Открийте ни и в

Lifestyle

DOWELL на Samsung помага на хората с увреждания

MIKA

публикувано

на

Samsung Electronics обяви ново приложение, наречено DOWELL, което позволява на потребителите с увреждания на горните крайници да контролират своите смартфони със съществуващите помощни компютърни устройства. Samsung планира стартирането на услугата по-късно тази година.

За повечето хора смартфонът е много интуитивно устройство, при което едно докосване на екрана е достатъчно, за да работи. Но за хората с увреждания на горните крайници, които изпитват затруднения при използването на ръцете и пръстите си, смартфонът не е толкова лесен за употреба.

В момента хората с увреждания на горните крайници използват мишка, контролирана с глава, релсови топки и други помощни технологии за взаимодействие с компютрите. Благодарение на тези устройства те са в състояние да използват компютри с помощта на софтуер, който елиминира нуждата от контрол чрез натискане на бутон.

Въпреки това смартфоните изискват различни манипулативни движения като почукване с пръст, приплъзване и притискане, за да работят, затова и тези потребители обикновено имат трудности с контролирането на устройствата. И все пак, въпреки факта, че смартфоните стават все по-широко използвани напоследък, програмата за асистиране в работата със смартфони за хора с увреждания на горните крайници предстои да бъде разработена. Това обаче важи до този момент.

[media-credit name=”Samsung DOWELL, снимка: Samsung Electronics” align=”aligncenter” width=”650″]Samsung DOWELL_usage[/media-credit]

След като потребителят инсталира приложението DOWELL и свърже смартфона си към помощното компютърно устройство с USB, той може да използва горните и долните части на екрана на смартфона с потребителския интерфейс на DOWELL. В горната част на екрана може да избират между почукване с пръст или влачене наред с други сензорни команди. От долната част на екрана потребителят може да осъществява достъп до менюто, началния екран, функция за връщане назад и други основни хардуерни бутони на смартфоните Galaxy.

По време на изпитването на продукта беше установено, че хората с увреждания на горните крайници могат удобно и ефективно да използват смартфони чрез свързване на устройства за помощ, които те вече притежават, без закупуване на допълнително скъпо оборудване.

Професор Санг-Мук Лий от Националния университет в Сеул, който помогна при разработването на програмата DOWELL, отбеляза: „Най-трудната част от използването на смартфони за хора с тежки увреждания, включително и за мен, е контролът чрез допир. В действителност DOWELL елиминира този проблем, отваряйки много възможности в бъдеще.”

Той продължи с думите: „Когато хората с увреждания получат достъп до смартфони, те могат не само да общуват, да търсят и да правят много други неща. Могат също и да контролират всички домакински уреди благодарение на превключването към технологията Интернет на нещата, което значително променя живота на много хора с увреждания.”

DOWELL е създаден от Samsung Software Membership – организация, която има за цел да подпомага студенти и докторанти в получаването на софтуерни познания заедно със служители на Софтуерния център на Samsung Electronics. DOWELL е достъпно за повечето смартфони Samsung (от Galaxy S3 до най-новите модели) и ще бъде пуснато през третото тримесечие на тази година.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

ВУЗФ обяви прием в най-новата си магистратура по финансов и здравен мениджмънт

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Начело на новата магистратура застава проф. д-р Григор Димитров, член на УС на НЗОК и директор „Осигурителни отношения“ в БСК

В пика на пандемията от COVID-19, Висшето училище по застраховане и финанси, което винаги е създавало и предлагало най-актуалните, търсени и необходими на бизнеса специалности, и този път сложи началото на нова много навременна и нужна програма. През академичната 2020/2021 година ВУЗФ стартира магистърската програма “Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи”.

Завършилите студенти ще притежават умения и компетенции за анализ на социалноосигурителните и здравни системи, така необходими днес. Учебният план е специално създаден, за да може да отговори на нуждите на международните тенденции за реформи в осигурителните системи.

Част от специализираните дисциплини са “Управление на социалното осигуряване”, “Иновации и предприемачество в социалните системи”, “Организация и финансиране на здравна система”, “Превенция срещу злоупотреби и измами в социалното и здравно осигуряване”, които да отговарят на световните тенденции за структурна и организационна реформа в осигурителните системи и др.

Сред водещите лектори и инициатор за създаването на програмата е проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, доктор по икономика, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения и управление на човешките ресурси. Той е и главен директор “Осигурителни отношения” в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Лектори в програмата са доказани експерти в областта на социалното и здравното осигуряване, сред които настоящият директор на НЗОК проф. Петко Салчев, бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, бившият социален министър и управител на НОИ проф. д-р Йордан Христосков и проф. д-р Златица Петрова.

