Connect with us

Музика

Ambient Folklore със специален гост Маги Петрович ще подгряват Азам Али в събота!

Avatar

Публикувано

на

Niyaz Azam Ali

снимка: PR

Средновековното нео фолк трио Ambient Folklore ще се включи в предстоящия първи концерт у нас на иранската уърлд певица Азам Али и нейната формация Niyaz на 29 октомври в Sofia Live Club. Освен като организатор, формацията ще се изяви и като гост-изпълнител,  заедно с очарователната Маги Петрович на чело, с която музикантите репетират нови композиции вече от няколко седмици. Изненадите не свършват с нея – още един специален гост ще видим на сцената преди Niyaz – това е Панайот Ангелов на перкусии, когото познаваме от  превърналата се в институция за етно-ембиънт сцената група Исихия. Неговото присъствие никак не е случайно, както не е случаен съставът на хората, застанали зад името Ambient Folklore:

Това е проект, основан през 2013 година от Петър Делчев (Исихия, Кайно Йесно Слонце) и Евгени Чакалов (Eriney, Kайно Йесно Слонце). Групата се допълва от перкусиите и красивите и мистериозни вокали на Татяна Йосифова (Исихия, Davvid Project), присъединила се няколко месеца след създаването й.

Създадена с вдъхновение от средновековната музика на Западна Европа и фолклора на Балканите, Ambient Folklore започва своя път  като интерпретира традиционни музикални теми от X-XIV век.  Много скоро след това музикантите в групата започват да създават авторска музика в стария стил, използвайки съвременни дубликати на старинни струнни и духови инструменти: Татяна Йосифова свири на даф, бендир и дайре, Петър Делчев – на контра китара и Евгени Чакалов – на средновековна италианска гайда и ирландски флейти. В самото начало триото се фокусира върху инструменталните пиеси, но скоро започва да включва в своите композиции оригинални средновековни стихове и текстове.

През лятото на 2015 година Ambient Folklore издава дебютния си албум Carmina Veris (Пролетни песни), разработен и записан съвместно с групата Der Dudelgeist, проект на Евгени Чакалов, в който той участва заедно с Калин Йорданов (Irfan).

Advertisement

Както е видно, вечерта на 29 октомври ще се превърне в истински празник за ценителите на старинната, традиционна и съвременна интерпретация на локалните и световни културни традиции в изпълнение на изключителни музиканти от различни държави, които ще застанат рамо до рамо.

Формацията Niyaz, чийто фронтмен и перкусионист е възхитителната Азам Али, ще събере на едно място и мултинационалните изпълнители на уд и камаан Лога Рамин Торкиан (съосновател на проекта), Синан Ероглу Сем на кавал и баглама, Хабиб Мефта Бушери на перкусии и Габриел Етие на  киборд.

Групата пристига в България след концерта си в Истанбул късно вечерта на 27 октомври. На 28-ми тя ще се срещне с фенове в ресторант Orient Garden (ул. „Св. Седмочисленици“ 2), ден преди първата си изява на сцена у нас в Sofia Live Club . Обедната среща ще се състои от 13 ч.

Niyaz гостуват в България, година след издаването на четвъртия си албум „The Fourth Light“, посветен на първата жена поет и мистик в суфизма Рабия Ал-Адавия. Отдадена на любовта си към нашата страна, Азам Али обещава да изпълни няколко от емблематичните си песни, вдъхновени от българския фолклор.

Билети за концерта могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim на цена 40 лв.

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement