Открийте ни и в

Музика

EXIT фестивал застава зад Световната хранителна програма на ООН

публикувано

на

EXIT фестивал застава зад Световната хранителна програма на ООН 140

Фестивалът EXIT започна партньорство със Световната продоволствена програма (WFP) на Организацията на обединените нации, най-голямата хуманитарна организация в света. Стартирайки следващата стъпка от проекта Life Stream за увеличаване на усилията за реагиране срещу COVID-19, облекчаване на страдания на милиони, които са загубили прехраната си поради пандемията и достигат все по-високи нива на глад.

Проектът Life Stream обединява артисти от световната сцена, които ще имат участие в крепостта Петроварадин, където се провежда фестивалът EXIT, за милионна онлайн публика от 3 до 6 септември.

„EXIT започна като младежко движение за мир и свобода в Сърбия и Балканите, а социалният активизъм все още е в челните редици на нашата дейност. Тази година беше трудна за всички нас, но дори и в такива моменти, ние трябва да намерим сили да направим всичко възможно, за да помогнем на най-уязвимите”- заяви основателят и изпълнителен директор на EXIT Душан Ковачевич.

Тъй като случаите на коронавирус се разрастват в световен мащаб, пандемията усложнява проблемите и умножава мизерията, особено за онези, които са на първа позиция по климатичните промени, борещи се с честа суша, бури и наводнения, които затрудняват производството на храни, изострят глада и тласкат хората към все по-голяма бедност.

Пандемията обрича 270 милиона души да преминат прага на хранителна несигурност преди края на 2020 г. – 80-процентно увеличение спрямо 2019 г. – въздействието ще бъде най-тежко за вече уязвимите.

Life Stream е стартиран миналата година заедно с Green R:evolution като най-големият екологичен проект на EXIT до днес, в който правителството на Сърбия се ангажира да засади почти милиард дървета, увеличавайки процента на залесяване до 50%. Партньорството с WFP разширява обхвата на проекта, като изтъква две важни каузи: спиране на глада и изграждане на устойчивост на общностите в условията на изменение на климата, които станаха още по-належащи по времето на COVID-19.

Life Stream ще бъде четиридневен фестивал, където ще се излъчват изпълнения от легендарната EXIT Dance Arena. На фестивала ще бъдат представени глобалните и регионални артисти с видеоклипове, насочени към околната среда и надвисналата кризата на глад. Фестивалът ще популяризира и туристическите атракции на Сърбия и град Нови Сад, дом на фестивала EXIT. В допълнение към музикалния фестивал, международен панел ще обсъжда ключови въпроси около разгръщащата се пандемия, както и ще подчертае сътрудничеството между WFP и EXIT.

Тази година проектът поставя началото на по-широкото сътрудничество през 2021 г., което ще отбележи две важни годишнини, 60 години от WFP и 20-годишнината на фестивала EXIT. Фестивалът през следващата година ще представи изпълнения на някои от най-големите световни звезди като David Guetta, DJ Snake, Tyga, Eric Prydz и много други.

Реклама