Стартът на новата програма е част от стремежа на ВУЗФ да създаде ключови експерти в системите на социалното и здравно осигуряване на национално и регионално равнище.

Кандидатите, които искат да се запишат за обучение в магистърската програма на университета за пролетния семестър на учебната 2020/2021, могат да кандидатстват онлайн до края февруари на сайта на ВУЗФ – vuzf.bg.

ВУЗФ предлага възможност за изцяло онлайн кандидатстване и индивидуална консултация за всеки кандидат-студент, който има необходимост от допълнителна информация или насока. Консултацията може да се проведе и онлайн в удобен ден и час за кандидат-студента чрез записване на е-mail: marketing@vuzf.bg или на телефон 02/40 15 807, 0888 443 096.

Продължете понататък

Lifestyle

Wizz Air стартира нов летен маршрут от Бургас

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-зелената авиокомпания в Европа**, пуска нов летен маршрут от Бургас до Вроцлав. Стартирайки от 19 юни 2021 г., най-новата услуга на WIZZ ще се извършва 1 път седмично, събота, предоставяйки на клиентите удобен график за посещение на красивата полска дестинация. Местата по маршрута са вече в продажба и могат да бъдат резервирани на wizzair.com и чрез мобилното приложение на авиокомпанията на цени от само 77.99 лв.*

Предвид необичайната епидемична обстановка, пускането на тази нова услуги е поредното доказателство за силната ангажираност на авиокомпанията към българския пазар, към развитието на местния туризъм, както и към осигуряване на още по-достъпни и безопасни възможности за пътуване на местните пътници.

Най-новата дестинация в българската мрежа на Wizz Air – Вроцлав, е известна със своята красива средновековна архитектура и десетки исторически забележителности. Това е най-големият град в Западна Полша и един от най-очарователните. Много от сградите в стария град на Вроцлав са боядисани с ярки цветове, които отразяват младежкия и креативен дух на дестинацията и могат да развеселят всеки дори в най-мрачния ден. Но живата архитектура на Вроцлав не е единствената причина да се смята, че градът е осеян с някаква магия, тъй като освен от хората той е населен и с гноми! Над 300 малки статуи на джуджета са разпръснати из целия град и непрекъснато се появяват още. Малките творения са се утвърдили като местен символ на свободата и намирането им се е превърнало в туристическа атракция и забавна игра в стила на Pokemon Go.

Когато и да решат да летят до Вроцлав или която и да е друга дестинация от мрежата на Wizz Air, авиокомпанията любезно напомня на пътниците да се запознаят със строгите здравни и хигиенни мерки, въведени от превозвача за защита на пътниците и екипажа. Докато HEPA филтрите на всички самолети на Wizz Air вече филтрират 99.97% от вирусите и бактериите във въздуха, новите протоколи на компанията съдържат мерки за физическа дистанция, осигуряват ултра чиста среда на борда и ограничават всякакви ненужни социални контакти, така че пътниците на WIZZ да се чувстват уверени, че пътуват безопасно до желаната дестинация.

За допълнително спокойствие Wizz Air препоръчва на пътниците да добавят WIZZ Flex към резервацията си. По този начин пътниците ще могат да променят датата на пътуването си или дестинацията, както и да отменят полета си, до 3 часа преди заминаване без такса и да получат незабавно 100% от първоначалната цена на билета в WIZZ акаунта си.

МаршрутДниСтартова датаЦени от*
Бургас – Вроцлавсъбота19 юни 2021 г.77.99 лв.

Андраш Радо, мениджър за корпоративни комуникации на Wizz Air, каза: „Въпреки че пътуванията в момента са ограничени от националните и международни разпоредби, за Wizz Air България е ключов пазар и екипът ни е посветен на развитието на българската ни мрежа, като спазваме всички национални здравни мерки. Днес с удоволствие добавяме нов летен маршрут към бургаската ни мрежа, като същевременно се придържаме към най-високите здравни стандарти чрез нашите санитарни протоколи. Уверени сме, че супер атрактивните ни тарифи и страхотната мрежа на Wizz Air ще допринесат за разрастването на българския туристически сектор през най-силния сезон – летния. Нашите засилени мерки за безопасност пък ще осигурят възможно най-санитарните условия на борда на най-зелената флотилия в Европа.“

Продължете понататък

Горещо