Connect with us

Галерия

BECA Before Creating Academy представя: Дебютна фотографска изложба „ЛЕТОВНИЦИ“ на Лора Ставрева

Avatar

Публикувано

на

4

снимка: ПР

“Здрасти, Сиси,

Ние вчера пристигнахме на морето. За една година много неща са се променили. Ние не сме същите, но и то не е.

Знаеш колко обичам да го гледам. Обаче сега едва го виждам. Тук са сложили чадъри на целия плаж и строят нещо. Има много хора и малко пясък. Преди една година не беше така. Липсва свобода.

Времето поне е страхотно. Надявам се да си добре!

Advertisement

Прегръдки,

Лора”

“Имаме я, но не е наша. Парче по парче – земята е на някого. 200 км плажна ивица. Само когато потопим крака и погледнем напред, знаем, че морето е наше. Като се обърнем назад – чадъри. Зад чадърите хотели. Зад хотелите – спомени. Те заобикалят регламентите, аз не мога да им заобиколя хотелите. И все по-трудно си намирам спомените. Много неща са се променили. Как точно изглеждаше морето миналото лято?”

В началото на месец декември BECA Foundation представи дебютната фотографска изложба „ЛЕТОВНИЦИ“ на младия документален фотограф Лора Ставрева. Изложбата беше открита в новата галерия за фотография на BECA Center of Visual Storytelling, бул. Васил Левски 57. Събитието беше домакин на многобройната публика, пред която организаторите споделиха повече за изложбата “ЛЕТОВНИЦИ” и предстоящите инициативи на Фондацията. Гостите на изложбата имаха и възможността да се сдобият с малка фотографска книга с кадри от проекта.

„ЛЕТОВНИЦИ“ е проект, по който фотографът Лора Ставрева работи в последните 2 години. Нейният фотографски разказ започва като идея да покаже красотата на Българското Черноморие, но в процес на работа фокусът на проекта се измества, като цели да привлече обществено внимание върху наболялата в последните години тема за презастрояването на крайбрежието чрез деликатен визуален подход.

Advertisement

“Противно на очакванията – няма да видите фотографии на бетон, строежи и мрачни пейзажи, а морето през моя поглед и усещане. Искам да отправя послание, мисли и емоции за това как отглеждаме нашия бряг и какво завещаваме на поколенията след нас.”, сподели Лора Ставрева по време на откриването.

Проектът документира промените в облика на брега, които го превръщат от любими за нас места в почти неразпознаваеми локации. „ЛЕТОВНИЦИ“ не просто представлява фотографска серия, а ценен документ на изменящ се географски район и човешките емоции, които се опитват да устоят на промените.

Авторката благодари на основателите на фотографска академия BECA Before Creating Academy – Димитри Стефанов и Велина Стефанова, за възможността да реализира своя проект, като част от инициативите, които фондация BECA реализира за насърчаване на творчеството на младите български фотографи и тяхното професионално развитие.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма “Дебюти”. 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement