Открийте ни и в

Култура

Being Post-Digital: Съвременно дигитално изкуство в централната изложба на ONE DESIGN WEEK

MIKA

публикувано

на

Being Post-Digital: Съвременно дигитално изкуство в централната изложба на ONE DESIGN WEEK 26

Заглавието на централната изложба на Международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK, организиран с подкрепата на Община Пловдив, Пловдив 2019 и Фондация Америка за България, тази година е “Being Post-Digital” (“Постдигитално съществуване”). Куратор на изложбата е Рене Беекман. Ще може да я видите в две галерии в Пловдив – Дружество на пловдивските художници (ул. „Гладстон“ 32) и Градска художествена галерия ( ул. „Княз Александър I“ 15) между 19-ти и 28 юни.

На откриването ще се проведе специално издание на срещите „Доркбот София”, като този път то ще е под мотото “Доркбот Пловдив #1”. По време на „Доркбот Пловдив #1” няколко от художниците ще направят презентации за своята работа. Публиката ще има възможността да задава въпроси и да разменя идеи с авторите и куратора.

“Being Post-Digital” ще покаже работи на близо 20 автора от 8 различни страни.

В изложбата участват Ади Вагенкнехт(САЩ), Албена Баева (България), Жанет Сирмай (Унгария), Карл-Йохан Росен (Швеция), Красимир Терзиев (България), LIA (Австрия), Стефан Дончев (България), Фредерик де Уилде (Белгия), Хилес де Брок (Холандия), както и студентите Боряна Петрова, Елена Андреева, Милена Пачеръзова, София Кратчанова и Вълко Чобанов от магистърската програма “Дигитални изкуства” на НХА, София и Станислав Дрча, Стефан Йованович, Милош Чубрило и Зоран Радулович от програмата “Медийни изкуства” на Художествената академия в Нови Сад.

Заглавието на изложбата произлиза от книгата “Дигитално съществуване” на Николас Негропонте от 1995 г. В книгата си той описва прехода от аналоговия към дигиталния свят.

През 2000 г. известният композитор на електронна музика Ким Каскон въвежда за пръв път думата “постдигитално”. Оттогава терминът е широко използван в дискусии за съвременно изкуство и култура. Той описва ситуацията, в която вече не сме загрижени от това да станем дигитални. Нашият свят вече е напълно дигитален и това дълбоко променя начина, по който живеем, работим и мислим. Дигиталното вече не е инструмент, а практика, която има отношение към света.

Основната изложба на ONE DESIGN WEEK 2015 представя работата на артисти, които творят през погледа на тази постдигитална ситуация.

Повече за художниците

[media-credit name=”Ади Вагенкнехт/Addie Wagenknecht – Photo courtesy bitforms gallery, New York” align=”alignnone” width=”650″]Addie_Wagenknecht-Black_Hawk_Paint-documentation-Photo_courtesy_bitforms_gallery_New_York[/media-credit]

Ади Вагенкнехт е американска художничка, която живее в Австрия. В изложбата ще участва с работата си “Black Hawk Paint”. Работата е отчасти пърформанс, отчасти политическо изявление. Тя използва дрон вместо четка и създава живопис, която провокира смесени чувства на романтика към технологията и творческата експресивност.

Работа на Вагенкнехт комбинира хакване на готова технология с концептуално изкуство. Художничката е член на Free Art & Technology (F.A.T.) Lab, Taco Bell Drawing Club и е председател на Open Hardware Summit в MIT. Сред проектите й е Deep Lab –  колектив от изследователи, артисти, писатели, инженери и културни продуценти, които се интересуват от темите за личното пространство, наблюдението като начин на контрол, сигурността, анонимността и събирането на данни в голям размер.

Проектите й са публикувани в многобройни академични трудове, книги и списания като Time, Wall Street Journal, Vanity Fair, Economist и New York Times.

[media-credit name=”Албена Баева/Albena Baeva – The last Benjamin, автор на снимката Зоран Георгиев” align=”aligncenter” width=”650″]Albena_Baeva-The_Last_Benjamin-Photocredits_Zoran_Georgiev[/media-credit]

Албена Баева е млад български художник, чиято работа често поставя под въпрос социалните модели, норми и поведение. В нейните произведения технологията свързва, но и често подрива нашите очаквания, като ни дава шанс да разберем по нов начин себе си и отношението ни към света. В “Being Post-Digital” Баева ще покаже своята работа „Последният Бенджамин“ –  интерактивна инсталация, в която едно растение предизвиква публиката да бъде физически активна до степен на изпотяване, за да може то да оцелее по време на изложбата.

Младата унгарска дизайнерка и текстилен артист Жанет Сирмай представя проекта “Soundweavings”, създаден съвместно с фолк музиканта и композитор Билан Таркани-Ковач. Традиционни унгарски бродерии се превеждат в звук посредством перфокарти и малки латерни.

[media-credit name=”Карл- Йохан Росен – личен архив” align=”aligncenter” width=”650″]Carl-Johan Rosen ispeak001[/media-credit]

Карл-Йохан Росен се интересува от въпросите какво означава да съществуваш като дигитално тяло и като софтуерен процес. Работата му е проучване, което комбинира изкуство, инженерство и научна работа. Резултатите понякога показва като произведения на изкуството, друг път като софтуер или текст. В изложбата Росен ще представи работата си “I speak myself into an object”. Проектът му едновременно е книга и компютърна програма. Компютърната програма съдържа дизайна и оформлението на самата книга като част от кода й, който е и съдържанието на самата книга. Когато стартираш софтуера, той възпроизвежда оформлението на книгата със софтуерния си код като нейно съдържание. Съдържанието на книгата е написано на програмния език C++. Този език обикновенно е предназначен да бъде писан от хора и четен от компютри. Когато четем книгата на глас, този програмен език се превръща в говорим език и ни дава възможност да разберем кода по нов начин.

Krassimir_Terziev-untitled_(moon_paradise)  installation view, K.T.  Cosmpolis, ICA-Sofia, sofia, 2013Краси Терзиев/Krassimir Terziev – инсталация K.T.Cosmpolis, ИСИ – София,2013

Красимир Терзиев е утвърден български художник, теоретик и преподавател в програмата “Дигитални изкуства” в НХА. В изложбата той ще участва с инсталацията си  “Без заглавие (Moon Paradise)”. С тази работа Терзиев поставя под въпрос усещането ни за реалност, интимна близост и космическа дистанция.

Творбите на Терзиев са представяни в Argos Centre for Art & Media (Брюксел), MuHKA (Антверпен), Mucsarnok/Kunsthalle (Будапеща), Generali Foundation (Виена), TATE Modern (Лондон) Stedelijk Museum (Амстердам),  St. Lois MoCA, Renaissance Society (Чикаго), The Kitchen (Ню Йорк), Museum of Contemporary Arts (Белград), и 9th. Cairo International Biennale (Кайро).

Австрийската художничка LIA е един от пионерите в сферата на дигиталното изкуство. В изложбата “Being Post-Digital” се включва с “Filament Sculptures”. Това са серии от обекти, създадени в резултат от рисуване на 3D принтер. LIA директно пише кода като инструкции за движението на главата на принтера, като прескача стандартен етап на софтуерно моделиране.

[media-credit name=”Стефан Дончев/Stefan Donchev – личен архив” align=”aligncenter” width=”650″]Stefan_Donchev - photo credit Stefan Donchev[/media-credit]

Стефан Дончев е млад български художник, който хаква софтуер и хардуер, за да покаже новите взаимоотношения между нас и технологията около нас. Дончев ще представи инсталация, специално създадена за изложбата. В нея той замества обичайния компютърен интерфейс – екран и клавиатура — със сензорен интерфейс, състоящ се от метални жици и малък принтер. Докосвайки жиците,  можем да пишем или рисуваме на принтера.

[media-credit name=”Фредерик де Уилде/Frederik de Wilde – Quantum Foam #1, Frederik de Wilde” align=”aligncenter” width=”650″]Frederik de Wilde Quantum Foam #1 [sphere][/media-credit]Белгийският художник Фредерик де Уилде работи на границата между наука и изкуство. Де Уилде се интересува от творческия резултат при пресичането на двете области и от хакването на квантовия шум, основата на нашата вселена. За да създава своите творби, той работи с различни лаборатории и университети от цял свят, включително лабораториите на НАСА. В изложбата де Уилде ще покаже две малки скулптури, които са направени посредством данни от квантово измерване, направено в лаборатория в Австралия.

Към изложбата се включва и холандският дизайнер и дигитален артист Хилес де Брок, който ще представи своята инсталация “The new public space”. Работата представлява дигитален генеративен билборд, който постоянно се променя, като използва данни от интернет.

Изложбата “Being Post-Digital” включва още три проекта на студенти от Художествената академия в Нови Сад, както и творби на петима млади автори от магистърска програма „Дигитални изкуства“ на Националната художествена академия в София.

Повече за Рене Беекман

Рене Беекман е художник, куратор, преподавател и съосновател на магистърската програма “Дигитални изкуства” в Националната художествена академия в София. Той е и съосновател и съорганизатор на “Доркбот София”, “Игнайт София”, фестивал и лекции “xfilm” и съосновател на „Реактив”, българска агенция, която създава интерактивни проекти за рекламна дейност, събития, спектакли и музейни експозиции.

Специално събитие на 21-ви юни

На 21-ви юни (неделя) ви каним на разходка из изложбата със специална беседа от куратора. Точният час ще бъде обявен в програмата.

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура.

Събитието се организира от платформата за култура ЕДНО. Освен основната изложба и професионален форум с изтъкнати имена от сферата на съвременния дизайн седмото издание на ONE DESIGN WEEK включва редица инициативи със свободен достъп за широката публика – изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, партита и т.н.

ONE DESIGN WEEK е платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно, целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят.

Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

„Френското булчинско магазинче” , което носи надежда 

MIKA

публикувано

на

от

„Френското булчинско магазинче” , което носи надежда  27

Горчиво-сладък  разказ за бягствата от реалността, които никога не носят спасение.

На пазара вече може да откриете „Френското булчинско магазинче” от Дженифър Дюпий – история за бягствата от реалността, които никога не носят спасение.

Да премълчиш нещо, със сигурност не се брои за лъжа. Особено когато животът ти се е превърнал в истински кошмар, от който не знаеш как да се събудиш.

Лариса Пърл току-що се е разделила с приятеля си, изгубила е работата си, а майка ѝ страда от прогресираща деменция – все проблеми, които младата жена няма как да реши с магическо щракване на пръстите си. Единственото, което ѝ остава, е да избяга.

Оставяйки всичко зад себе си, тя взема бързо решение да се върне в родния си град, за да се грижи за имението на старата си леля. А това спонтанно пътуване ще промени завинаги живота ѝ.

Защото в малкия булчински магазин във френски стил, покрай който случайно минава, Лариса открива най-красивата сватбена рокля на света. Рокля, заради която си струва да прекроиш реалността и да нарисуваш нова.

В малкия град тайните се разпространяват от уста на уста със скоростта на светлината и скоро новината за предстоящата сватба на госпожица Пърл въвлича още жители на Елмхърст в организацията на събитието.  За изненада и на самата нея. Роклята вече ѝ принадлежи, решен е и въпросът с цветята. Денят е закован в календара. Единственото, което липсва, е младоженецът…

Нещата се объркват съвсем, когато стар приятел се появява на вратата ѝ, а доскорошният ѝ любим пристига ненадейно, за да поиска прошка.

Лариса трябва да вземе решение, но преди това ѝ предстои най-тежкото изпитание за всяко дете – моментът, в който ще се сбогува с майка завинаги.

Започнало като забавно приключение и бягство от проблемите, пътешествието на младата жена се превръща в сблъсък със собствените ѝ страхове, трепети и страсти.

Дженифър Дюпий създава красива история, която успява да заплени, искрено да трогне и да предложи утеха на читателя тогава, когато тя изглежда недостижима.

Безкрайно човечен и фин в стила си, „Френското булчинско магазинче”  е роман, скрил в сърцето си спасение. Стига човек да е готов да го понесе. 

Продължете понататък

Литература

„Силата на малките неща“ разкрива огромната мощ на малките стъпки по пътя към щастието

MIKA

публикувано

на

от

„Силата на малките неща“ разкрива огромната мощ на малките стъпки по пътя към щастието 28

Всеки търси път към щастието, но не всеки успява да открие правилните инструменти, с които да изгради своя душевен мир. Много от нас очакват промяната да дойде от само себе си, но това рядко се случва. В „Силата на малките неща“ психоложките Ейслинг и Триш Ленард-Къртън разкриват тайната на малките усилия като път към голямото щастие. Книгата излиза с логото на издателство „Кръг“, по превода работи Емануил Томов, а красивата корица е дело на Биляна Славкова от Kontur Creative.

Ключов в „Силата на малките неща“ е методът на двете авторки, който позволява всеки сам да изгради своите индивидуални и постепенни приближаващи ходове към истинското щастие чрез, така наречените 5-минутни откъсквания – ежедневна практика, изискваща минимално време и усилия. Двете специалистки твърдят, че за трайни резултати към реална промяна, много по-ефективно е да правим малки промени всеки ден, вместо да се втурваме към крайната си цел с огромни усилия, които ни гарантират мимолетност на резултата. Психоложките акцентират върху важността на осъзнатостта и самоконтрола – задължителни, за да открием собствените си ценности по пътя към живот, който си струва да се живее.

Книгата е структурирана в четири части, като всяка включва множество примери от клиничната практика на Ейслинг и Триш Ленард-Къртън и най-съвременните психологически изследвания, с които онагледяват процеса към постигането на психическо и емоционално благосъстояние.

Основната идея заложена в „Силата на малките неща“ е, че за да контролирате промяната, трябва да излезете извън зоната си на комфорт, но с малки стъпки – така че да останете в зоната на грижа за себе си. Постепенно и плавно книгата ни учи как да идентифицираме емоциите си и ни предлага различна призма, през която да ги наблюдаваме и осмисляме. Към всичко това двете авторки прибавят и много полезни практически упражнения.

Наблягайки на състраданието към себе си и на действителните, ефективни малки действия „Силата на малките неща“ дава възможност да изградите сами големите промени в живота си, стъпка по стъпка, започвайки от днес.

Продължете понататък

Горещо