Открийте ни и в

Lifestyle

Brother съветва: Как да цифровизирате документите си?

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Дигитализацията е процесът по превръщането на хартиени документи в дигитални файлове – и това е най-добрият начин да организирате дома си или домашния си офис.

От Brother направихме списък с най-добрите съвети за цифровизация, за да ви помогнем да намалите бъркотията, да направите вашите файлове по-безопасни и по-достъпни и да се подготвите за бъдещето, което ще се характеризира с „по-малко хартия“, а не с „безхартиен“ начин на работа.

Да започваме:  

 • Сортирайте документацията си – преди да започнете мисията си да дигитализирате, спестете време и усилия като разчистите излишните, стари или ненужни документи. Признайте си честно: дали някога ще ви потрябва това искане за оправдаване на разходите от 1993 г.?
 • Намалете употребата на хартия – като изберете да получавате  дигитални документи от банките и други доставчици на услуги, ще ограничите нуждата от използване на хартия за сканиране и архивиране. Помолете доставчиците си да изпращат фактури и други работни документи по имейл, вместо по пощата.
 • План за дигитализация – форматът не е единствената разлика между архивирането на цифрово и хартиено съдържание – често се налага да се промени структурирането. Помислете как сте съхранявали документите си на хартия и преценете как дигитализирането на вашите документи би могло да подобри това. Например, в момента може да имате хартиени документи, подредени по години, но да предпочитате в цифров вид те да са организирани по клиент.

Организиране и управление на дигиталната файлова система 

 • Структурирайте подпапките си – отделянето на време да картографирате новата си дигитална система за съхранение на документи ще ви спести местенето на файлове по-нататък в процеса на цифровизиране. Организирайте файловете си с постоянни имена, като именувате подпапките си с тагове или ключови думи. Може да решите, че е по-подходящо да ги разбиете по месеци, например: Invoices>2019>May – или да предпочетете да създадете подпапки в зависимост от работата ви, т.е.: Client> Project >Invoices.
 • Резервното копие е от съществено значение – използването на облачни услуги за съхранение на дигитални документи, означава, че навсякъде ще имате достъп до файловете си без риск от загуба, какъвто има при съхранението на хартиената документация и физическите копия.
 • Архив за лесно организиране – бъркотията в цифровите файлове може да бъде точно толкова изнервяща, колкото неподредените хартиени документи, които преливат по рафтовете. Ако повече нямате нужда от определени проекти или документи, архивирайте цели папки заедно с подпапките им. Така ще ги имате под ръка, но без да ви се пречкат.

Превърнете цифровизирането в рутина 

 • Автоматизирано действие – сканирайте всеки важен документ, още щом го получите. Развийте това в нов навик, като непрекъснато дигитализирате, за да поддържате форма.
 • Сканирайте и рециклирайте – щом веднъж сте сканирали физическите документи, изхвърлете ги, ако не са абсолютно необходими. Рециклирането им помага да поддържате чист домашния си офис и е по-добро за планетата.
 • Преразгледайте и обновете подхода си – ако документацията започва отново да се трупа, отделете малко време за оценка на работния ви процес. Помислете защо някои неща не могат да бъдат сканирани или рециклирани веднага, за да изгладите системата си за съхранение.

Практически съображения за сканиране 

 • Основни моменти при покупката на скенер – двустранното сканиране е от съществено значение при дигитализирането на архиви от хартиени документи, а 300dpi обикновено са достатъчни за осигуряването на достатъчно детайлно сканиране в условията на домашния офис, освен ако не се налага често да обработвате детайлни слайдове или снимки. Ако имате купища документи за разчистване, автоматичното подаване на листове ще обработи целия наръч от страници неусетно.
 • С мисъл за мобилността и съхранението – скенерите се предлагат във всякакви размери и формати. Някои, като най-новите MDS модели на Brother са проектирани с идеята за лесно пренасяне, което ги прави идеални за работа на терен. Други пък са направени така, че да могат удобно да се съхраняват в чекмеджето, без да затрупват излишно домашния ви офис. Ако за вас това е приоритет, моделите на Brother ADS-2200 и ADS-2700W се открояват със своята функционалност.
 • Използвайте OCR – софтуерът за оптично разпознаване на буквите (OCR) прави възможно редактирането на сканирания текст, като позволява дигитализиране на съдържанието, за да можете веднага да откриете файловете на по-късен етап при търсене в системата ви.

Тъй като екологичните съображения се сблъскват с възможностите на дигитализацията, превръщането на хартиени документи в цифрови формати ще става все по-важно.

Ако сте получили вдъхновение да изчистите натрупаната хартия в домашния си офис, защо да не започнете днес? За повече информация относно решенията за сканиране на Brother, посетете https://www.brother.bg/scanners.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама Apollonia

Lifestyle

Wizz Air съветва пътниците да резервират само на wizzair.com

MIKA

публикувано

на

от

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-зелената авиокомпания в Европа*, призовава всички пътници да закупуват билети и услуги директно от сайта на авиопревозвача wizzair.com или чрез мобилното приложение на WIZZ. Само на уебсайта те могат да открият и най-актуалната информация относно полети и цени.

В сегашната ситуация на бързо променящите се регулации за пътуване, налагани с цел да се ограничи разпространението на COVID-19, е от изключително значение клиентите да имат достъп до актуална информация за пътуванията. Затова авиокомпанията съветва всички свои клиенти да се доверяват само на официалните канали на WIZZ, за да получават най-добрите цени, както и последните новини за полети, действащи национални регулации за пътуванията, права на пътниците и възможности за връщане на суми. 

Ако резервациите са направени през туристически агенции, Wizz Air няма възможност да се свърже директно с клиентите, тъй като туроператорите използват собствени акаунти при резервации и рядко препращат към пътниците съобщения, получени от авиопревозвача. В резултат на това пасажерите може да не получат навреме важна информация за статуса на техните полети.

Също така Wizz Air вече въведе изцяло автоматизиран процес по връщане на суми, с който ускори изплащането на компенсациите на пътуващите. Уникалната за пазара практика, която компанията следва, е, че ако има отменени полети, клиентите автоматично получават 120% от цената на билета под формата на кредит в WIZZ акаунта си, валиден 24 месеца след отмяната. Пътниците могат да изберат и да получат 100% от заплатената сума обратно. В този случай Wizz Air се ангажира да върне парите чрез първоначалния метод на плащане в срок от 30 дни от датата на молбата за възстановяване на средствата. Тези, които са запазили билетите си чрез туристическа агенция, трябва да се свържат с нея и да изискат от нея връщане на сумите.

Важно е да се има предвид и, че резервациите през туристически агенции са по-скъпи, тъй като тези компании слагат надценка на цените на Wizz Air. Това означава, че когато закупят билетите си на wizzair.com или през мобилното приложение на авиокомпанията, пътниците не само получават цялата важна информация за пътуването си, но и се възползват от най-ниските цени. 

Андраш Радо, мениджър Корпоративни комуникации в Wizz Air, коментира:

„За Wizz Air винаги е било приоритет пътниците ѝ да бъдат добре информирани за полетите си. Точната и детайлна информация, особено в тази бързо променяща се ситуация, е от ключово значение за всички пътуващи. Ние се ангажираме непрекъснато да обновяваме нашите официални канали с най-актуалната информация и да я споделяме с клиентите. Съветваме всички пътници да резервират директно на wizzair.com или през мобилното приложение на авиокомпанията, за да получават всички важни съобщения и най-ниските цени, комбинирани с невероятно изживяване на борда.“

*Емисиите на въглероден диоксид на Wizz Air са най-ниските през финансовата 2019 г. сред европейските авиокомпании (57.2 гр/км/пътник).

 

Продължете понататък

Lifestyle

Поставяме любимото сиренце на Джери на дъска от вкусове

MIKA

публикувано

на

от

Какво може да липсва, като е лято, намираме се на плажа, музиката е силна, а приятната компанията е налице? Освежаващи напитки и нещо леко и вкусно за хапване, разбира се. Големите дървени дъски, на които се поставят различни сортове сирена, плодове и ядки, стават все по-популярен начин, по който баровете и заведенията на плажа привличат своите клиенти и по този начин им създават усещането за истинска наслада.

Убедени сме, че тази вкусова експлозия ще впечатли дори емблематичния анимационен герой Джери, който е готов на всичко, за да се сдобие с така апетитното и сочно парче сирене. За да си заслужите поздравленията за завидно гостоприемство и отношение към детайла, ви съветваме да не губите време и да опитате нашето предложение за приготвяне на апетитната дъска в домашни условия.

Дървена дъска от вкусове: деликатесни сирена, свежи сезонни плодове и хрупкави ядки

Необходими продукти:

 • Бри
 • Синьо сирене
 • Камембер
 • Грозде бяло/розе
 • Смокини
 • Ядки- орехи, кашу, бадеми

Начин на приготвяне:

 1. Плодове се измиват и нарязват по избор.
 2. Сирената се режат на парченца.
 3. Проектираме визията на дъската в съзнанието си и я изпълняваме на дървената дъска, като на нея поставяме всички продукти.
 4. Воаля!

Всички продукти, необходими за приготвянето на апетитната дъска от вкусове, са налични и може да поръчате от сайта на shop.gladen.bg, който работи в партньорство с Gladen.bg и веригата хипермаркети HIT. Онлайн магазинът извършва доставки в района на град София и близките околности, като при поръчка над 100лв., доставката е безплатна.

Продължете понататък

Горещо