Открийте ни и в

Кино

EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА с премиера на Разпети петък

MIKA

публикувано

на

EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА с премиера на Разпети петък 26

Режисьорският дебют на небезизвестния Алекс Гарланд (Плажът, 28 дни по-късно, Съдия Дред, Прoектът Sunshine) EX MACHINA: Бог от машината се впуска в задълбочено изследване на божественото начало, поставяйки редица етични въпроси, които стоят все по-близо пред човешкия род. Филмът неслучайно излиза на голям екран в България точно на 10 април – Разпети петък. Изящно заснетата лента провокира философски размисъл относно какво прави хората хора, какви биха били правата на машините с изкуствен интелект, какъв би бил изходът от съревнованието на хората с технологиите.

EXM_D016_02432

Кейлъб (Домнал Глийсън), 26-годишен програмист в най-голямата интернет търсачка в света (от ранга на Google), печели конкурс, за да прекара седмица в отдалечена база, собственост на уединения изпълнителен директор Нейтън (Оскар Айзък). При пристигането си Кейлъб разбира, че е избран да бъде човешкият компонент при провеждането на тест на Тюринг с първия създаден изкуствен интелект в света, поместен в тялото на красивия робот Ава (Алисия Викандер). Дали Ава ще премине теста е въпрос за нейното оцеляване, а със задълбочаването на отношенията между тримата изплуват неочаквани и опасни истини, емоции и мотиви, които са на път да ги разрушат не само психически. Имаме ли право да решаваме съдбата на изкуствения интелект, кое програмира хората, къде лежи границата между машините и хората и хората и боговете, какво се случва с данните, които интернет компаниите ежедневно събират за всеки един от нас са едва част от темите, в които филмът задълбава.

EXM_D018_02822

Алекс Гарланд добива световна слава още 26-годишен с романа „Плажът“ (екранизиран няколко години по-късно по негов сценарий с Леонардо ди Каприо в главната роля). Сценарист е още на филмите 28 дни по-късно, Проектът Sunshine, Съдия Дред и др. За него EX MACHINA: Бог от машината е изцяло авторски проект – написва сценария по своята идея, режисира, проектира робота и участва във всеки етап от създаването му. В ролите ще видим Алисия Викандер („Седмият син“, „Ана Каренина“), Оскар Айзък („Истинският Люин Дейвис“) и Домнал Глийсън („Въпрос на време“, „Несломен“, „Хари Потър и Даровете на смъртта“). Оскар Айзък и Домнал Глийсън участват заедно и в предстоящия „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА е в кината на 10 април, Разпети петък.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Кино

“Неразказаният възрожденец” –  филм за Освободителното дело        

MIKA

публикувано

на

от

“Неразказаният възрожденец” –  филм за Освободителното дело         27

снимка: ПР

На 17-ти май от 22:00 ч. БНТ1 ще излъчи документален филм за живота и делото на бележития български възрожденец хаджи Станьо Врабевски.

“Неразказаният възрожденец” ще даде необичаен поглед върху предосвобожденската ни история, повдигайки рядко обсъждани в публичното пространство теми като ролята на богатите българи в революционната дейност в България в годините преди Освобождението.

Филмът е посветен на хаджи Станьо Врабевски и представя неговата биография като неделима част от подготовката на освободителните борби, разрастването на БРЦК и подпомагането на дейността на Апостола на свободата – Васил Левски. Продукцията изяснява и ролята на хаджи Станьо Врабевски арабаконашкия обир, последвалите обвинения в предателство и опита за подмяна на историческата истина, омаловажавайки приноса на заможните българи за духовното възраждане, Освобождението и просперитета на България.

Проектът е своеобразен опозит на съществуващото схващане, че „чорбаджия” е прозвище, натоварено  с негативна конотация. „Неразказаният възрожденец” дава ясни исторически примери за дейността на будни, дейни и непримирими българи, които са разполагали със средствата, образованието и визията за просперитета и освобождението на родината си. Благодарение на активното участие на именно такива дейци се случва извоюването на българската църковна независимост.

Филмът е създаден по идея на правнука на хаджи Станьо Врабевски – д-р Милен Врабевски, изпълнителен продуцент е Мартин Карбовски а сценарист и режисьор – журналистът Ева Истаткова. Продукцията е реализирана благодарение на Фондация Българска Памет, а в нея участие взимат още  историците проф. Д-р Пламен Павлов, проф д-р Пламен  Митев, както и потомци на възрожденеца.

Продължете понататък

Кино

Твърде дълго беше тихо – „Нито звук 2“ в кината от 28 май

MIKA

публикувано

на

от

Твърде дълго беше тихо – „Нито звук 2“ в кината от 28 май 28

На 28 май само в кината ще гледаме Нито звук 2 – дългоочакваното продължение на превърналия се в попкултурен феномен, изключително успешен хорър-трилър на Джон Кразински Нито звук, който през 2018 г. превърна мълчанието в инструмент на оцеляването. Смесващ нестихващо напрежение с многопластова история и герои, филмът, в който човечеството се изправя пред ужасяваща непозната заплаха, убиваща всеки, който издаде дори и най-лекия звук, разказва една модерна и оригинална история за семейна любов, комуникация и оцеляване.

Създаден изцяло от творчески подбуди и с идеята да бъде гледан и съпреживян на голям екран в мрака на киносалоните, Нито звук 2 запазва всички елементи, които превърнаха първия филм в абсолютен хит, като едновременно с това ни отвежда в нова посока, разкривайки повече за тънещия в разруха и хаос свят и за обвитото в мистерия начало на глобалната катастрофа, без да губи фокус от сърцето и душата на историята – семейство Абът.

Кразински, който отново е основната движеща сила зад продукцията, споделя: Пълнокръвният свят, който създадохме, ме привличаше и стана причина да се задълбоча допълнително, за да видя какво би станало със семейство Абът и къде би могла да ги отведе историята. Идеята беше да разширим метафората за тревогите на родителството и да изследваме естествената еволюция на живота, когато децата напускат сигурността на дома, за да излязат в света навън.

Действието на Нито звук 2 започва веднага след смъртоносните събития, които семейство Абът преживяват у дома си. Те трябва да се изправят пред ужасите на външния свят, докато продължават борбата си за оцеляване в абсолютно мълчание. Принудени да се впуснат в неизвестното, те бързо осъзнават, че кръвожадните извънземни създания не са единствената заплаха, която дебне отвъд пределите на познатата им пясъчна пътека. Възможно ли е ужасът, обгърнал Земята, да бъде спрян?

Режисьор на Нито звук 2 отново е Джон Кразински, който е и сценарист на филма заедно със Скот Бек и Брайън Уудс. В ролите се завръщат Емили Блънт, Милисент Симъндс и Ноа Джуп, а сред новите попълнения в актьорския състав влизат Килиън Мърфи, Джимон Унсу, Уейн Дювал и други.

Чакането приключи! Гледайте Нито звук 2 от 28 май само в кината, IMAX и 4DX.

Продължете понататък

Горещо