Открийте ни и в

Tехнологии

Brother предупреждава за опасностите от използване на незащитени мрежови принтери

MIKA

публикувано

на

Малките и средни компании във Великобритания са атакувани по 9700 пъти всеки ден, затова са подробно запознати с нуждата от железни процедури за сигурност за мрежите, сървърите и работните станции. Но един компонент, който редовно бива пренебрегван в това отношение, е скромният принтер.

Или не толкова скромният принтер, както се оказва. Защото принтерите в наши дни по същество представляват компютри, които изкарват хартия. Те имат все повече напредничави възможности – от получаване на заявки по имейл до сканирането директно в облака. За нещастие, това означава също, че принтерът може все по-често да бъде използван като точка на атака. Всъщност, над 10% от всички инциденти със сигурността, които засягат бизнеса, включват и принтер, а резултатът в 59% от случаите е загуба на данни. Предвид, че средната цена на една кибер атака надвишава £25,000, това е проблем, който не може да бъде пренебрегван. И така, нека видим пред какви специфични заплахи, свързани с неподсигурени принтери, е изправен бизнесът?

1. Остарял фърмуер

Внедряването на нов печатащ хардуер трябва да бъде управлявано, за да се минимизира рискът, тъй като модерните мултифункционални устройства предлагат широко поле за атака. Запазването на предварително зададените от производителя настройки като пароли, може да ви остави уязвими, също както и оставянето на достъпа до всички функции на всички потребители. По-старите принтери също носят рискове. Те могат да имат твърдо зададени административни пароли, без опция за промяна. Те обикновено са лесно достъпни онлайн за хакерите, които знаят къде да ги потърсят. На практика това означава, че опашката ви за печат с конфиденциални документи може да бъде достъпена, без дори да разберете. Също така имейлите от тип „phishing“, изпратени от принтери, продължават да се увеличават. Те са особено опасни, тъй като реално идват от доверен вътрешен източник. Краят на живота на вашия принтер също може да представлява проблем, ако все още имате чувствителна информация на хард диска. Центровете за рециклиране са любимо място за „лов“ на хакерите, търсещи принтери, които не са снети от употреба по подходящ начин. Някои твърди дискове могат да бъдат изтрити дигитално, но други могат да имат нужда от физическо унищожаване. Това е нещо, което да имате предвид, когато се отървавате от старите принтери.

2. Липса на криптиране

Свързването на принтер към мрежа е важно за повечето модерни бизнеси. Но това е моментът, в който принтерът е изложен най-много на външни заплахи. Ако вътрешната ви мрежа не е защитена по подходящ начин, тя може да бъде достъпена от Интернет през принтера. През 2018-а един хакер дори успя да получи достъп до 50000 принтера и ги накара да отпечатат съобщение в подкрепа на популярен YouTuber. Има начини да избегнете това. Много принтери вече имат функция за засичане на пробив, която може да разпознае атака, да я предотврати и дори да възстанови засегнатия фърмуер. Едно нещо, което обикновено остава незабелязано, когато се дискутира криптирането, са самите документи, като 75% от ИТ професионалистите казват, че техният бизнес никога не е инвестирал в криптиране на документи. Това е смущаваща тенденция, тъй като документите трябва да бъдат криптирани до момента, в който напускат принтера и защитени допълнително след това. Важно при конфиденциалните документи е да се гарантира, че само човекът, изпратил заявката към принтера, може да получи хартиените копия.

3. Несигурни консумативи

Може да се изненадате да откриете, че дори мастилата и тонерите, които използвате, могат да бъдат заплаха. Нискокачествените, неоригинални консумативи често страдат от лошо залепване на тонера, което означава, че сенки от заданията за печат могат да останат на ролката на принтера. След това те се отпечатват на следващите документи, което излага на риск чувствителната информация. Евтините тонери могат да страдат от проблеми с дълготрайността, което прави отпечатаните документи по-податливи на фалшифициране. Когато купувате консумативи, търсете оригинални и такива с акредитация от организации като PIRA.

4. Неспецифициран достъп на потребители

Дискутирахме външните заплахи, но какво да кажем за тези, които идват от по-близо? За никого не е приятно да мисли в тази посока, но рисковете за сигурността могат да дойдат от колеги и несигурните принтери представляват истински проблем. Особено предвид факта, че 56% от ИТ професионалистите понастоящем не използват автентификация на потребителите за защита на устройствата. Ако конфиденциални документи бъдат оставени в изходната тава с възможност да бъдат взети от всеки, кой знае къде може да отиде тази информация? Можете да се защитите от този риск като активирате функции като pull печат, който изисква потребителите да се идентифицират чрез използване на уникален PIN, ID карта или пръстов отпечатък, преди да бъдат изкарани документите. Много принтери имат сигурно заключване на функциите, което ограничава определени функции за определени потребители, за да се избегнат злоупотреби.

Коригиране на сляпото петно в сърцето на вашия бизнес

Когато става дума за сигурност, принтерът вече не е „просто принтер“. Той е важна част от стратегията за оценка и овладяване на риска. От хакването на вашата мрежа до кражбата на конфиденциални документи има много различни начини, по които вашият принтер може да навреди на бизнеса ви. За щастие новините не са само лоши. С правилната комбинация от технология и промяна на нагласата, можете да запазите вашата организация защитена. За да научите как Brother решава проблемите, свързани със сигурността по ефективен начин, вижте нашата нова електронна книга на тема сигурност „Сляпата зона в сигурността на печат“.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

Huawei обновява дизайна на AppGallery до изцяло ново изживяване при търсене

MIKA

публикувано

на

от

България е една от първите държави в Европа, в които дизайнът на AppGallery, собственият магазин за приложения на компанията, предлага изцяло нов начин на откриване и ползване на хиляди приложения и игри. Новият дизайн на AppGallery усъвършенства интуитивността при търсене, видимостта на ключово съдържание, включително локално такова, улеснява навигацията в галерията и е предпоставка за още по-ползотворно сътрудничество на Huawei с локалните доставчици на приложения.

Развитието на дизайна на AppGallery отразява успеха на самата екосистема от приложения, достъпна през собствения магазин на Huawei с потребителска база, вече надхвърляща 500 милиона активни потребители месечно. Новият дизайн подчертава всички приложения и игри с по-големи и дръзки елементи по време на цялото потребителско изживяване.

Свеж дизайн при търсене

С изцяло новия интерфейс на AppGallery, Huawei се фокусира върху интерактивно търсене, което позволява приложенията да се показват с поразителни визуални ефекти и допълнително дигитално съдържание, в по-малко стъпки. Този подход е в полза на по-доброто комуникиране и промотиране на повече приложения от разработчиците, като те са по-бързо и лесно откриваеми от потенциалната си аудитория.

Например, в раздел „ Препоръчани“ приложенията са подредени под формата на карти. Това означава, че потребителите не само виждат селекция от приложения и игри, ръчно подбрана от екипа на AppGallery, но могат да получат и подходящо свързано съдържание, включително статии, експертни ръководства и отзиви. Препоръчаните раздели се актуализират на всеки 3 дни, подобрявайки потребителското преживяване. Потребителите ще могат да превъртат отгоре надолу като ще и от нови към по-стари публикации.

В новия интерфейс точно под раздела “Препоръчани” се намират разделите „Кампании“ и „Подаръци“, едни от най-популярните секции сред активните потребители. Разделът “Кампании” предлага промоции, включително лотарии, кешбек оферти и предизвикателства, за спечелване на награди. Повечето от предложенията са локализирани, което води до по-високо ниво на взаимодействие с потребителите. Разделът “Подаръци” позволява на потребителите да спечелят подаръци от разработчиците на приложения в замяна на изтегляне или регистрация в техните приложения. Това може да включва безплатни премиум услуги за определен период или допълнителни кредити, които да се използват в игри и са чудесен механизъм за разработчиците, с който да стимулират потребителите да правят нови търсения в AppGallery.

„Приложения“ и „Игри” вече могат да бъдат разгледани в два ексклузивни раздела, които предлагат на потребителите по-разширено и фокусирано търсене. Освежени са и самите страници на приложенията с цел улесняване на потребителите при откриване на отзиви и оценки.

