Connect with us

Галерия

BECA Foundation представя “Магнолии” – дебютна фотографска изложба на Валентина Владимирова

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

BECA Foundation представя още една впечатляваща изложба от серията дебюти на млади фотографи – “МАГНОЛИИ” на Валентина Владимирова. Събитието е част от дългосрочната инициатива на Фондацията да подкрепя развитието на талантливи фотографи и да насърчава тяхната творческа и професионална реализация.

Официалното откриване ще бъде на 8 март от 19:00ч. в BECA Center of Visual Storytelling / Café Synthesis, където младата авторка ще разкаже повече за своя проект, на който посвещава близо две години.

Изложбата „МАГНОЛИИ“ обръща погледа на публиката към живота на младите жени и се стреми да открои нюанси от сложния процес на тяхното израстване и самоосъзнаване. Черно-белите кадри дават възможност на зрителите да се потопят в интимния свят на женското израстване и да преосмислят значението на красотата, свободата и достойнството. Валентина Владимирова разказва своята история през обектива, съчетавайки интереса си към човешката същност и психологията със сила на визуалния разказ.

Магнолиите са сред най-ранните цъфтящи растения появили се на Земята. Константа през вековете за множество поколения и култури, техните цветове често са определяни като символ на женствеността. В Япония магнолиите са метафора за дълголетие, поради способността им да оцеляват в тежки метеорологични условия. Още повече в Източната философия се смята, че магнолията активира изцеление в човешката душа и осъществява връзка между сърцето и висшия разум.

Advertisement

Валентина Владимирова е млад документален фотограф на 27 години от гр. София. Като дете на дърворезбар и физик, детството ѝ е свързано с отношение към изкуствата, традициите и любопитство към заобикалящия свят. Спомня си, че именно това любопитство я среща с фотографските книги, които имат уникалното качество да доближат зрителя до непознати картини и събития. Още тогава фотографията се превръща в нейна неосъзната цел и страст.

Основна роля в живота ѝ, обаче, заема интересът към човешката същност, който я отвежда към избора да изучава бакалавър и магистър по психология. Тези години Валентина посвещава на себевглеждане и изследване на човешки истории, но винаги търси подходящия подход и език за презентацията им. Тогава се обръща към силата на визуалния дискурс и записва курс по документална фотография в BECA Before Creating Academy, а в последствие завършва и Мастър програмата по фотография в Академията. Движеща сила е желанието ѝ да надгради знанията си и да провокира автора в себе си.

Основен фокус на творчеството на Валентина остава човекът, а психологията му води наратива в нейната фотография. Тя често е отражение на общочовешки теми чрез образа на лични истории и има за цел да им помогне да достигнат до повече хора. За своята дебютна изложба Валентина избира проекта “МАГНОЛИИ”, който ще представи серия от кадри, посветени на женското израстване и специфичните особености на този трансформиращ процес.

Continue Reading
Advertisement