Открийте ни и в

Събития

BG шоукейс на ONE DANCE WEEK

публикувано

на

BG шоукейс на ONE DANCE WEEK 137

Българското участие в седмото издание на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK, който започва днес в Пловдив, представя най-интригуващите проекти на родните артисти от последната година.
ИДЕНТИЧНОСТ , 29 август, 20:00, Тютюнев склад, е авторски проект на Ирина Голева, който играе (буквално и метафорично) с фолклорните основи на българския идентитет, усилено подхранвани и от културните политики на държавата, която привижда традицията като най-ценния и консенсусен материал за поддържане на национална цялост. Дали наистина „потури“ и „пояс“ описват изчерпателно днешният българин? Ирина и Огнян Голеви танцуват народни танци под съпровода на гъдулката на Христина Белева, но разкъсват ритъма с неочаквано сблъскване или изненадващо разголване, които разстройват благоприличието и спокойствието на идентичността, обезопасена в сигурната и социално благовидна традиция.
НАШЕТО ПОСЛЕДНО ПА ДЕ ДЬО – 30 август, 17:00, Драматичен театър – Пловдив, на Ива Свещарова и Вили Прагер е едновременно коментар, ремикс и израз на почит към работата на една от примите на съвременния танц в България – Галина Борисова. Авторите на представлението репликират своенравния хореографски почерк и естетически нагласи на Галина Борисова – иронията, потъпкването на авторитетите, акцента върху неперфектното и авто-саботажа, включването на „непохватното” в движенческата икономия.
АНТИГОНА – ТОВА СЪМ АЗ – 31 август, 15:00, Тютюнев склад, е солов спектакъл на самата Галина Борисова, в който тя се занимава с основанията на трагедията – непримиримия сблъсък между личностното и политическото – и как те отекват днес. Хореографката е тръгнала в много интересна и различна от досегашния й опит посока – към изобилното слово, на което партнират деликатни, прости движения, като цялата конструкция е разстроена от внезапни намеси на ирония и гротеска, традиционно присъстващи в работата на Борисова.
BIG GUN – 31 август, 18:30, Дом на културата, на Мартин Пенев и Станислав Генадиев е танцова пародия, която играе с образа на боеца–герой — вдъхновение и култ, символ на силата, волята, мощта и властта, подхранвани от разнообразните му превъплъщения в електронните игри. Класически тренираното тяло на изпълнителя се подлага на нелепи, на моменти дори просташки, действия; мустачките и гигантското мултифункционално оръжие, което има всевъзможни предназначения – от стрелба до съхраняване на фасове, създават пародийния ефект.
NO MOVEMENT. NO SOUND – 30 август, 14:00, Драматичен театър – Пловдив, на Ида Даниел е минималистично изследване на напрежението, което се създава на границата между движението и неподвижността, светлината и тъмнината, тишината и звука. Двамата изпълнители на сцената се движат между две полета – цифрово и аналогово, преминавайки от едната крайност – на пасивност и сливане със средата, към другата – желанието за активност, промяна, авторство. В минимализма на изразните средства отеква всяко вдишване. То сгъстява въздуха и го изпълва с образи, родени в личната памет.
MAYDAY – 5 септември, 20:00, Държавна опера – Пловдив, е последният спектакъл на хореографа Живко Желязков, който вече демонстрира устойчив интерес към смесването на танца с дигитални изразни средства. Една от големите теми в работата му е съвремието в неговата сложност, нехармоничост, дори истеричност. MAYDAY е поредният „вик за помощ“ за справяне с отчуждението, хаоса, непосилността на хиперкомуникацията, която вместо да свързва, разделя. Тази „аварийна“ ситуация се преживява на сцената в телата на танцьорите през прецизно разграфени, трескави движения, зад които се утаява копнежът за спокойствие и плавност.
МОНОЛОГ ЗА ДВАМА и КОПНЕЖ – 31 август, 14:00, Драматичен театър – Пловдив, са две поетични танцови миниатюри на пловдивската компания Дуенде, които илюстрират през средствата на танца емоционалността, първичните желания и копнежи на всяко човешко същество за близост, за хармония, за сливане и същевременно за изява и отстояване на индивидуалността.
THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING! – 29 август, 23:00, клуб Stage 51, e първата собствена продукция на ONE DANCE WEEK. Хореографът Красен Кръстев, базиран в Швейцария, поставя в България за първи път от 20 години насам. Той събира на една сцена танцьори с много различен опит и умения. Биографиите на селектираните артисти са разнообразни, а Красен залага на идеята сценичното им присъствие да се смеси по непредсказуем начин, да излъчва неопитоменост и непридвидимост. Вдъхновен от филма на Джени Ливингстън „Paris is Burning“(1990), той осигурява пространство за свободен личен израз на танцьорите, които смело се промъкват във всевъзможни образи и състояния. Заедно с изпълнителите публиката ще преживее танца във всички негови емоции и форми – забавление, изкуство, общуване, необходимост.
THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING! е модул от „Dance connected – създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“ – проект на Фондация “Едно за Култура и Изкуства”, който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорства и експертна помощ (TF PEF).

Тази година в рамките на Българския шоукейс ще се проведе професионален форум с включва лекции и дискусии, посветени на различни аспекти от съвременния танц. Форумът цели да създаде динамична платформа за обмен на професионален опит и добри практики в сферата на танца от различни перспективи – на хореографа, на мениджъра, на теоретика. Посетителите ще имат възможност да чуят едни от най-изявените практици и теоретици на танца от Швейцария и България.
Лекциите ще се проведат на 30 август в Драматичен театър – Пловдив с вход свободен. Началото е в 12:00 ч. Първата лекция е на хореографа и теоретик на съвременния танц Мила Искренова. Нейната тема е СЪВРЕМЕННИЯТ ТАНЦ В БЪЛГАРИЯ – ТВОРЦИТЕ – ДЪРЖАВАТА – ФИНАНСИРАНЕТО – СПЕКТАКЛИТЕ – ТЕМИТЕ – ОБРАЗОВАНИЕТО и ще обхване впечатленията на Мила, събирани в последните две десетилетия.

В 13:00 ч. лекцията на Мелани Рукие МЕНИДЖМЪНТ НА НЕЗАВИСИМИ АРТИСТИ ще резюмира професионалния опит на тур мениджъра и администратор на голяма и успешна танцова компания, каквато е Cie Gilles Jobin. Конкретният опит ще бъде вложен в контекста на по-широката културна рамка на функционирането на независимите танцови компании в Швейцария.

В 15:30 ч. хореографът Жил Жобен, основател на Cie Gilles Jobin, ще разкаже за своя експеримент да свърже танца и квантовата физика в лекцията си ХОРЕОГРАФИРАНЕ НА КВАНТОВОТО ПРОСТРАНСТВО. ГЕНЕРАТОРИ НА ДВИЖЕНИЕ И БАЗИСНИ ИНТЕРАКЦИИ. Той ще изложи основните си тези за „генераторите на движение“ и принципите за създаване на движения, вдъхновени от физиката на молекулярните частици. Лекцията проследява творческия процес около създаването на спектакъла КВАНТ, което може да в в същия ден от 20:30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“.

Форумът се осъществява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорства и експертна помощ (TF PEF).
А Българският шоукейс на ONE DANCE WEEK се случва благодарение на подкрепата на Министерство на културата.

VisiqKrasen