Connect with us

Събития

DANCE IT! 2015 започва след по-малко от месец

Avatar

Публикувано

на

DanceIt

От 6 до 12 април 2015 г., традиционно по време на пролетната ваканция на учениците, в залите на Dance Station, Paradise Center, 3 етаж ще се проведе 11-то издание на „Танцовата работилница DANCE IT!”
Интензивната танцова програма е плод на международно сътрудничество и сред основните й цели е да запознае младите професионални танцьори и напреднали любители с най-актуалните танцови тенденции в различни стилове. Четирима от участниците ще получат пълна стипендия за обучение в рамките на шест седмици в едни от най-престижните американски танцови училища и трупи. Двама души ще изучават класически балет в Pacific Northwest Ballet , Сиатъл. Преподавателите в Работилницата ще изпратят един човек със стипендия за модерен танц в Deeply Rooted Dance Theater, Чикаго, а един хип-хоп танцьор ще се присъедини за месец и половина към Debbie Reynolds Dance Studios, Лос Анджелис. Подобна инициатива няма аналог у нас.

За дългогодишното си съществувате „Танцовата работилница” се е утвърдила като изключителна възможност за професионална среща с известни хореографи от САЩ и Европа, работещи в полето на класическия и модерен балет, а също и в стилове като джаз, хип-хоп и характерен танц. От 2008 г. насам в нея са участвали над 700 танцьори от България, Сърбия, Македония, Черна гора, Португалия и САЩ. Близо 30 души са получили стипендии за обучение в училища като Pacific Northwest Ballet, Ballet Chicago, Debbie Reynolds Dance Studios, Syracuse University, Deeply Rooted Dance Theater и др. В момента много от стипендиантите на Фондацията работят в танцови трупи в Италия, Германия, САЩ, както и в държавни танцови институции и частни танцови формации в България.

Dance_It

Записванията за пролетната „Танцова работилница” текат, а имената на преподавателите вече са известни. Тази година за пръв път ще пристигне Пола Уебър – професорът и ръководител на танцовата катедра в Университета на Мисури в Канзас Сити. Тя ще води ателието по класически балет (стил Баланчин) за напреднали. Изключителният Гери Абът, преподавател по модерен танц в същия университет, ще се срещне с участниците, които имат по-задълбочен интерес към модерния танц. Известният бродуейски хореограф Маркъс Галанте ще преподава джаз, а хип-хопът отново е поверен на забележителната Андреа Бър. Основателят на Фондация „Танцово изкуство – Илиев”, Петър Илиев, ще ръководи класовете по характерен танц. За първи път към преподавателския екип ще се присъедини и Николина Карагеоргиева (балет, средно ниво), която е била стипендиант от „Танцовата работилница”.

Резултатът от усилената работа на хореографите и танцьорите ще се развие във финален спектакъл, който ще се случи на 13 април 2015 г. от 19 ч. в Аула “Максима”, УАСГ.

Пролетната „Танцова работилница” се организира от Фондация „Танцово изкуство – Илиев” с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement