Connect with us

Събития

“BURNOUT”-тът на младите в Yalta Art Room

Avatar

Публикувано

на

Асен Кралев 2 jpg

снимка: Асен Кралев

Втората премиера за сезона на арт пространството е и дебют за четиримата участници

Татяна Йолинска (автор и актриса), Ахмет Исмаил (режисьор), Доменика Тодорова (сценограф) и Преслава Божидарова (композитор) са четиримата дебютанти, участващи в екипа на спектакъла BURNOUT. Той е авторска монодрама, засягаща темата за границата на съзнанието, обществената и физическата, граница реално-нереално, живот-смърт. Премиерата му е на 6 ноември от 19.30ч. в младото пространство за култура Yalta Art Room.

BURNOUT е авторски моноспектакъл, вдъхновен от лични истории. Сюжетът разказва за младо момиче, което се опитва да събере частите от себе си и да намери пътя си. Основните теми, които спектакълът засяга, са граница реално-нереално, живот-смърт, надежда-загуба. За основа на представлението се ползват текстове и на А. П. Чехов и Уилям Шекспир, които в хода на действието претърпяват тотална деформация.

Сюжетът показва четири основни персонажа, които са архетипни, обединяващи образи, а действието се развива в неопределено време – сега, преди и винаги. Проблемите им са проблеми на всеки един от нас. Минават през лутания, надежди, разочарования и изкупление.  Жанрът на BURNOUT миксира сю-реалното, изкривеното, въображаемото. Музиката, използвна в спектакъла, е смесица между класическа цигулка, пиано и балкански мелодии със съвременна нотка.

Advertisement

Екипът на спектакъла включва младите дебютанти на профисионална независима сцена Татяна Йолинска – автор и актриса , Ахмет Исмаил – режисьор на BURNOUT, Доменика Тодорова – сценограф и Преслава Божидарова – композитор. Първите двама са състуденти от класа на проф. Ивайло Христов, випуск 2021г., както и спътници в живота. Именно между тях се заражда идеята за спектакъла, а след това към проекта се включват и другите две момичета.

„BURNOUT е спектакъл за истината. За нормалните етапи, през които всеки човек минава. За смелостта, която ни е нужна, за да бъдем хора. За силата, която всеки артист трябва да има, за да създава това, в което вярва. За бунта на младите артисти. За вечната битка между минало и бъдеще.“, споделя авторката и актриса в представлението – Татяна Йолинска.

Спектакълът е подкрепен от Министерство на Културата по програма „Творчески проекти в областта на сценичните изкуства“, 2022. Проектът е на сдружение ПАРТИЗАН в партньорство с Yalta Art Room и сдружение СУМАТОХА 2021.

Татяна Йолинска завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Ивайло Христов през 2021. Работи като ръководител на проекти, предимно в независимия културен сектор, работи и с деца. Интересува се от художествено писане и фотография. Член на управителния съвет на сдружение СУМАТОХА 2021. BURNOUT е дебютното ѝ представление, с чийто текст участва в уъркшопа по драматургично писане на Деян Дуковски, 2022г.

Ахмет Исмаил завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“,  клас проф. д-р Ивайло Христов, випуск 2021. Актьор в постановките „Въпреки живота- всичко е любов”, „Суматоха“ и др., част от сдружение СУМАТОХА 2021. Също така е вокалист и китарист в рок група „Мръсна Приказка“. BURNOUT e дебютът му като режисьор.

Advertisement

Доменика Тодорова учи трета година графичен дизайн в Нов български университет. Занимава се с визуални изкуства. BURNOUT е дебютът ѝ като сценограф и художник.

Преслава Божидарова завършва бакалавърска степен „Приложна лингвистика“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Към момента изучава образователни науки към СУ „Св. Климент Охридски“. Занимава се с музика, поезия, психология. Работи като копирайтър и преводач на свободна практика. BURNOUT е дебютът ѝ като композитор.

Continue Reading
Advertisement