Connect with us

Tехнологии

Beetroot кани уеб разработчиците да се присъединят към безплатен Digital Accessibility Meetup

Avatar

Публикувано

на

Inclusive coding event FB landscape post

Екосистемата Beetroot е домакин на онлайн среща относно достъпността за български  уеб разработчици в сряда, 12 октомври 2022. Събитието би било особено полезно за програмисти, QA специалисти, дизайнери и други ИТ специалисти. Участието в събитието е напълно безплатно.

Сесията, озаглавена „Beetup: Coding for Accessibility & Inclusion“ ще се проведе на английски език, . Лектори на събитието ще бъдат известните американски експерти Джей Мълън и Дейв Гибсън- тийм лийд и съответно основател  на Accessibility.Works- бранд фокусиран върху универсален дизайн и одит на уебсайтове, уеб приложения и мобилни приложения.

Дейв Гибсън, президент на Propeller Media Works, създава Accessibility.Works през 2016 г. като блог, който прераства в консултантски център, предоставящ одит, обучение и консултации за дигитална достъпност за средни, големи организации, както и за корпорации.

 „Адресирайки дигиталната  достъпност чрез универсален дизайн и разработка, ние не само намаляваме своята или клиентската правни експозиции“, коментира г-н Гибсън, „a и гарантираме, че всичко, което създаваме, е достъпно за всеки.“

Джоузеф (Джей) Мълън се запозна с дигиталната достъпност през 2003 г. От тогава той помага на компании и институции да направят своите уебсайтове, уеб и мобилни приложения и съдържание достъпни за по-широка публика. Освен това г-н Мълън обучава екипи и предоставя одити на компании от Fortune 100.

Максим Калашников, WordPress разработчик в Beetroot, е третият лектор на събитието.  В ролята на модератор на срещата ще влезе Себастиан Щрайферт, ръководител на маркетинговия екип в Beetroot.

Advertisement

Експертите са готови да обсъдят всички аспекти на уеб достъпността по време на срещата- правни, социални и технологични, както и изискванията на WCAG при проектирането на дигитални продукти и произвеждането на съдържание.

Участниците ще имат възможност да получат и поглед върху  някои практически инструменти и ресурси за обучение и акредитация. Всички участници са добре дошли да се присъединят към Q&A сесията след презентацията.

„Дигиталната инклузия отдавна е приоритетна посока в западните ИТ компании и се регулира от законодателството. За Източна Европа този въпрос е сравнително нов, но много важен, особено когато виждаме ужасните ефекти от пълномащабна инвазия“, казва Уляна Терещенко, координаторът по устойчивост в Beetroot. „Каним всички да научат повече за това как функционира и се управлява цифровата достъпност в световен мащаб и да получат някои полезни съвети.“

Уеб достъпността се отнася до способността на уебсайт или приложение да отговарят на нуждите на най-широк кръг от потребители. Тя помага за премахване на ограниченията на аудиторията и прави страниците и приложенията еднакво удобни и разбираеми за всички. Потенциално това означава привличане на до един милиард нови потребители – приблизително толкова хора по света живеят с някаква форма на увреждане, което възпрепятства използването на цифрови продукти. Ето защо около 25 нации са създали стандарти за уеб достъпност, WCAG е най-често използваният такъв.

Присъединете се към безплатния Beetup: Coding for Accessibility & Inclusion чрез YouTube, езикът на събитието е английски.
Моля, регистрирайте се, за да резервирате своето място и да участвате: https://fb.me/e/2afjUs2DS .

Advertisement

Beetroot е технологична екосистема с корени в Швеция, която помага на клиентите да решат своите нужди от софтуер и персонал чрез управление на всяка стъпка в техническата компетентност – от образованието до услугите за устойчиво развитие.

Beetroot е основана през 2012 г. и днес ангажира около 600 души в централата си в Стокхолм, Швеция и цяла Европа. Прочетете повече за Beetroot тук.

Continue Reading
Advertisement