Connect with us

Общество

EMPATHEAST преобразява Враца за 3 дни

Avatar

Публикувано

на

Empatheast cover

В рамките на три дни Международният форум за социална промяна EMPATHEAST ще превърне Враца в град на социални иновации, съвременна култура и пространство за нови идеи за развитието на Северозапада. Форумът търси различни отговори на въпроса “Какво ни свързва във време на разпад и отчуждение?” чрез лекции, интерактивни панели, работилници с международни практици от сферата на социалните иновации, дискусии и срещи. С фотографска изложба, посветена на темата за дълготрайната любов – “Босонога обич”, в която са показани историите на възрастни двойки от врачанските села Паволче и Челопек, в петък, 11-ти ноември ще бъде открит форумът. Сърцето на програмата е лекторски панел със социални иноватори и практици от Италия, Гърция, Холандия, Белгия/САЩ, България, който ще бъде в събота 12-ти ноември, от 10.00 в Младежки Дом, Враца. Всички лектори имат и работилници, на които ще покажат на практика как техните социални иновации могат да променят средата и създават алтернативи – в икономиката, гражданското участие, културата, образованието. Гостите ще бъдат посрещнати в специална зона, провокираща мисленето и развиването на идеи, а три от събитията ще бъдат овкусени от възрастните, но дейни жени, участвали в Резиденция баба като домакини с местни специалитети, баници и лютика.

Акценти от събитието:

jason-nardiКак да създадем алтернативна местна валута и гражданска банка, за да имаме по-устойчива локална икономика?  Можем ли да си създадем собствена валута и обменна система в подкрепа на регионалното производство и възможност да се съживи и (ново)изгради общността ни. Джейсън Нарди – от Фондацията на банка Етика (Италия), съосновател на първата социална мрежа за солидарна икономика в Италия и председател на RIPESS – Мрежата за солидарна икономика в Европа (ripess.eu) ще покаже, разкаже и покани да пробваме различни ефективни съществуващи примери за създаване на местна обменна валута като LETS (Местни системи за обменна търговия), която ще пробваме чрез игра, за да разберем приложима ли е за района на Северозапада.

Какво може да върне младите хора и професионалистите към региона на Враца и/или да ги накара да останат в него? В интерактивния панел Световно кафене, с Фабрика за идеи и Джуниър Ачийвмънт, ще изследваме възможностите на колективната интелигентност да разрешава казуси и дава иновативни решения на стари проблеми в нейерархичен, неформален, приятен и ефективен формат. Форматът ще ни помогне да създадем заедно списък от идеи и конкретни действия и отговорности за реализирането им. /Събота, 12-ти ноември, 14.30 – 17.00 в Младежкия Дом./

center-periphery

Център – Периферия е интерактивен панел, чиято цел е да обърне представите за Център и Периферия, с които борави mainstream културата ни и които са причина за затварянето и изолирането на огромни групи хора в съвременния ни свят и в България. Панелът ще търси отговор на въпроса как можем да обединим сили и променим настоящата ситуация, но преди това ще разгледаме причините и ще обобщим възможните решения. Стремим се панелът да провокира нови решения и да насърчи кооперирането между различни части на страната с подобни проблеми. Ще бъдат представени и конкретни идеи и инициативи от сферата на образованието, икономиката, културата и медиите.


Дигитализиране историята на България в реално време: нов вариант на познатата ни селска сбирка: Дигитална седянка на „Моята българска история“ е интерактивно пътешествие в търсене на скритите и малко познати истории, свързани с България. Всички гости стават разказвачи и автори на неизвестни разкази, предавани от поколение на поколение, местни предания, легенди и исторически събития. В Седянката те виждат как техните истории оживяват на дигиталната виртуална карта на „Моята българска история“ (www.myhistory.bg). По време на EMPATHEAST 2016 врачани ще разказват своите истории, а публиката ще документира.

Advertisement


catapult_2Катапулт: Пространство за изстрелване на социални иноватори и добри идеи
: идеи за социални предприятия, културни инициативи и множество социални иновации. Всяка от представените добри идеи се нуждае от подкрепа и градивна обратна връзка. Начинанията са започнати от участниците във форматите Резиденция Баба и Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи, развити са с помощта на ментори и имат истински потенциал да внесат позитивна социална промяна! По време на EMPATHEAST всяка идея има реален шанс да бъде осъществена.

Резултатите от Art Innovation Challege – форматът, чрез койтоmir-vam преобразяваме Враца чрез всички незабранени от закона средства, ще видим в петък по улиците на града! А интердисциплинарното представление Мир Вам, документиращо най-болезнените зони на бежанския проблем у нас, ще изследва праговете на толерантността ни на 12-ти, събота от 18:00 ч. в Драматичния театър, Враца.

Тези и много други теми и въпроси, свързани със социално предприемачество и иновации ще бъдат разгледани по време на форума за социална промяна, движена от емпатия – EMPATHEAST, който ще се състои между 11 -13 ноември във Враца. Международни лектори от САЩ, Италия, Гърция, Холандия и България ще допринесат със своя ноу-хау, опит и желание за партниране. Именно във Враца, тъй като регионът има нужда от решения на проблеми, добил популярност като най-бързо обезлюдяващия и най-беден в ЕС.

Организатори на Форума са Фабрика за идеи, които са и движещата сила зад инициативата „Резиденция баба”, активна в селата около Враца тази година. EMPATHEAST e третият пореден форум за три години. Първите два форума са проведени в София и Пловдив.

EMPATHEAST 2016 се случва в партньорство с община Враца, Junior Achievemеnt България, MOVE.bg, „Резиденция баба“, хората от село Челопек и Паволче, Plovdiv 2019, читалище Хамалогика – Бургас.

art-inno

Програмата на EMPATHEAST 2016, лектори и теми, можете да видите тук: www.empatheast.net

Advertisement

Регистрация участие: http://bit.ly/2eGBtNW

Повече за EMPATHEAST и снимки: http://bit.ly/2eFafb3

Facebook страница: www.facebook.com/empatheast

Facebook събитие: http://bit.ly/2dRzNC8

Advertisement
Continue Reading
Advertisement