Connect with us

Театър и постановки

Body Meld Performance Research Academy: Безплатна академия отваря врати!

Avatar

Публикувано

на

ZornitsaStoyanova BodyMeld

Зорница Стоянова, снимка: BodyMeld

Отворената покана за записване вече е активна и ще приема кандидатури до 30 януари 2023 година. Програмата ще включва 6 модула, с преподаватели международно признати хореографи от САЩ и Европа.

BodyMeld Performance Research Academy, първата безплатна международна академия за сценични артисти от 25 до 99 години стартира своя дебютен обучителен сезон в София, като регистрацията за записване за участие вече е отворена и ще приема кандидатури до 30 януари 2023 включително. Предпоставка е най-малко две години професионален опит в сферата на изпълненителското изкуство, като хореограф/танцьор, актьор/режисьор, изпълнител или певец/изпълнител. Създателите на проекта от хореографска платформа “Бодимелд” с ръководител Зорница Стоянова, са подготвили богата и разнообразна обучителна програма, която предлага методи за танцова композиция, композиция на гласа (песен и звук), и създаването на възникващ текст. Програмата е отворена и за чужденци и е разделена в 6 модула, които ще се проведат от началото на март до края на юни 2023 година в столицата. 

Всички модули ще бъдат водени от международно признати преподаватели-хореографи от САЩ и Европа, които ще пристигат специално за академията, сред които Питър Шишоли (САЩ), ученик на световната знаменитост на мод

ерната хореография Меридит Монк; Паоло Чинголан (Италия); Меган Бридж (САЩ); Стивън Батс (Великобритания) и базираната между София и САЩ Зорница Стоянова от “Бодимелд”, а след успешното преминаване на цялата програма, участниците ще получат и специални сертификати.

Advertisement

BodyMeldWorkshopsPhotobyOrlinOgnianov

Body Meld Workshops, снимка: Орлин Огнянов

Любопитен за BodyMeld Performance Research Academy е фактът, както говори и самото име, е че отворената покана е предназначена за професионалисти във сценичното изкуство на всякаква възраст, като организаторите приветстват и включването на участници на по-зряла възраст, преминали най-активния период на кариерата си, които имат желание да работят и да научат нещо ново. Разбира се, поканени са танцьори на всякаква възраст и от всякакви националности с желание да се развиват допълнително в сферата на мултижанровия пърформанс.

“BodyMeld Performance Research Academy е една сбъдната мечта. 

Като независими артисти, създаващи съвременни спектакли, от нас се очаква да сме иноватори, да пишем и рефлектираме културната история на нашето време.

Тази огромна задача изисква постоянно развитие, изследване и обмен с много други артисти, което често е предизвикателство или се случва трудно. Винаги съм се придържала към мотото “Каквото няма на света и искаш да ти се случи, просто трябва да направиш сам”. Така се роди идеята за академията. 

Advertisement

Чрез академията ние създаваме общност, която ще работи и изследва едни от най-авангардните и нови мултижанрови форми в пърформативното изкуството. Това са изследването на композиционни методи и техники в едновременното използване на движение, танц, говор, и песен.  Това е, може би, първата по рода си платформа в България, която има за цел да развие един сценичен артист по начин, по който той да може да се движи, говори и пее едновременно, като използва тези методи за опорна точка при създаването на абсолютно ново и уникално представление.  

Някои наричат този вид изкуство “възникващ театър”, други “авторско представление” трети – “инстантна композиция”. Ние целим да дадем възможно най-много практически умения за създаването на този тип ново сценично изкуство”, споделя идеята и визията си Зорница Стоянова, създател на BodyMeld Performance Research Academy.

Всички, които имат желание да кандидатстват и да се включат в първата обучителна програма могат да го направят до 30 януари, регистрирайки се тук.

Следете и официалното Фейсбук събитие за допълнителни подробности: https://www.facebook.com/events/1833459107002019?ref=newsfeed

BodyMeld Performance Research Academy е професионална мултижанрова програма, ръководена от 5 международни преподаватели в София, България. Академията има за цел да предложи допълнително образование, както и място за изследване на мултижанровото изпълнение за работещи артисти между 25 и 99 години.

Advertisement

Създателите се съсредоточават върху методите на инстантната композиция и възникващия театър, като обединяват танц, глас, песен, и възникващ текст/поезия. Базират своите изследвания в тялото и усещането, като използват целия си арсенал от композиционни инструменти, за да разкрият своите вътрешни светове.

Артистите се съсредоточават в създаването на съвременен спектакъл, като работят за премахване на психологическата броня и намиране на силата в това да бъдат уязвими и автентични на сцената.

За кого е подходяща BodyMeld Performance Research Academy:

Академията е отворена за професионални сценични артисти между 25 и 99 години. Предпоставка е най-малко две години професионален опит в областта на пърформативния спектакъл.  Вие може да сте хореограф, танцьор, актьор, режисьор, цирков изпълнител,  певец, или друг вид изпълнител който има интерес да продължи да се развива в тази сфера.  В основата на практиката винаги е движението, така че кандидатите трябва да се чувстват комфортно да се движат, и да са наясно с тялото си, за да се задълбочат във всички възможни композиционни режими. Търсят се зрели хора, които се интересуват от разширяване на собствените си знания и възможности в тази област. Целта на тази програма е да създаде група от изследователи от различни поколения, които в края ще споделят знания, език и инструменти, за да продължат да създават и разширяват собствената си практика в създаването на съвременно сценично изкуство.

Не се приемат студенти или ученици, записани в други подобни артистични програми.

Advertisement

Официалният език на академията е английски, но при необходимост се предлага превод на български.

BodyMeld Performance Research Academy се осъществява с частичната финансова помощ от Национален фонд “Култура”, както и с лични средства на хореографска платформа “Бодимелд”.

Пълната програма на “Бодимелд”: http://www.bodymeld.org/

Continue Reading
Advertisement