Connect with us

Музика

Aзам Али ще пее български фоклор в София

Avatar

Публикувано

на

1.Photo 4th Light Azam Loga 1

Предстоящият концерт на Niyaz – групата на родената в Иран певица Азам Али и съпруга й Лога Рамин Торкиан на 29 октомври в Sofia Live Club е един от най-дълго чаканите не само от родните фенове на етно и уърлд музиката, но и от самата певица, признава тя. Азам Али разкрива, че българският фолклор има специално място в сърцето й и винаги е намирала вдъхновение в него за музиката си. Като специален подарък за българските фенове,  тя обещава да изпее поне една българска народна песен на първия си концерт в България тази есен.

Niyaz идват за пръв път у нас, година след издаването на четвъртия им албум „The Fourth Light“, посветен на първата жена поет и мистик в суфизма Рабия Ал-Адавия, родена през 8 век в Ирак и призната за светица. Албумът съчетава традиционната източна музика със съвременно звучене, вплитайки в едно класически и модерни инструменти, обединени с магическия глас на Азам Али. За „The Fourth Light“ MTV пише, че „слива изконна мъдрост и съвременни виждания в музиката – едновременно древна и модерна, но плътно заложена в ДНК-то на Niyaz“.

Лога Рамин Торкиан е движещо ядро в Axiom of Choice, с които изследва дълбините на персийската класическа музика, но през призмата на модерния ден. Мистичното музикално пътешествие на Азам Али и Лога Рамин Торкиан Niyaz продължава вече повече от десет години. В четирите си албума двамата адаптират персийски, индийски и средиземноморски фолклорни мотиви и поеми, включително творбите на големия мистик Руми, използвайки и съвременен подход и електронни инструменти.

Азам Али, наред с албумите на Niyaz, е част от култовото етно-ембиънт дуо Vas от 1996 до 2004, а критиците често ги сравняват с величествените Dead Can Dance. Също така, тя паралелно издава и редица солови албуми, а гласът й е включен в саундтраци на филми и компютърни игри.

На 29 октомври на сцената на Sofia Live Club, освен Азам Али (вокали, перкусии) и Лога Рамин Торкиан (уд и камаан), ще видим още канадския електронен музикант Габриел Етие (кийборд и програминг), иранския перкусионист Хабиб Мефта Бушери и турския мулти-инструменталист Синан Ероглу на саз, кавал и фретлес китара.

Advertisement

Промоционалните 100 билета „ранно пиле“ свършиха още в средата на лятото. В момента билети за концерта на Niyaz се продават в мрежата на Eventim по 40 лева, като количеството им е ограничено.

Очаквайте скоро още информация за концерта.

Вдъхновената от българския фолклор песен Izgreyala:

Линк към билетите: http://www.eventim.bg/bg/bileti/niyaz-feat-azam-ali-sofia-live-club-436944/event.html

Advertisement

Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/305472543122872/

 

Continue Reading
Advertisement