Открийте ни и в

Общество

EMPATHEAST преобразява Враца за 3 дни

MIKA

публикувано

на

В рамките на три дни Международният форум за социална промяна EMPATHEAST ще превърне Враца в град на социални иновации, съвременна култура и пространство за нови идеи за развитието на Северозапада. Форумът търси различни отговори на въпроса “Какво ни свързва във време на разпад и отчуждение?” чрез лекции, интерактивни панели, работилници с международни практици от сферата на социалните иновации, дискусии и срещи. С фотографска изложба, посветена на темата за дълготрайната любов – “Босонога обич”, в която са показани историите на възрастни двойки от врачанските села Паволче и Челопек, в петък, 11-ти ноември ще бъде открит форумът. Сърцето на програмата е лекторски панел със социални иноватори и практици от Италия, Гърция, Холандия, Белгия/САЩ, България, който ще бъде в събота 12-ти ноември, от 10.00 в Младежки Дом, Враца. Всички лектори имат и работилници, на които ще покажат на практика как техните социални иновации могат да променят средата и създават алтернативи – в икономиката, гражданското участие, културата, образованието. Гостите ще бъдат посрещнати в специална зона, провокираща мисленето и развиването на идеи, а три от събитията ще бъдат овкусени от възрастните, но дейни жени, участвали в Резиденция баба като домакини с местни специалитети, баници и лютика.

Акценти от събитието:

jason-nardiКак да създадем алтернативна местна валута и гражданска банка, за да имаме по-устойчива локална икономика?  Можем ли да си създадем собствена валута и обменна система в подкрепа на регионалното производство и възможност да се съживи и (ново)изгради общността ни. Джейсън Нарди – от Фондацията на банка Етика (Италия), съосновател на първата социална мрежа за солидарна икономика в Италия и председател на RIPESS – Мрежата за солидарна икономика в Европа (ripess.eu) ще покаже, разкаже и покани да пробваме различни ефективни съществуващи примери за създаване на местна обменна валута като LETS (Местни системи за обменна търговия), която ще пробваме чрез игра, за да разберем приложима ли е за района на Северозапада.

Какво може да върне младите хора и професионалистите към региона на Враца и/или да ги накара да останат в него? В интерактивния панел Световно кафене, с Фабрика за идеи и Джуниър Ачийвмънт, ще изследваме възможностите на колективната интелигентност да разрешава казуси и дава иновативни решения на стари проблеми в нейерархичен, неформален, приятен и ефективен формат. Форматът ще ни помогне да създадем заедно списък от идеи и конкретни действия и отговорности за реализирането им. /Събота, 12-ти ноември, 14.30 – 17.00 в Младежкия Дом./

center-periphery

Център – Периферия е интерактивен панел, чиято цел е да обърне представите за Център и Периферия, с които борави mainstream културата ни и които са причина за затварянето и изолирането на огромни групи хора в съвременния ни свят и в България. Панелът ще търси отговор на въпроса как можем да обединим сили и променим настоящата ситуация, но преди това ще разгледаме причините и ще обобщим възможните решения. Стремим се панелът да провокира нови решения и да насърчи кооперирането между различни части на страната с подобни проблеми. Ще бъдат представени и конкретни идеи и инициативи от сферата на образованието, икономиката, културата и медиите.


Дигитализиране историята на България в реално време: нов вариант на познатата ни селска сбирка: Дигитална седянка на „Моята българска история“ е интерактивно пътешествие в търсене на скритите и малко познати истории, свързани с България. Всички гости стават разказвачи и автори на неизвестни разкази, предавани от поколение на поколение, местни предания, легенди и исторически събития. В Седянката те виждат как техните истории оживяват на дигиталната виртуална карта на „Моята българска история“ (www.myhistory.bg). По време на EMPATHEAST 2016 врачани ще разказват своите истории, а публиката ще документира.


catapult_2Катапулт: Пространство за изстрелване на социални иноватори и добри идеи
: идеи за социални предприятия, културни инициативи и множество социални иновации. Всяка от представените добри идеи се нуждае от подкрепа и градивна обратна връзка. Начинанията са започнати от участниците във форматите Резиденция Баба и Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи, развити са с помощта на ментори и имат истински потенциал да внесат позитивна социална промяна! По време на EMPATHEAST всяка идея има реален шанс да бъде осъществена.

Резултатите от Art Innovation Challege – форматът, чрез койтоmir-vam преобразяваме Враца чрез всички незабранени от закона средства, ще видим в петък по улиците на града! А интердисциплинарното представление Мир Вам, документиращо най-болезнените зони на бежанския проблем у нас, ще изследва праговете на толерантността ни на 12-ти, събота от 18:00 ч. в Драматичния театър, Враца.

Тези и много други теми и въпроси, свързани със социално предприемачество и иновации ще бъдат разгледани по време на форума за социална промяна, движена от емпатия – EMPATHEAST, който ще се състои между 11 -13 ноември във Враца. Международни лектори от САЩ, Италия, Гърция, Холандия и България ще допринесат със своя ноу-хау, опит и желание за партниране. Именно във Враца, тъй като регионът има нужда от решения на проблеми, добил популярност като най-бързо обезлюдяващия и най-беден в ЕС.

Организатори на Форума са Фабрика за идеи, които са и движещата сила зад инициативата „Резиденция баба”, активна в селата около Враца тази година. EMPATHEAST e третият пореден форум за три години. Първите два форума са проведени в София и Пловдив.

EMPATHEAST 2016 се случва в партньорство с община Враца, Junior Achievemеnt България, MOVE.bg, „Резиденция баба“, хората от село Челопек и Паволче, Plovdiv 2019, читалище Хамалогика – Бургас.

art-inno

Програмата на EMPATHEAST 2016, лектори и теми, можете да видите тук: www.empatheast.net

Регистрация участие: http://bit.ly/2eGBtNW

Повече за EMPATHEAST и снимки: http://bit.ly/2eFafb3

Facebook страница: www.facebook.com/empatheast

Facebook събитие: http://bit.ly/2dRzNC8

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Общество

Cамо 2 дни до Plovdiv Game Jam 2021! 

MIKA

публикувано

на

от

Както всяка година, млади разработчици на игри ще създадат прототипи на игри по зададена тема в рамките на няколко дни. Панелисти от различни части на криейтив арт и гейм индустрията ще водят интересни дискусии. Гейминг хакатонът е част е от Global Game Jam – тридневно международно събитие, в което участниците, организирани по екипи, трябва да създадат начална работеща версия по определена тема. Поради създалата се извънредна обстановка, Plovdiv Game Jam 2021 ще наруши традицията да бъде тридневно събитие и ще продължи цели пет дни. За разлика от предходните издания, събитието ще протече изцяло онлайн, в Discord, но организаторите са решени да направят преживяването също така увлекателно.

В петък и събота, живото предаване от събитието ще включва дискусии и лекции с участието на професионалисти от Studio Punchev, Snapshot Games Inc., Flat Ponies/VR Unicorns, Prime Holding;, NASTOLA, Vertexbee и GEMJI.

Събитието ще се проведе между 27 и 31 януари, като участниците ще поддържат контакт по Discord, а всеки ще може да гледа безплатно панелистите по социалните мрежи Youtube, Facebook (в страницата на ‘Забелязано в Пловдив’) и Twitch.

Програмата на мини конференцията и събитието може да бъде намерена на https://plovdivgamejam.org/

Всички, които желаят да бъдат участници, могат да запазят своя безплатен билет през платформата на Evedo.

Продължете понататък

Музика

Грънджът се завръща в новия сингъл на българската група „Krekhaus”

MIKA

публикувано

на

от

Krekhaus, снимка: Маргарита Русева

Българската рок група „Krekhaus”, която завърши дебютния си дългосвирещ албум, пусна водещия сингъл „Mist” с неочаквани препратки към деветдесетарския гръндж.

На 25 януари българската рок група „Krekhaus” пусна онлайн водещия сингъл от дебютния си дългосвирещ албум. Сингълът, наречен „Mist”, има деветдесетарски гръндж звук, различен от това, което сме чували от групата досега. Музикантите имат намерение да пускат останалите песни от албума една по една в следващите седмици и вече работят върху два от другите видео клипове.

„Албумът се заиграва с редица стилове, блус, фънк, психеделичен рок, пост-пънк, има дори EDM в края”, казва Явор Недев, китарист на групата. Албумът се казва „Gutenachtstrasse” (буквално Улица „Лека нощ”) и е издаден с подкрепата на Национален фонд „Култура”.

Макар и млада група, „Krekhaus” вече имат зад гърба си участия на някои от най-мащабните фестивали в страната – „Hills of Rock”, „БНР Парк Фест”, „Капана Фест” – и предстоящо участие на „Wrong Fest” 2021, а музиката им печели фенове и сред други музиканти като Венци Мицов от „Хиподил”:

Не съм тъжен, а по-скоро – доста оптимистично настроен, защото чух „Krekhaus” и от това, което чух, в крайна сметка с радост установявам, че българската сцена вече е надживяла комплекса си, че е в периферията на Европа, да не кажа дори в периферията на Източна Европа. (Венци Мицов, Offnews)

Записите продължават цяла година, забавени заради кризата, а идеята за албума присъства от много по-рано. „Успяхме да издадем това, което вече четири години преминава през изпитанията на нервите ни, на въображението ни и най-важното – на кефа на публиката.”

Клипът на „Mist” е издържан в черно-бяло, разказва чиста история за другарството и за града след залез слънце. „Направи го един от най-верните ни сподвижници от самото начало, приятел и вярна публика”, казва барабанистът Матей Христосков.

„Какво представлява албумът? С две думи – изследване на съвременното чувство за отчуждение, преразказано и илюстрирано чрез езика на една тъмна градска улица.” – добавя Явор Недев. А докато ние, останалите, чакаме да чуем другите парчета от албума, можем да си пуснем отново „Mist” – времето навън създава достатъчно атмосфера.

Сингъла „Mist” можете да чуете тук:

Продължете понататък
Културапреди 2 седмици

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

Lifestyleпреди 4 седмици

Коледна изненада от Coca-Cola свърза хора от цяла България 23 години по-късно

Музикапреди 2 седмици

Теодора Стефанова, прима-балерината на балет “Арабеск”, с двоен юбилей

Музикапреди 1 седмица

„LAST NIGHT“ на Поли Генова вече и в ефира на MTV Hits

Lifestyleпреди 3 седмици

Ники Илиев и Йоана Буковска в „Домът на българското кино“

Lifestyleпреди 3 седмици

Дани Владимирова започва да води уикенд емисиите по Bulgaria ON AIR

Културапреди 1 седмица

„Момчето нинджа 3“ носи поредна доза забавление за малчуганите

Обществопреди 1 седмица

БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

Културапреди 1 седмица

Публикуван е вторият том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев

Обществопреди 5 дни

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо