Открийте ни и в

Джаз

CHRISTIAN MCBRIDE TRIO с концерт у нас

Avatar

публикувано

на

CHRISTIAN MCBRIDE TRIO с концерт у нас 141

Следвайки логиката „хубавото никога не е твърде много“, клуб MUSIC JAM и в самото навечерие на откриването си ще продължи серията от изискани, естетски джаз деликатеси за публиката с фини възприятия и високи стандарти.

Този път това е “Крисчън Макбрайд Трио“, последната формация на 41-годишния, световно прочут джаз басист. Редом до него са още двама брилянтни музиканти – пианистът Крисчън Сандс и барабанистът Юлисис Оуенс Джуниър. В този състав триото свири вече три години, като концепцията им – по собствени им думи – е „да търсят и извличат експресивна дълбочина и нюанси в подбрани изпълнения по целия свят“.

За наша радост, сред тези „подбрани“ места е и София!

Най-актуалният им запис е последният албум на триото – „Out Here“, пети проект на Макбрайд, записан за Mack Avenue Records. „Нашето трио е доста разнообразно – разказва Макбрайд – в основата му са хардкор суингът, блусът и традиционният американски репертоар. Част от това се дължи на факта, че Крисчън Сандс е разностранен пианист и иска да „посещава“ различни музикални територии, затова аз и Юлисис нямаме избор, освен да забиваме здрав суинг с него.“

Любопитното е, че Макбрайд, който изгрява шеметно като комета на джаз сцената още 17-годишен, никога не е мислил, че ще предвожда собствено трио. Яркият му талант бързо поражда паралели с легендарния басист Рей Браун, с когото записва в началото на 90-те години в групата Superbass. Но след като Рей става негов ментор и гуру, Макбрайд избягва да води свое трио именно за да избегне неизбежните паралели с Браун, прочул се с триото на Оскар Питърсън, както и със свои последващи формации от трима музиканти.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Christian McBr[/media-credit]

Съдбата обаче си знае работата и през 2009 г. отсъствието на саксофониста и вибрафониста от квинтета му „Inside Straight“ принуждава Крисчън да изведе на сцената… трио – той, пианиста Питър Мартин и Юлисис Оуенс зад барабаните. Изживяването не е фатално лошо и ето – големият басист продължава да кръстосва планетата, изследвайки звука и възможностите на тази класическа джаз формация. Не спират и съвместните му проекти с имена като Пат Метени, Чик Къриа, Джон Маклафлин, а периодически Макбрайд застава начело и на своя едноименен бигбенд (с който спечели „Грами“ през 2012 г).

Със съратници като Сандс и Оуенс Макбрайд може с лекота да кръстосва целия джаз спектър – от стандартите през блус, соул и ар-енд-би вариации до кавъри на Синатра и… всичко по средата. Затова талантът на Макбрайд, твърди сериозната джаз критика, както и следата му на джаз сцената надскачат и сянката на Рей Браун, и жанровите граници. В последните си записи триото било ударило „a jazz sweet spot”, което – преведено с други думи – означава „музика за душата“.

Елате в Sofia Live Club, за да я усетим заедно.

 

Билетите са в продажба от днес, сряда, 15 декември, на цена от 30 лв. В последната седмица пред концерта (1 – 7 март 2016 г.) цената ще бъде 40 лв.

 

Реклама