Открийте ни и в

Телевизия

DISCOVERY НАСОЧВА ВНИМАНИЕТО КЪМ РИСКА ОТ СЛЕДВАЩА ГЛОБАЛНА ПАНДЕМИЯ СЪС СВЕТОВНАТА ПРИМИЕРА НА „КОМАРИТЕ“ НА 6 ЮЛИ

Avatar

публикувано

на

DISCOVERY НАСОЧВА ВНИМАНИЕТО КЪМ РИСКА ОТ СЛЕДВАЩА ГЛОБАЛНА ПАНДЕМИЯ СЪС СВЕТОВНАТА ПРИМИЕРА НА „КОМАРИТЕ“ НА 6 ЮЛИ 151

Докато голяма част от света се подготвя за топлите летни месеци, Discovery използва глобалното си влияние, за да съсредоточи вниманието на световната общност върху най-големия носител на смърт в съвременната история на човека: комара. Световната премиера на документалния филм на Discovery „Комарите“ е на 6-и юли, четвъртък, от 21:00 ч. по Discovery Channel и ще наблегне на риска от международна криза.

Скорошни репортажи информират за локализирани огнища на болести като зика, малария, вирус на западнонилската треска, жълта треска, чикунгуня и денга. Зад тях обаче се крие по-мащабна история, която разкрива връзката между тези болести и как са задвижвани от една единствена сила – непрекъснатото разпространение на комарите, породено пътуванията на всякъде по света и туризма, както и затоплянето на Земята, която става още по-гостоприемна за опасните насекоми.

„Комарите“ изследва отблизо това много малко и опасно създание, анализирайки непредвидимата му промяна. Озвучен от Джеръми Ренър, документалният филм представя нарастващата глобална заплаха, която това малко животно представлява, като отбелязва, че без всеобщи международни усилия, светът и неговите граждани са заплашени от историческа пандемия, която би могла да изложи милиарди души на риск от фатална инфекция.

DISCOVERY НАСОЧВА ВНИМАНИЕТО КЪМ РИСКА ОТ СЛЕДВАЩА ГЛОБАЛНА ПАНДЕМИЯ СЪС СВЕТОВНАТА ПРИМИЕРА НА „КОМАРИТЕ“ НА 6 ЮЛИ 152

„Повече от 30 години мисията на Discovery е да събужда любопитството на зрителите, да поражда разговор и да предприема действия по критични теми чрез ненадминатите ни умения да разказваме истории и каналите ни в 220 страни по света”, коментира Дейвид Заслав, президент и главен изпълнителен директор на Discovery Communications. „„Комарите“ насочва вниманието на световната общност към нуждата от решителни мерки срещу нарастващата заплаха. Като компания, задвижвана от каузи, сме щастливи да увеличим влиянието на телевизионните ни и дигитални услуги във всички кътчета на света, за да накараме гражданите и световните лидери да действат като едно цяло“, допълва Дейвид Заслав.

„Discovery е в стихията си, когато разпознава световен проблем и показва ефектите му върху всеки човек и местните общности“, допълва Рич Рос, президент на групата Discovery, Animal Planet, Science Channel и Velocity. „Разпространението на болести, пренасяни от комари на места, където никога не ги е имало преди има потенциала да промени света, който познаваме. „Комарите“ насочва вниманието към този бързо разрастващ се проблем, давайки на публиката възможност да го разбере и да се подготви за новия свят“.

DISCOVERY НАСОЧВА ВНИМАНИЕТО КЪМ РИСКА ОТ СЛЕДВАЩА ГЛОБАЛНА ПАНДЕМИЯ СЪС СВЕТОВНАТА ПРИМИЕРА НА „КОМАРИТЕ“ НА 6 ЮЛИ 153

Комарите убиват повече от 750 000 души годишно, много от които деца. В днешно време промяната в климата и улеснения международен туризъм само засилват опасността, ускорявайки разпространението на комарите по света. Тъй като те вече могат да оцеляват и виреят на места, на които не са могли преди – Бразилия, Флорида и дори северните щати като Вашингтон и Ню Йорк. Те носят болести като Зика, Денга и жълта треска до части от света, които са крайно неподготвени да се справят със заразите. Заснет на четири континента „Комарите“ включва коментари на световни здравни лидери, както и личните истории на мъжете, жените и децата, живеещи в страх, че всяко следващо ухапване може да бъде фатално.

Първият регистриран случай на човек, заразен със зика е през 1967 г., когато вирусът мигрира от Африка в Малайзия. 40 години по-късно зика отново се разпространява на островите на Тихия океан, стигайки до Бразилия през 2014 г. Вече над 2.5 милиарда души са застрашени от потенциална епидемия на зика, която би могла да струва на света над 500 милиарда долара. Тази притеснителна статистика е предсказание за това какво ще се случи, ако световните здравни лидери не бъдат призовани да вземат мерки още днес. „Комарите“ представя баща и син от отдалечено село в Африка. Бащата се опитва да разбере защо и двамата са се заразили с малария въпреки комарниците. Той носи сина си на гръб до болницата, пренебрегвайки собственото си здраве. Във филма ще видим и Лесли Майнърс, майка от Куинс, Ню Йорк, която се заразява със западнонилски вирус в собствения си квартал. „Никога не съм предполагала, че това ще ми се случи. Западнонилски вирус в това модерно общество…Това е все едно да играеш руска рулетка. А аз изгубих играта.”

„Комарите“ разказва и историята на мъж и жена от Маями, Флорида, които имат малка дъщеря и друго дете, което е на път. Скот и Линдзи Фухрман са се затворили в дома си от страх да не се заразят със зика. „В Маями е лято и ни е страх да излезем навън”, обяснява Линдзи. Семейството е ядосано, чувствайки, че управляващите са ги разочаровали. „Нашето правителство се провали”, коментира Скот. „Мислеха си, че това е измислица. Всички го очаквахме, а те отказаха да ни помогнат.”    

Най-ужасяваща е историята на млада майка от Бразилия, която се грижи за бебето си, родено със зика, страхувайки се, че болестта може да засегне и нероденото и дете. Бившият директор на „Центъра за контрол и превенция на заболяванията“ коментира във филма, че „има много болести, които могат да бъдат разпространявани от комари. Трябва да измислим нови, по-добри начини да спрем тези насекоми, за да се предпазим не само от зика, но и от това, което може да последва.”

Заедно със световната премиера на документалния филм, Discovery и CARE2 ще се обединят за създаването на петиция, която да накара гражданите навсякъде по света да подтикнат управляващите към действия преди да е станало прекалено късно. Освен, че световната премиера на филма ще се състои в 220 страни по света, „Комарите“ ще бъде излъчен на испански език по Discovery Channel Испания (Discovery en Español). Точно преди премиерата, документалният филм ще бъде излъчен в рамките на престижния филмов фестивал за документално кино на „Американския филмов институт“ на 15 юни.

Реклама