Connect with us

Интервю

BALKAN KHANS за първи път на Беглика Фест 2014

Avatar

Публикувано

на

balkan khans cover

Остават броени дни до шестото издание на фестивала Беглика Фест. Горското събитие на годината и любимо преживяване на хиляди различно-мислещи се превръща все повече в творение на публиката си.

Стартирайки на 21-ви и продължавайки до 24-ти август (включително) организаторите на фестивала са предвидили четири дни изпълнени с много музика, всевъзможни уъркшопове, форум и планински спортове. Беглика Фест бележи голямото си завръщане с послание за демокрация на участието и силата на колективния интелект да решава предизвикателства.

Имаме удоволствието да разговаряме с Николай Иванов – ОМ от BALKAN KHANS, които са хедлайнери на фестивала.

balkan-khans-2

Здравейте! За първи път представяме група „BALKAN KHANS” на страниците на MIKA. Представете се за читателите ни и ни разкажете кои са група „ BALKAN KHANS”? Как се събрахте? Кой на какъв инструмент свири?

„BALKAN KHANS” е уникален проект от гледна точка на това, че в него се събират хора, които на пръв поглед никога не биха могли да правят нещо заедно. Петима души, идващи с коренно различен „бекграунд”, се срещат и музицират на сцената, като в по-голямата част импровизират. Енегрията е взривяваща и публиката реагира безотказно на нея навсякъде. Като стилистика в музиката се смесват какво ли не – етно, джаз, урбан фолклор,електронен амбиент и разбира се, бийтбокс. BALKAN KHANS са Венци Такев-цигулка, Николай Иванов ОМ -композиции, клавишни, вокал, Атеш Хюсеинов – китара, Скилър – бийт бокс, Кольо Иванов – тъпан, гайда и в ранният период Митко Узунов – туба.

Advertisement

Идеята за този и други подобни „миксове” е на Михаил Димов и началото беше на партита, организирани от „ Глобал Вижън Съркъл”. Впоследствие проектът „BALKAN KHANS “ започна своя самостоятелен път на развитие.

Как избрахте музиката за свое признание?

Лично аз мисля, че всички събрани в BALKAN KHANS са просто родени в този живот, за да музицират ! За всеки от нас музиката е храна, начин на живот, карма и всичко!

Какво се крие зад името на групата „BALKAN KHANS”?

Името BALKAN KHANS е игра на думи, в контекста на който се подсказва за какво свирене става въпрос. На Изток майсторите виртуози са носели титлата „Кхан”,

Advertisement

Същевременно (без никакви националистически нюанси) Кханове са и Пра българските водачи. Ние свирим доста извън България и това име освен това ни индентифицира от останалите безбройни подобни „Балкан” групи.

Кои са хората, повлияли най-много върху вас по отделно и като група? И защо?

Този въпрос има мого сложен и многопластов отговор: Венци е на 69 години, а Скилър на 25. Всеки от нас е повлиян от собственият си „Път” и формиран от специфични фактори, отрязък от време и точно това е уникалното. Останалите нямат идея за моите „идоли”, като композитор на групата, Аз от своя страна не знам какво е да свириш 10 години с Ибряма и 3 дена и нощи на сватба! Аз съм започнал на 5 години с класическо пиано и оттогава свиря без прекъсване – джаз, етно амбиент 20 години с „ОМ” и десетки музиканти от Индия, Африка и Света. Специално за тази група по скоро ми помага дългият опит от работа в киното –правил съм музика за над 45 филма.

Как разбирате кога едно парче се получава?

Едно парче се получава, когато има съвпад на божествената искра, която дава идеята и последващата реализация, която е добра когато енергията на всички тече заедно! Аз следвам дълги години Източната философия и дълбоко вярвам, че композитора е „канал”. Когато всички импровизират и благодарение на енергиата влезат в един и същ „канал” става страхотно. Пример за обратното е голяма част от новата музика, която е мъртва, защото хората взимат чужди семпли, вместо да положат едни големи усилия да отворят „извора” ровят в мрежата и така … безкрайно много мъртва музика,която между впрочем залива хората отвсякъде и те също губят сетива за музиката като слушатели.