Изобилие от дигитално съдържание

“AppGallery се обогатява с нови ключови локални и глобални приложения всеки ден и ние искаме нашите потребители да се възползват от това растящо богатство от съдържание“, споделя Лонгруи Циу, мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония. „Обновеният дизайн на AppGallery позволява на потребителите ни лесно да разглеждат подбраното специално за тях съдържание и да откриват неочаквани изкушения“

Основен фокус на Huawei е да предоставя приложения с локално значение за потребителите, поради което в новия дизайн на AppGallery ще бъде давано предимство на местните тенденции и нужди. Редакционен екип ще се грижи за визуализирането на съобразени с тях приложения и игри, както и за редакционно съдържание с ценни идеи, съвети и специални селекции на скрити съкровища.

AppGallery предлага голямо разнообразие от глобални и локални приложения в 18 категории, включително игри, социални медии, образование, фото&видео, храна&напитки, транспорт&билети, пазаруване и други. Сред премиум предложения на AppGallery са приложението за съобщения и обаждания Viber, приложението за градска мобилност Moovit, европейската услуга за онлайн обучение, базирана на игри, Kahoot!, и много други. На локално ниво вече успешно са интегрирани приложения на Банка ДСК, ПИБ, Пощенска банка, ЦКБ, ОББ, phyre, iCard, ePay, “Теленор”, A1 и VIVACOM, включително техните дигитални портфейли A1 Wallet и Pay by VIVACOM, Happy Delivery, Foodpanda, Grabo, Bulsatcom, Vbox, Yellow Taxi, АБВ Поща и още много.

Новата версия на AppGallery стартира в Европа на 15 Януари в избрани държави, сред които е и България.

Продължете понататък

Tехнологии

Всички смартфони Nokia са с отстъпки до 100 лв. в онлайн магазина на VIVACOM

MIKA

публикувано

на

от

Клиентите, закупили устройството в комбинация с план Smart L+, получават по 10 000 МВ месечно до края на договора

От днес клиентите на VIVACOM могат да се възползват от специална онлайн промоция с отстъпка до 100 лв. на всички смартфони Nokia. Промоционалната цена на устройствата е валидна при закупуване в брой или на лизинг в комбинация с план Smart L+. Всички потребители, възползвали се от офертата до 31 януари, ще разполагат с по 10 000 МВ трафик месечно до края на договора. В промоцията са включени всички смартфони Nokia и клиентите могат да избират между устройства с различна цена и характеристики спрямо нуждите си.

С отстъпка може да бъде закупен най-новият модел на марката в търговската мрежа на VIVACOM – Nokia 5.4. Той предлага 6,39-инчов HD+ дисплей, осигуряващ ясни и детайлни изображения, четворна основна камера и адаптивната батерията с капацитет 4000 mAh и изкуствен интелект подпомагащ технологията Adaptive Battery, благодарение на която Nokia 5.4 издържа до 2 дни с едно зареждане. Смартфонът поддържа кинематографичен видеозапис и има фабрично поставен протектор върху дисплея.

С намаление до 100 лв. се предлагат и актуалните модели Nokia 2.4 и Nokia 3.4. Те съчетават стилен дизайн с функционалност и отлични работни характеристики. Nokia 3.4 е оборудвана с 6.39-инчов HD+ дисплей, тройната задна камера с изкуствен интелект и 8 МР селфи камера. Характерно за устройството е подобреното приложение Дигитално благополучие, особено полезно за родителски контрол върху активността на децата онлайн.

Страхотен избор е и Nokia 2.4. Устройството разполага с обширен 6,5-инчов HD + дисплей за максимално удобство, със съотношение на екрана 20:9. Моделът предлага двойна основна камера и разполага с голяма батерия с капацитет 4 500 mAh, която издържа до 2 дни с едно зареждане. И трите устройства ще получат гарантирана актуализация към Android 11, както и актуализации за сигурност за поне три години.

Промоционалните условия са валидни до 31 януари 2021 г. в онлайн магазина на VIVACOM.

Продължете понататък

Горещо