Connect with us

Общество

„Fine Graff Art” и Inside Ink с нова мащабна инициатива

Avatar

Публикувано

на

image0 3

Родни артисти се обединяват за благотворителен отворен търг и изрисуването на училищни фасади с гигантски стенописи

Преди броени месеци в София отвори врати Inside Ink Tattoo Studio – първият по рода си tattoo community hub в страната, който има за цел да развива тату общността. Организаторите на Bulgariа Tattoo Expo и създатели на студиото разработват мястото, за да споделят опит и новости от сферата, провеждат различни тематични събития, а сега се включват усилено и в мащабна благотворителна инициатива. Заедно с Фондация „Fine Graff Art” и нейният основател Станислав Трифонов, по-известен като Насимо, те организират събирането на средства за подобряване на образователната среда в родните училища. На 1 и 2 юни, в Inside Ink Tattoo Studio, файн арт и тату артисти правят колаборация между стиловете и ще създадат уникални картини върху платна, които ще бъдат представени и продадени на отворен търг.

Съвместната инициатива е под надслов „Изкуството, което преобразява: Рисуваме Бъдещето на Образованието“, а освен чрез продажба на лимитирани творби и принтове, средства ще се събират и под формата на дарения по сметката на фондацията. Събраната сума ще бъде изцяло насочена към обновяването на училища и изрисуването на стенописи, а виртуална галерия ще събере всички творби и имената на артистите и дарителите. Участниците ще създават изкуството си в рамките на два дни, като общата тема ще кореспондира с мисията на фондацията. В студиото ще рисуват тату артистите Spiro (Станимир Стойчев), Петя Евлогиева, Алекс Родригес – Кубинеца, Марио Ботев – RIJV, Жулиан Павлов, Калин Тонев и файн арт артистите Станислав Трифонов – Насимо, Камен Бонев, Димитър Йотов, Светлозар Янков, Иван Шопов, Дамян Бумбалов.

За да се подкрепи минималния отпечатък върху околната среда, в инициативата ще се ползват устойчиви материали, а проектът цели да има дългосрочен ефект, като се поддържа връзка с училищата, след като реновациите са завършени, и се организират последващи инициативи за допълнително облагородяване и надграждане на постигнатото. По-нататъшни планове включват участието на доброволци – ученици и техните семейства, а на всяко училище се представят предварителни скици, които подлежат на одобрение.

Проектът на фондацията „Великата стена на България“ не само ще допринесе за подобряване на образователната и градската среда у нас, но и ще създаде едно уникално събитие, обединяващо общността, като помогне за изграждане на връзки между творците и хората, които споделят обичта към изкуството и образованието.

Advertisement

Идеята за инициативата е на Станислав Трифонов – Насимо – един от най-утвърдените и активни стрийт арт художници у нас. Творбите му се ценят по целия свят и могат да се видят на няколко континента, а някои от тях се разпростират върху фасади на многоетажни сгради. Преди няколко години той бе награден от Община Търговище за „Принос към развитието на културата“ в категория „Изящни изкуства“.

Фондация „Fine Graff Art“ и Inside Ink Tattoo Studio са отворени за предложения и сътрудничество с всички, които биха искали да се включат в проекта.

Continue Reading
Advertisement