Открийте ни и в

Интервю

DIA: “Аз си казвам „Давай, можеш! Забавлявай се!” и излизам на сцената”

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

DIA става популярна на българската музикална сцена с хитовете си “Егея” и “Вено Невено”. Тя ще вземе участие в третото издание на Фестивал на цветовете, което ще се състои на 2 юли, на открито в района на Sofia Ring Mall. Освен DIA, на сцената на фестивла ще може да видите и Pavell & Venci Venc’, The Top Stoppers, Кристиян Костов, Михаела Маринова и още много други.

DIA, знаем, че се занимаваш с пеене от ранното си детство. На кого или какво дължиш подтика да се занимаваш с музика или музиката сама избра теб?

– Избрахме се взаимно. От малка имах голям интерес към музиката. Исках да пея, един ден да се занимавам професионално с музика, да имам кариера, да пея по фестивали и в България, и в чужбина. Тогава аз избрах музиката.
В последствие, след много участия още в ранно детство, все повече осъзнавах, че наистина това е моето нещо. Oсвен, че аз искам него, то също ме иска и ми дава от енергията да продължавам да се боря и вървя напред.

В парчетата си миксираш традиционни фолклорни песни със съвременни стилове като трап и дръм енд бейс. За много от обикновените слушатели това звучи като рисково начинание. Как откри за себе си, че съчетанието на фолклорни мотиви и съвременни бийтове би било успешно?

– Това беше моята мечта. Първата ми песен „Егея“ се появи в мой сън и това изглежда много мистично, но всъщност вероятно е била кулминацията на идеите ми, че фолклорът трябва постоянно да намира нови форми на живот. За себе си знаех, че ще правя нещо различно, което ще мe дообогати и доусъвършенства като изпълнител. Така се случи този странен етно трап, дъбстеп и дръм енд бейс. Докато правехме парчето ANP Music Production не знаехме как ще се приеме тази песен, но вложихме всичко в нея. Пуснахме я и тя постепенно започна да набира скорост! Песента има своя живот, слуша се в много държави, има прекрасни коментари. Продължението беше Veno Neveno, с която за първи път от десетилетие българският фолклор стигна върховете на хитовите радиостанци. Отново етно е участието ми в дуетното парче с Митко Петров „#21”. Посоката е ясна и аз вярвам в успеха й!

Опиши с пет думи звученето на музиката, която правиш на човек, който никога не я е чувал.

– Избухваща, различна, въздействаща, красива, пренасяща в друг свят. Май станаха повече от пет, хаха. За мен тази музика значи много, предизвиква невероятни емоции. Трудно ми е да я опиша с пет думи…как да опишеш една любов кратко? 

Динамичното звучене на песните и пъстрите и свежи визии в клиповете ти са много зареждащи. Кои са нещата извън музиката, които ти носят вдъхновение и енергия, подсказват ти нови идеи, върху които да работиш?

– Благодаря! Любовта определено е едно такова вдъхновяващо ме нещо. Подсказва ми много идеи и заобикалящият ме свят. Всички звуци в него, цветове. Има дни, обаче, в които само тишината и спокойствието ми дават идеи и ме вдъхновяват, което е леко странно, считайки енергичната и изпълнена със звуци музика, която правя. Но пък в тишината оставам с моите мисли и идеи, които изобщо не са малко.

През юли ще участваш във Фестивал на цветвовете. То е събитие, което иска не само да забавлява, но и да отправи послание към хората поне за няколко часа да забравят различията и грижите си и да отпразунват факта, че са заедно и споделят радостта на момента. В твоята музика ти също съчетаваш стилове, които са на пръв поглед несъчетаеми. Има ли послание зад този твой избор?

– Разбира се, че има. За мен всичко уж несъчетаемо винаги може да се съчетае по някакъв начин. Това е и моето послание. Може да се съчетава фолклор с дъбстеп, да танцуваш народни танци върху дръм енд бейс и трап, хип хоп танци върху народна музика. Всеки човек си има свои си такива съчетания. Кой знае… може човек да бъде адвокат и в същото време да ходи с носия на работа, хаха.

Сподели ни малко за шоуто, което си подготвила за публиката на фестивала?

– Цветно, танцово, бийтбоксърско, фолклорно-електронно шоу… Мисля, че ще бъде доста нестандартно и лудо. Ще има всички на пръв поглед несъчетаеми неща. Има танцьори от Еремия, които ще танцуват хоро и такива от The Center, с които заедно ще покажем един градски хип-хоп стил. TINO ще се включи на микрофона, а главната обединяваща фигура между всички нас ще е SPAZM! Ще се забавляваме, ще сме енергични и ще предаваме от енергията си на публиката, която също ще ни предава от своята – „кръговрат на енергия” го наричам аз това.

И тъй като събитието е цветно, кой е любимият цвят на DIA?

– Червено, бяло, жълто… много са! Всеки ден съчетавам много цветове и в облекло, и в настроение – то също си има цветова символика. А и около мен в ежедневието ми има най-различни…всеки е толкова красив сам по себе си, как да си избера!

Преди да се качиш на сцена пред публика има ли нещо, което задължително правиш или казваш, за да ти донесе късмет и всичко да мине гладко?

– О, да. Мисля, че всеки артист си има. Аз си казвам „Давай, можеш! Забавлявай се!” и излизам на сцената. Слушам и много музика преди участие – силна, басова, мощна. Тя ми дава хъс, мотивира ме още повече.

След два успешни клипа и много положителни отзиви както от България, така и от фенове в чужбина, какво е следващото парче върху, което работиш?

– Следващото парче ще е още по-различно. Стремя се всяка песен и клип да се различават помежду си, но все пак да са мой стил. На Фестивал на цветовете ще представя и две нови парчета, много различни едно от друго. Надявам се много да се харесат, толкова, колкото ни харесват и на нас!

Ако имаш възможност да избереш, с кои артисти от съвременната музкална сцена би искала да запишеш песен?

– Skrillex! Hardwell, Diplo! Голям фен съм им! Невероятни, различни, силни артисти са това!

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Интервю

Виктория Терзийска – Величкова: „Смятам, че нашите медици са изключителни професионалисти“ 

MIKA

публикувано

на

от

снимка :ПР

Какво е да дадеш нов живот след 40-годишна възраст и забравя ли се така вълнуващият за всички бъдещи майки момент – раждането на детето?  За предизвикателствата и неотменимата лекарска подкрепа по време на бременността, за мястото на родителя във всеки нов момент, в който малчуганите измислят поредната лудория, отглеждането и възпитаването на деца по време на пандемията от COVID-19, разказа харизматичната вокалистка на група „Мастило” Виктория Терзийска – Величкова, звезден гост във второто есенно онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве”, организиран от здравния сайт Puls.bg, което се проведе на 31 октомври.

В специално интервю лъчезарната и горда майка на две прекрасни момичета Виктория сподели, че втората й бременност е преминала тежко, но благодарение на професионализма на лекарския екип и неотлъчната помощ на нейните близки, неприятностите от този период вече са се превърнали само в лош спомен.

„Имах много тежка втора бременност, тъй като София ми затисна една артерия на крака и целият ми крак беше синьо-черен. Сутрин и вечер съпругът ми ми биеше инжекции за разреждане на кръвта, за да не направя някой тромб. Непрекъснато ми взимаха кръв, непрекъснато нещо ми правиха. За разлика от първата бременност, която ми мина като песен, втората ми беше много трудна, но пък го преживях. Сега имам две страхотни дъщери и всичко остана в миналото“, разказа пред водещата и главен редактор на Puls.bg Румяна Тасева Вики.

Раждането на дете е изключително съдбоносен момент за всяка жена – магия, която изведнъж променя целия ти светоглед. Лъчезарната певица има радостта да преживее вълшебството не един, а два пъти като и до днес помни всеки един детайл. И двете си дъщери ражда секцио, тъй като по време на първата си бременност с Маргарита, това се налага, поради установяване на ниска плацента. За появата на бял свят на малката София лекарите също избират този вариант, заради специфичната ситуация и високия диоптър на Виктория.

„При мен нормалното раждане не беше възможно нито един от пътите. Маргарита реши да се появи през нощта, когато ние си бяхме съвсем лежерни във вкъщи. Вдигнахме цялата болница на крак и естествено моя лекар. София си беше съвсем планирана“ споделя Виктория, която на 7 август 2019 година посреща в прегръдките си и София.

Децата си избира да роди на родна земя, а за медиците, работещите в сектора на майчиното и детското здравеопазване, е категорична: „Мисля, че са изключителни професионалисти“. Извършва стандартните предродилни консултации както в България, така и в чужбина, където получава възможността да наблюдава тяхната работа.

„Смятам, че нашите лекари са изключително големи професионалисти, много се раздават за това в света да се появи едно здраво бебе. Смятам, че дават всичко от себе си, имайки предвид условията, при които работят“, допълни тя. 

Певицата отправи своите благодарности към лекарите, които ежедневно се грижат за здравето на хората: „Наистина, благодарим Ви мили хора, за това, че се грижите толкова добре за нас. И тук не говоря само за лекарите, говоря и за всички акушерки, за всички сестри, които отделят толкова много внимание на майките“.  

Отглеждането на две малки деца едновременно според Виктория може да бъде описано като непрестанно забавно приключение. „Винаги се случват ситуации, за които никога не си подготвен и реагираш на момента. В момента се опитвам физически да ги опазя и да са здрави. Всичко останало някак си ще го моделираме малко по-нататък. Когато децата са малки, гледам да не ги ограничавам, да не им поставям много граници, да няма много НЕ-та. Затова и вкъщи е непрестанен купон“, разказа тя. А основните ценности, на които ги учи, са спокойствие и доброта, с която да се отнасят към останалите, защото ще им се върне многократно.

Ученето е непрестанен процес, благодарение на който малки, големи и още по-големи стават по-добри и придобиват полезни знания, които по-късно превръщат в част от своя житейски опит. На въпросът „Научи ли нещо ново от децата си?“, певицата отговаря: „Да. Научих се да бъда много търпелива. Преди не бях такава категорично.  Научих се да поставям себе си на последно място и научих, че колкото и клиширано да звучи, трябва да грабиш от момента сега, защото той няма да се повтори повече“. 

Преди време вокалистката на група „Мастило“ създаде и „Маргаритка“ – проект за децата! „Създадох го с идеята да има готино и качествено музикално съдържание за най-малките. Преди да се появи „Маргаритка“ такова нямаше. Създадохме и наши собствени песни, които са авторски, посветени на полезните навици и всъщност благодарение на тези песнички, благодарение на нашите герои Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчо, децата се научават малко по-лесно, а не чрез едно непрестанно дуднене, да си мият ръцете, да си мият зъбите, да ходят с желание на детска градина, да уважават по-възрастните хора, да казват извинявай и благодаря“, разказва Виктория.

Друга инициатива е „Приказки без край“, която е насочена към подобряването на болничния престой на децата и по-бързото им възстановяване с помощта на мобилни библиотеки с книжки за всяка възраст и специално обучени аниматори. Тя помага на децата, които са в болници, да се почувстват малко по-добре, като при тях отидат любимите им приказни герои, като се съберат всички деца в болничното заведение и започнат да рисуват, да пеят песни, да си разказват приказки и всъщност да се отделят за малко от всички манипулации, които им правят“.

За финал, водещата и главен редактор на Puls.bg Румяна Тасева попита Вики какво мисли за COVID-19 реалността и влиянието й върху детската психика. „Истината е, че COVID-19 реалността някак си като един похлупак дойде върху децата. Аз смятам, че децата са доста по-адаптивни от нас. Моите деца едва ли осъзнават какво се случва. Малката се роди в COVID-19 годината, но Маргарита вече много ясно знае, че трябва да се пазим. Искрено ги съжалявам, защото на тяхната възраст ние сме си правили какво ли не, а сега те не могат да правят всичко, което им се иска. 

Не могат да отидат на някой детски кът, защото той е затворен. Не могат да се събират с техни близки приятели, заради дистанцията, която трябва да пазят и това според мен ги обърква. Не знам какви хора ще станат. Може би малко по-егоистични и насочени към себе си, което не бих искала да се случва“, категорична е певицата.

Цялото интервю може да гледате ТУК.

„Форум бременност и детско здраве“ се провежда с генералното партньорство на Sensibel Nachtkerzen, Babe Laboratorios, KIN Laboratorios и с подкрепата на Dr. Theiss и Select Asset Management

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Дневникът на мама и татко, Жената днес, Grazia Online и София играе/Sofia plays.

 

Продължете понататък

Lifestyle

Георгий Розов: “Водещият курс в центровете SmartyKids е ментална аритметика”

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Предлагаме ви едно интересно интервю с Георгий Розов, официален представител на международния бранд SmartyKids – детски образователни центрове, за България и ЕС, благодарение на който дейността на центровете стартира и у нас през 2017 г.

Дългата изолация на децата от училище заради Ковид 19 миналата пролет се отрази неблагоприятно върху обучението им. Онлайн уроците не успяха да заместят присъственото обучение и резултатите от проведените в началото на годината тестове са незадоволителни. Могат ли  вашите курсове могат да бъдат полезни на децата, за да наваксат по-лесно пропуснатото?

Курсовете ни развиват т.нар. висши психични функции – памет, мислене, възприятие, реч или казано накратко – разгръщат интелектуалния потенциал на детето. Със заниманията в курсовете ни по ментална аритметика, по бързо четене и финансова грамотност децата стават по-съсредоточени, по-организирани и най-вече – по-уверени в себе си, което е предпоставка за по-добро усвояване и на училищния материал. Така че – да. Въпреки че ние не поднасяме отново училищния материал на децата (това не е нашата роля), заниманията при нас водят до много по-добри резултати в училище и още повече до успешна самостоятелна работа на едно дете, на което примерно се налага да учи дистанционно. Нещо, което повечето родители преживяха през пролетта и което  вероятно ще ни се налага и в бъдеще.

Много родители вероятно ще ползват частни уроци, за да помогнат на децата си?

Децата ни днес са заобиколени от твърде много информация и уроците в училище са само една малка част от тази информация. Въпреки че обемът й никак не е малък. Много деца изпитват затруднения да извлекат най-важното или да усвоят основното от материала в училище. Затова и родителите търсят алтернатива, която да подпомогне децата в усвояването на училищния материал. Затова е важно родителите да проучват добре и да преценят кои и какви са най-подходящите допълнителни занимания за детето. По тази причина и в нашите центрове непрекъснато се организират демонстрационни уроци – на живо и онлайн, на които родителите и децата могат да преценят дали заниманията са подходящи и интересни за тях.

В центровете SmartyKids работим с деца на възраст от 4 до 14 години. Това е възрастта, в която децата се развиват най-бързо и в която придобиват навиците си за учене. Авторските ни методики са разработени така, че заедно с усвояването на знания и умения, децата да се и забавляват с увлекателните игрови сюжети в курсовете.

Какво представлява самата методика?

Водещият курс в центровете SmartyKids е ментална аритметика, в който заниманията са подходящи за деца на възраст от 4 до 12 години. Методиката е разработена от професионалисти специално за центровете SmartyKids и към момента работи успешно в над 350 центъра в 11 държави. В България мрежата от центрове SmartyKids включва 60 центъра в 36 града.

Методиката съдейства за хармонично развитие на децата с помощта на упражнения по смятане с древното китайско сметало „абакус“ и практика за по-бързо устно смятане.

Благодарение на това, че менталната аритметика задейства и развива и двете полукълба на мозъка, тя спомага да се подобри паметта (краткосрочна, дългосрочна и фотографска), да се формира логическо мислене и децата да се научат да се концентрират лесно. А абакусът помага на детето да подобри фината си моторика.

За да бъде обучението интересно за детето, преподавателите в центровете редуват интелектуалното натоварване с интерактивни занимания и подвижни игри. За целта класическата методика за бързо смятане с абакус включва геймификация – игрови и състезателен елемент към сериозната програма на обучение. Важен елемент за максимални успехи е и платформата Smarty Universe, която позволява децата да се упражняват извън центъра и да подобряват възможностите си.

Предлагаме също и курсове по бързо четене (за деца от 7 до 12 години) и по финансова грамотност (за деца от 8 до 14 години), също по наши авторски методики. Ползите от курсовете за децата – подобряват концентрацията и паметта, развиват аналитичното мислене, увеличават скоростта на възприемане на информация, развиват въображението, развиват т.нар. суперпамет, грамотността и много други. И да не забравяме, че упражненията по четене възпитават любов към четенето, а курсът по финансова грамотност учи децата как отговорно да боравят с финансови средства.

Споменахте китайско сметало. От къде идва методиката?

Първите „сметала“, предшествениците на днешния абакус, са изобретени векове преди Христа. Едни от най-разпространените видове сметала в древността са били китайското сметало суан-пан и японският соробан. Японският соробан не е изгубил своята популярност – и до днес се ползва в японските училища при най-малките ученици. Много други държави в Азия също прилагат заниманията с абакус и менталната аритметика като задължителен елемент в учебната програма на началните си училища.

Методиката на SmartyKids е базирана именно на такива занимания, като тя е разработена в Русия от екип от педагози и специалисти по ментална аритметика. След Русия мрежата от SmartyKids центрове постепенно се разраства, за да дойдe и в България през 2017 година. И не спираме да се развиваме – сътрудничим с водещите в световен мащаб организации на професионалистите и обучителите в областта на менталната аритметика, за да можем да предложим винаги на децата при нас най-съвременното и качествено обучение. Тази година сме избрани и за председател за България и Румъния на SAMA Global – международна асоциация по ментална аритметика, в която членуват 21 държави. Тази година нашите възпитаници ще участват и в престижната олимпиада на SAMA Global, състезавайки със стотици деца онлайн, съобразно обстановката в глобален мащаб.

Кои страни я прилагат успешно?

Нашата авторска методика в момента се прилага в 11 държави по света, в т.ч. Русия, Румъния, Германия, Кипър, Латвия, Швейцария, Испания, Казахстан, Беларус, Узбекистан и разбира се – в България.

Как може да бъде полезна за родителите?

Децата, упражняващи се с абакус и в ментално смятане, придобиват много по-широки умения от бързото смятане. Факт е, че децата в курсовете по ментална аритметика изпреварват връстниците си и могат да умножават често още на 6 години и делят скоро след това. Но това не е единственият резултат от тези занимания. Целта ни е цялостното хармонично развитие на децата и развиване на уменията им. По същият начин например стои въпросът и с методиката по бързо четене. Курсът не цели просто да научи децата да четат „на висока скорост“, а да четат с разбиране, да извличат най-важното от един текст, да запомнят лесно и бързо, и най-важното – да обичат книгите.

С нашите методики не целим просто да научим децата как да се справят с един или друг училищен предмет, а да развият собствените си умения за постигане на целите си в различни аспекти на живота пред тях.

Затова най-новият курс, който стартирахме тази година в България, е финансова грамотност за деца. Знаете колко доверчиви са децата към рекламите и промоциите например, или колко трудно може да се обясни на едно дете защо трябва да спестява. Ето на това ги учим в този курс – как да разбират ценността на парите и да мислят стратегически когато става въпрос за финанси и покупки.

A ако родителите имат въпроси към нас или биха искали да посетят наш демонстрационен урок – контактите на центровете ни са налични тук

Продължете понататък

Горещо