Открийте ни и в

Lifestyle

Discovery Science отброява дните до Деня на астероида

MIKA

публикувано

на

Discovery Science отброява дните до Деня на астероида 26

Знаят ли учените кога астероид ще се сблъска със Земята? Дали бихме получили предупреждение, ако астероид се приближава към мястото, където живеем? Колко често Земята се сблъсква с астероиди? За да отговори на тези и още много други въпроси, Discovery  Science, единственият глобален канал, изцяло посветен на науката, отбелязва Деня на астероида.

Денят на астероида е световно движение, чиято цел е да информира хората за опасностите от астероидите и как биха могли да се предпазят от сблъсъци с тях, като този в Русия през 2013 г. Първият Ден на астероида ще се състои на 30 юни 2015 г. – годишнината от удара на Тунгуския метеорит в Сибир – най-големият сблъсък с астероид в съвременната история на човечеството.

За да отбележи подобаващо Деня на астероида през 2015 г. в Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка, каналът ще отброи дните до събитието със специална тематична 10-дневна програма, която ще стартира на 20-ти юни. В Деня на астероида Discovery Science ще излъчи първия си игрален филм „51 градуса на север”, както и премиерата на „Мисия Астероид”, разказана от известния режисьор Дейвид Кроненберг.

Във връзка с Деня на астероида Discovery Science стартира международен конкурс за зрителите. Участниците ще имат възможност да се включат като качат клипове или снимки, които описват как биха се справили в случай, че астероид удари Земята. Българските зрители също ще могат да участват в надпреварата, като изпратят своите предложения на страницата на Discovery Networks Bulgaria във Facebook: http://ngx.me/U2lLxd. Състезанието ще продължи до 30-ти юни 2015 г.

Кандидатурите ще бъдат разгледани и оценени от експертно жури, сред които рок легендата Брайън Мей от Queen, който е създател на саундтрака на първия игрален филм на Discovery Science на „51 градуса на север” , астронавтът Ръсти Швайкарт, част от космическата мисия Apolo 9, както и режисьорът на „51 градуса на север” Григорий Ричърс. Победителят в състезанието ще получи пътуване до най-големия телескоп в света, разположен в Ла Палма, Испания, както и възможността да се включи в ефира на Discovery Science.

В рамките на специалната си програма Discovery Science ще покаже специално въздушно оборудване, както и ще излъчи ексклузивни информационни спотове с невероятни факти за астероидите, написани от известни астронавти и учени.

За да даде старт на десетдневното отброяване до Деня на астероида от 20.06 до 29.06, Discovery Science ще излъчва двучасова специална тематична програма с начало 22:00 ч. В Деня на астероида каналът ще представи премиерите на филмите „Мисия Астероид” от 21:10 ч. и първия игрален филм, излъчван по Discovery Science, „51 градуса на север”  от 22:00 ч.

  

Специалната програма на Discovery Science включва:

 

51 градуса на север”

Когато Деймън Милър, талантлив, млад режисьор от Лондон, се впуска в разтърсващо проучване за обектите, намиращи се в близост до Земята, той се натъква на откритието, че Земята е на ръба на катастрофално бедствие. Гледайте как Лондон потъва в лудост, след като семейства биват разбити, а приятелите изгубени. Въоръжен единствено с камерата си, Деймън се подготвя да направи невъобразима жертва, за да спаси тези, които обича.

 

Мисия Астероид”

Астероидите убийци не са просто измислица, а реална опасност! „Мисия „Астероид”” разказва историята на най-добрите и изобретателни учени на НАСА и техните усилия да се изправят срещу астероидите, които биха могли да ни унищожат, но също така биха могли да са ключът към оцеляването ни. Американският президент Барак Обама смело заявява, че следващата мисия на НАСА ще бъде до астероиди, подобни на Земята, в дълбокия Космос. Мисията е амбициозна и залозите са високи. За да постигнат успех, учените трябва да се посветят изцяло на това предизвикателство, жертвайки всичко останало.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

Студенти по мода от НБУ и НХА са големите победители в Конкурса IDEAMODA

MIKA

публикувано

на

от

Студенти по мода от НБУ и НХА са големите победители в Конкурса IDEAMODA 27

Анелия Антова от Националната художествена академия е носителят на голямата награда в международния конкурс за млади дизайнери IDEAMODA, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week.

Колекцията й “The Exhausted Future” е вдъхновена от замърсяването и трупането на отпадъци не само в околната среда, но и вътре в хората. За моделите си тя използва авторски принтове и премодифицира дрехи втора употреба. В работатa си младата дизайнерка експериментира с конвенционални и неконвенционални материали,

създавайки дрехи, обекти, илюстрации, истории, вдъхновени от реалността и отвъд нея.

фотограф – Гьорги Десподов

гримьор – Мария Колева

модели- Джай Уей Ди и Бач Виет Ле

С голямата награда от 5000 лв. и професионалната автоматична машина, Анелия ще има възможност да започне собствен бизнес.

Втора награда в конкурса получи колекцията “Re:Seen The Un:Seen” на Еми Киселичка, студент в програма „Мода“ на НБУ. Моделите й са вдъхновени от ритъма на турския квартал Балат в Истанбул, който е популярен със своите цветни сгради. Малко от посетителите му обаче знаят, че освен с цветността си Балат е известен и с голяма престъпност и немотия. Именно на този контраст се гради и концепцията на колекцията. При изработването на моделите е използвана турската техника Ебру за рисуване с ръка върху вода, при която при смесването на точно количество растителна смола с вода се получава разтвор, върху който се накапва от боята и се получават желаните форми.

Младата дизайнерка Еми Киселичка получава възможността да продължи безплатно обучението си в магистърска програма „Мода“ на НБУ, както и две специални награди – професионална фотосесия в списание EVA и представяне на колекцията й в концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“.

Двете победителки ще представят България на международния конкурс за млади дизайнери IYDC през есента на 2021 в Киев, Украйна.

Трета награда – мултифункционална шевна машина и професионална дискова ножица – получава съвместната колекция на Сандрела Канаан и Григор Георгиев „SILUR“. Моделите представят съчетание от архаични текстури и обеми, които създават мост между магията на древното и комфорта на съвременния контекст.

Общо 15 млади дизайнери достигнаха до финала на IDEAMODA. Те представиха колекциите си пред публика в залата на галерия „Оборище 5“. Победителите бяха избрани от жури с участието на изявени модни дизайнери, стилисти, журналисти, модни фотографи:

ЖУРИ:

  1. Adrian Roberts – директор в „Accademia Costume & Moda“, Рим
  2. Веселин Йорданов – моден дизайнер, Милано
  3. Myra Postolache – „The Secret Code of Fashion“,  Рим
  4. Владимир Каралеев – моден дизайнер, Берлин
  5. Николай Божилов,  Моден дизайнер и креативен директор в „НИКОЛАЙ БОЖИЛОВ
  6. Николай Пачев – Моден дизайнер, селекционер в AL LU Re Course ,лидер в Styling, НБУ
  7. Сандра Клинчева – Моден дизайнер и съосновател, „moré noir“, Моден редактор, списание EVA
  8. Милко Бояров – дизайнер на бижута, Swatch Group, Цюрих
  9. Нели Митева – дизайнер, „Иван Асен 22“
  10. Васил Германов – моден фотограф, PHOTOGRAPHER

Конкурсът IDEAMODA се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, а целта му е да подпомогне и даде старт за развитието на младите дизайнери.

В момента дизайнерите, които имат смелостта да започнат и развиват собствен бизнес в областта на модата в България, нямат много възможности за изява. IDEAMODA е шанс и форум, където те могат да покажат своите визия, способности и таланти, да бъдат оценени подобаващо.

Продължете понататък

Lifestyle

BILLA продължава успешната кампания „Купи и дари“

MIKA

публикувано

на

от

BILLA продължава успешната кампания „Купи и дари“ 28

За шеста поредна година BILLA България реализира съвместна благотворителна кампания с Българския Червен кръст, под надслов „Купи и дари“. Чрез инициативата, търговската верига и хуманитарната организация оказват подкрепа на представители на уязвими групи, като социално слаби български граждани, лица, търсещи закрила, институции за възрастни хора и деца.

Кампанията се реализира в магазините на BILLA в цялата страна. Всеки може да подкрепи каузата, като закупи трайни пакетирани хранителни продукти от магазините на БИЛЛА и ги постави в специално брандираните колички в следкасовата зона в обектите на веригата. Българският Червен кръст, чрез своите областни структури, организира транспортирането и предоставянето на хранителните продукти на бенефициентите. Към събраните продукти от магазините на месечна база, BILLA дарява и допълнително количество стоки от първа необходимост.

„Щастливи сме, че BILLA България е част от семейството на Българския Червен кръст, където всички помагаме заедно. Като лоялен партньор компанията винаги се е отличавала със своя професионализъм и готовност за подкрепа на най-уязвимите групи хора в страната.  Дълбоко сме признателни на клиентите и на екипа BILLA България за усилията, които полагат и за успешното ни сътрудничество през годините”, споделя акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

25 тона продукти на стойност близо 50 хил. лв. са обезпечени от кампанията „Купи и дари“ само в рамките на 2020 г. Дарение е било в помощ на близо 5000 души в страната, половината от които социално слаби граждани, а другата половина – лица, настанени в социални институции.

„Основен приоритет за BILLA България е оказването на подкрепа на хора в нужда. От началото на съвместното сътрудничество на BILLA и Българския Червен кръст са дарени над 102 тона храни и хранителни продукти, с които са подпомогнати над 40 000 нуждаещи се граждани и социални институции. Красноречивите резултати, възможни благодарение на активната подкрепа на нашите клиенти, ни мотивират да продължаваме да реализираме това успешно сътрудничество всяка следваща година,“ коментира Норберт Мисбрандт, изпълнителен директор на BILLA България.

Продължете понататък

Горещо