Connect with us

Интервю

DIA: „Аз си казвам „Давай, можеш! Забавлявай се!” и излизам на сцената“

Avatar

Публикувано

на

DIA n

снимка: PR

DIA става популярна на българската музикална сцена с хитовете си „Егея“ и „Вено Невено“. Тя ще вземе участие в третото издание на Фестивал на цветовете, което ще се състои на 2 юли, на открито в района на Sofia Ring Mall. Освен DIA, на сцената на фестивла ще може да видите и Pavell & Venci Venc’, The Top Stoppers, Кристиян Костов, Михаела Маринова и още много други.

DIA, знаем, че се занимаваш с пеене от ранното си детство. На кого или какво дължиш подтика да се занимаваш с музика или музиката сама избра теб?

– Избрахме се взаимно. От малка имах голям интерес към музиката. Исках да пея, един ден да се занимавам професионално с музика, да имам кариера, да пея по фестивали и в България, и в чужбина. Тогава аз избрах музиката.
В последствие, след много участия още в ранно детство, все повече осъзнавах, че наистина това е моето нещо. Oсвен, че аз искам него, то също ме иска и ми дава от енергията да продължавам да се боря и вървя напред.

В парчетата си миксираш традиционни фолклорни песни със съвременни стилове като трап и дръм енд бейс. За много от обикновените слушатели това звучи като рисково начинание. Как откри за себе си, че съчетанието на фолклорни мотиви и съвременни бийтове би било успешно?

– Това беше моята мечта. Първата ми песен „Егея“ се появи в мой сън и това изглежда много мистично, но всъщност вероятно е била кулминацията на идеите ми, че фолклорът трябва постоянно да намира нови форми на живот. За себе си знаех, че ще правя нещо различно, което ще мe дообогати и доусъвършенства като изпълнител. Така се случи този странен етно трап, дъбстеп и дръм енд бейс. Докато правехме парчето ANP Music Production не знаехме как ще се приеме тази песен, но вложихме всичко в нея. Пуснахме я и тя постепенно започна да набира скорост! Песента има своя живот, слуша се в много държави, има прекрасни коментари. Продължението беше Veno Neveno, с която за първи път от десетилетие българският фолклор стигна върховете на хитовите радиостанци. Отново етно е участието ми в дуетното парче с Митко Петров „#21”. Посоката е ясна и аз вярвам в успеха й!

Advertisement

Опиши с пет думи звученето на музиката, която правиш на човек, който никога не я е чувал.

– Избухваща, различна, въздействаща, красива, пренасяща в друг свят. Май станаха повече от пет, хаха. За мен тази музика значи много, предизвиква невероятни емоции. Трудно ми е да я опиша с пет думи…как да опишеш една любов кратко? 

Динамичното звучене на песните и пъстрите и свежи визии в клиповете ти са много зареждащи. Кои са нещата извън музиката, които ти носят вдъхновение и енергия, подсказват ти нови идеи, върху които да работиш?

– Благодаря! Любовта определено е едно такова вдъхновяващо ме нещо. Подсказва ми много идеи и заобикалящият ме свят. Всички звуци в него, цветове. Има дни, обаче, в които само тишината и спокойствието ми дават идеи и ме вдъхновяват, което е леко странно, считайки енергичната и изпълнена със звуци музика, която правя. Но пък в тишината оставам с моите мисли и идеи, които изобщо не са малко.

През юли ще участваш във Фестивал на цветвовете. То е събитие, което иска не само да забавлява, но и да отправи послание към хората поне за няколко часа да забравят различията и грижите си и да отпразунват факта, че са заедно и споделят радостта на момента. В твоята музика ти също съчетаваш стилове, които са на пръв поглед несъчетаеми. Има ли послание зад този твой избор?

– Разбира се, че има. За мен всичко уж несъчетаемо винаги може да се съчетае по някакъв начин. Това е и моето послание. Може да се съчетава фолклор с дъбстеп, да танцуваш народни танци върху дръм енд бейс и трап, хип хоп танци върху народна музика. Всеки човек си има свои си такива съчетания. Кой знае… може човек да бъде адвокат и в същото време да ходи с носия на работа, хаха.

Advertisement

Сподели ни малко за шоуто, което си подготвила за публиката на фестивала?

– Цветно, танцово, бийтбоксърско, фолклорно-електронно шоу… Мисля, че ще бъде доста нестандартно и лудо. Ще има всички на пръв поглед несъчетаеми неща. Има танцьори от Еремия, които ще танцуват хоро и такива от The Center, с които заедно ще покажем един градски хип-хоп стил. TINO ще се включи на микрофона, а главната обединяваща фигура между всички нас ще е SPAZM! Ще се забавляваме, ще сме енергични и ще предаваме от енергията си на публиката, която също ще ни предава от своята – „кръговрат на енергия” го наричам аз това.

И тъй като събитието е цветно, кой е любимият цвят на DIA?

– Червено, бяло, жълто… много са! Всеки ден съчетавам много цветове и в облекло, и в настроение – то също си има цветова символика. А и около мен в ежедневието ми има най-различни…всеки е толкова красив сам по себе си, как да си избера!

Преди да се качиш на сцена пред публика има ли нещо, което задължително правиш или казваш, за да ти донесе късмет и всичко да мине гладко?

Advertisement

– О, да. Мисля, че всеки артист си има. Аз си казвам „Давай, можеш! Забавлявай се!” и излизам на сцената. Слушам и много музика преди участие – силна, басова, мощна. Тя ми дава хъс, мотивира ме още повече.

След два успешни клипа и много положителни отзиви както от България, така и от фенове в чужбина, какво е следващото парче върху, което работиш?

– Следващото парче ще е още по-различно. Стремя се всяка песен и клип да се различават помежду си, но все пак да са мой стил. На Фестивал на цветовете ще представя и две нови парчета, много различни едно от друго. Надявам се много да се харесат, толкова, колкото ни харесват и на нас!

Ако имаш възможност да избереш, с кои артисти от съвременната музкална сцена би искала да запишеш песен?

– Skrillex! Hardwell, Diplo! Голям фен съм им! Невероятни, различни, силни артисти са това!

Advertisement
Continue Reading
Advertisement