Advertisement

Как минава един ден в репетиционната на “BALKAN KHANS”?

Репетираме при Скилър и процесът е интересен. Ромите не знаят ноти и запомнят темите, рифовете, унисоните. Аз имам задачата да помня всичко и да „дирижирам” . Иначе всички дават идеи и така парчетата се обогатяват постоянно.Това е групата, с която съм репетирал най-малко (аз съм 30 години на сцена) …,но както разправяше Атеш, веднъж Ибряма ги извикал на репетиция – яли и пили и написали списък.

balkan-khans2снимка: 2014.beglika.org

Какво според вас прави едно парче добро? А един добър концерт?

Едно парче е добро също като едно добре сготвено ядене..ако всичко в него е в правилни пропорции с дух,емоция и любов всички го харесват! Друг е въпроса коя част от социума с какви парчета може да се срещне. Повечето хора не подозират за съществуването на една или друга музика ,но когато имат шанса да я чуят се взривяват. Вибрацията е основното нещо-доброто парче Вибрира и въздейства.

Същото е с добрия концерт . Аз концертирам страшно интензивно с много групи и има едно нещо което езотериката нарича „егрегор” аз просто го наричам единение. Концерта е творение на музикантите и публиката, дори тя да е 5 души. Сега се сещам за един концерт в Унгария, където акомпанирахме в трио на четенето на Омар Хаям( естествано не разбирах нито дума), но когато свършихме всички заедно стояха и мълчаха 10 минути .. беше изумително!

Advertisement

Каква е публиката в България? Разкажете ни интересна случка с фенове!

Публиката в България е претенциозна принципно и това и качество не се е променило във времето, през което аз музицирам. Иначе при BALKAN KHANS се случва нещо отново толкова уникално – на едно място идват хора, които никога не биха се събрали заедно на концерт. Спомням нашият концерт в Операта в Русе – град, в който аз традиционно свиря много и почти познавам феновете си. Само,че в Операта дойдоха огромна група млади „Бийт бокс”фенове, доста възрастни дами и господа с костюми ,почти цялата група на художниците и от всички „езотерични” групи (които слушат ОМ). Върха накрая беше, когато след биса излезе развълнуван мъж емигрант от 30 години в Канада, който поиска Бате Венци да изсвири „Мила мамо напиши ми”…(стара градска песен) и ние като не я бяхме чували свирехме някакви глупости отдолу. Почти навсякъде идват българи и има Български фенове, даже като се наелектризират има и ексцесии, като момъка Гого от Обеля мисля, че се казваше, които успя да прескочи загражденията и силно почерпен да влезе в Бекстейджа,за да ни каже колко сме „яки”

Как бихте определили стила на „BALKAN KHANS” с три думи?

Стилът на „Балкан Кханс”е горещ Уърлд Гроов с уникален Бийт Бокс!

Работите ли върху нови парчета и проекти?

Advertisement

Засега сме фиксирани върху една програма, която ще свирим, докато е готова за албум. Тя е от доста парчета и в зависимост от мястото свирим едни или други от тях.

Ние сме свирили на много от големите Опън Еър Фестивали в Европа –Сигет, Роскилде, Сфинкс (Боешоут), в Хайделберг, Копенхаген, Берлин и много др.

Освен Кольо, който е чест гост на Беглика, ние ще бъдем за първи път там . Надявам се да видим онези красиви и одухотворени млади хора, които емблематично правят атмосферата на подобни места. А музиката ще бъде малко по -„сакрална“ от обичайната гореща свирня, защото просто сме в уникалната Българска планина.

Continue Reading
Advertisement