри, създатели на съдържание, изгряващи звезди и личности от културния живот у нас, като голяма част от тях са обещали по 12-часови стриймове. Феновете могат да очакват над 200 часа онлайн съдържание с някои от любимите си игри, между които Grand Theft Auto 5, Fortnite, Minecraft, FIFA 2021, Brawl Stars и класики като StarCraft II, CS:GO, DOTA 2, Warcraft и World of Warcraft.

Независимо че кулминацията на Маратона е на 4-ти май, дните преди фестивала ще бъдат изпълнени с различни онлайн активности и гейминг предизвикателства, които самите стриймъри ще обявяват в своите канали. Организаторите от TDB Play са подготвили и специални изненади под формата на „великденски яйца*“, които ще бъдат скрити в стриймовете на различни създатели на съдържание по време на Маратона и могат да им донесат интересни награди.

Детайли ще бъдат обявени в следващите дни, следете сайта http://gamingmarathon.bg/

Пресинформация, снимки на участващите стриймъри, визуални материали и лога можете да намерите на адрес: http://gamingmarathon.bg/assets

*“Терминът „великденско яйце“ се е превърнал във фраза, използвана за описване на умишлено скрита улика или шега във филм или видеоигра“

Източник: “Ловът на великденското яйце”, Google Arts and Culture

Продължете понататък

Горещо