Connect with us

Общество

Danone отбелязва 50 години от емблематичната реч на Антоан Рибу

Avatar

Публикувано

на

3 jpg

снимка: ПР

В България екипът на Danone следва активно принципите за корпоративната социална отговорност, инициирани през 1972 г. в Марсилия от Антоан Рибу, главен изпълнителен директор на Danone тогава, и през годините полага началото на редица вдъхновяващи проекти на компанията

„Корпоративната отговорност не свършва до вратата на фабриката или офиса. Дейностите ѝ влияят върху качеството на живот на всеки гражданин“, казва Антоан Рибу, бивш главен изпълнителен директор на Danone, преди точно 50 г. и полага началото на корпоративната социална отговорност. „Имаме само една планета Земя. Живеем само веднъж“, допълва той в паметната си реч в Марсилия през 1972 г., с която призовава за различен бизнес подход и проправя пътя за нова визия за КСО. Тези думи се превръщат в определящи за мисията на Danone в дългосрочен план и бележат раждането на „двойния модел“ на управление на компанията, който съчетава постигането на икономически бизнес успехи със социални ползи за обществото.

„Danone e компания с над 100-годишна история и пионер в налагането на разбирането, че отговорността на компанията не свършва до вратата на офиса. Щастливи сме днес да отбележим 50 години от знаменитата реч на главния изпълнителен директор на Danone – Антоан Рибу, през 1972 г. в Марсилия, която полага началото на нашата социално отговорна мисия и поставя за нас основите на един нов, прогресивен бизнес модел на управление, който следваме и до днес. Цялостната ни дейност и вдъхновящи местни проекти като Данониада са доказателство за това“, сподели Любомир Спасов, изпълнителен директор на Danone за България.

Началото на новата визия за КСО 

Advertisement

Антоан Рибу е инициатор на идеята, че като отговорни производители, компаниите трябва да носят отговорност не само за своите продукти, но и за тяхното въздействие върху здравето и планетата. От тогава това е определящата мисия за Danone и основна цел зад всички иновации на компанията е да внесе здраве в ежедневието на хората чрез продуктите, които продава, като същевременно гарантира, че тяхното производство и опаковки са насочени към по-екологично бъдеще, водена от убеждението, че здравето на хората и бъдещето на планетата са неизменно свързани.

Danone и КСО в България

С всички свои действия Danone подкрепя както на местно, така и на глобално ниво, визията на Антоан Рибу, която сега несъмнено се е превърнала в мисия на компанията. Два от най-популярните социално-отговорни проекти днес на компанията стартират именно от България:

Данониада – Повярвай в мечтите си

  • Национален детски футболен турнир, дал началото на Международния турнир за купата на Danone
  • старт: 1998 г., повече от 24 години история

Първият турнир Данониада се провежда в България в навечерието на Световното първенство по футбол през 1998 г. във Франция и в него участват над 1000 ученически отбора от цялата страна. Голямото желание, с което децата се включват в турнира, дава ясен сигнал на компанията за необходимостта от продължаване на този социален проект. Благородната инициатива на „Данон Сердика“ АД е посрещната с ентусиазъм в цялата група Danone. Така през 2000 г. по модела на българската Данониада се организира първият Международен турнир за купата на Danone (Danone Nations Cup). За почти 24-годишната история на турнира в България над 100 000 деца са участвали в него, преживели са невероятни емоции и отборна игра. Данониада е най-награждаваната социална инициатива на Danone в България.

Разработване и успешно стартиране на Activia Закуска

Advertisement

Activia Закуска е абсолютна иновация в портфолиото на Activia, изцяло разработена от българския екип на компания. За над 15 години на пазара продуктът успешно се наложи като звезда в сутрешното меню на българските потребители, предлагаща им балансирана алтернатива за закуска в забързаното ежедневие.

За в бъдеще Danone ще продължава да следва завета на Антоан Рибу и чрез целенасочените усилия ще продължава да подкрепя здравословния начин на живот и да помага за изграждане на по-добро бъдеще.

Continue Reading
Advertisement