Открийте ни и в

Tехнологии

Evolution of TC се проведе за пръв път в дигитален формат

публикувано

на

Evolution of TC се проведе за пръв път в дигитален формат 139

Конференцията отбеляза рекорд по посещаемост през тази година

Evolution of TC 2021 се проведе за пръв път в дигитален формат между 9 и 11 юни. Това позволи на още по-широк кръг от участници, излизащ извън границите на Югоизточна Европа, да се включат в събитието. Така за поредна година автори на техническа документация, информационни разработчици, технически редактори и преводачи, информационни архитекти, продуктови мениджъри и консултанти, както и много други експерти се събраха, за да обменят опит и познания в сферата.

Друга новост беше и тридневният формат на конференцията, вместо традиционния до този момент двудневен такъв, както и вечерната викторина с награда – билет за конференцията на tcworld през ноември.

Evolution of TC 2021 беше открита от д-р Тициана Сичилиа, председател на tekom Europe – най-голямата професионална организация за технически комуникации в Европа и организатор на конференцията. Тициана благодари на всички доброволци от българското подразделение на асоциацията – tekom България, както и на тези от tekom Europe, за усилията, положени в реализирането на събитието. „Поздравления на всички за това ново издание на Evolution of TC и за успеха, за който допринесохте – висококачествено съдържание, лектори с висока експертиза и голяма посещаемост. В това издание участниците са 200 – повече от всякога“, допълни тя.

В края на първия конферентен ден направи своята презентация и Риона МакНамара, – експерт с над 25-годишен опит в писането на техническа документация, като от 15 години заема различни позиции в Google. Тя разгледа традиционния подход към техническата документация и го съпостави с променящите се очаквания на клиентите, все по-разпространената употреба на технологии с отворен код, както и усъвършенстването на изкуствения интелект и машинното обучение, довели до Siri и Alexa.

Според Риона машините няма да вземат работата на авторите на техническа комуникация. Те могат обаче да бъдат ценен помощник, който да поеме задачи като проверка на правописа и линковете, добавяне на свързано съдържание, съблюдаване на вътрешни политики и др. Така техническите комуникатори ще могат да се фокусират изцяло върху най-ценното в тяхната работа – изграждане на връзка с потребителите. „Най-критично важната човешка характеристика не може да бъде симулирана или фалшифицирана. Това е емпатията. Хората се отличават най-много чрез способността си да чувстват емпатия. Емпатията е нашата суперсила. Машините не могат да я създадат. Поне все още не. Не очаквам скоро да имат такава способност, ако въобще някога се случи“, изтъкна тя. „Наш ангажимент, като експерти по съдържанието, е непрекъснато да проверяваме дали указанията за работа съответстват на промените в очакванията, спрямо културните тенденции. Можем да постигнем това като използваме нашата суперсила. Оставяме на машините да извършват рутинната работа и използваме нашите човечност и емпатия, за да създаваме връзки с потребителите. Да разбираме техните нужди, включително емоционални, и как взаимодействат с нашите продукти. Изграждаме връзки с продуктовите екипи, за да създадем нови начини за съвместна работа и опит, които отговарят на тези нужди. Може би машините могат да научат потребителите как да използват продукт, но ние можем да ги научим защо“, завърши Риона.

Другите презентации включваха теми като „Creating Successful Users: Tactics and Experiments in Software Onboarding“, „The Pains of Composition: How to Write Your Best Documentation in a Collaborative World“ и „High-quality and Consistent Content Using Docs-as-Code Tools and Processes“.

Новият дигитален облик на конференцията не промени друга традиция – практическите работилници. Сред темите бяха “Hackday – Collaborative Writing Sessions”, “Best Practices for Building Taxonomies”, и “Improv[e] your Communication, Storytelling, and Collaborations Skills”.

Evolution of TC привлече участници от рекорден брой държави – 26, в това число: България, Белгия, Китай, Дания, Германия, Франция, Великобритания, Ирландия, Израел, Италия, Нидерландия, Норвегия, Австрия, Полша, Румъния, Русия, Швеция, Швейцария, Сърбия, Сингапур, Словакия, Словения, Испания, Чехия, Украйна, САЩ.

Сред спонсорите бяха: TechSmith, InText, MadCap Software, K15t, Oxygen и VMware.

За повече информация: http://evolution-of-tc.com

Реклама